1902'de Çatalca’da doğdu. Babası Düyun-ı Umumiye memurlarından Halil Hilmi Efendi’dir.
1919’da Darülfünunun (İstanbul Üniversitesi) Türk Edebiyatı Bölümüne kaydoldu. Üniversite yıllarında özellikle hocası Yahya Kemal'in (Beyatlı) etkisi altında kaldı.
İstanbul’un işgal üzerine Anadolu’ya geçerek Millî Mücadele’ye katıldı. Zaferden sonra, yarım kalan öğrenimini tamamlayarak edebiyat öğretmeni oldu.
Bir süre Anadolu Ajansında çalıştı.
İlk şiir kitabı "Çakıl Taşları" 1927'de basıldı.
1927’den itibaren çeşitli okullarda edebiyat öğretmenliği ve idarecilik yaptı. 1939’da Maarif Vekâleti (Milli Eğitim Bakanlığı) müfettişi oldu. 1942-1946 yılları arasında Yükseköğretim Genel Müdürlüğü yaptı.
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde dersler verdi.
Türkçe dersleri için dil bilgisi kitapları hazırladı.
"İzahlı Divan Şiiri Antolojisi" adıyla hazırladığı eser hala kıymetini korumaktadır.
1960’ta sağlık problemleri yüzünden emekliye ayrıldı.
Millî Mücadele yıllarında "vatan sevgisi"ni konu aldığı şiirleriyle tanındı.
Şiirde ahenge önem verdi.
Şiirlerinin çoğunu hece ölçüsüyle yazsa da aruzdan da vazgeçmedi.
Şiirleri arasında en çok bilinen 1927’de Hayat'ta yayımlanan “Bir Yolcuya” adlı şiiridir.
Şiirlerinde vatan sevgisi, geçmişe özlem, aşk ve tabiat öne çıkan temalardır.
Divan şiiri tarzında yazdığı şiirleri de vardır.
Önemli Eserleri
Şiir:Çakıl Taşları, Bir Yudum Daha
Roman:İşleyen Yara
Antoloji:İzahlı Divan Şiiri Antolojisi
Şiirlerinden Örnekler
Bir Yolcuya
Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın Bu toprak bir devrin battığı yerdir. Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın Bir vatan kalbinin attığı yerdir.
Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda Gördüğün bu tümsek, Anadolu'nda İstiklâl uğrunda, nâmus yolunda Can veren Mehmed'in yattığı yerdir.
Bu tümsek, koparken büyük zelzele Son vatan parçası geçerken ele, Mehmed'in düşmanı boğduğu sele Mübarek kanını kattığı yerdir.
Düşün ki haşrolan kan, kemik, etin Yaptığı bu tümsek, amansız, çetin Bir harbin sonunda bütün milletin Hürriyet zevkini tattığı yerdir.
Çakıl Taşları
Biliyorsun ki kari, kalbin derinlikleri Damla damla biriken gizli gözyaşlarıdır; Kudretimin oradan çıkarabildikleri Halis inci yerine bu çakıl taşlarıdır.
Görüyorsun, nihayet çakıl taşları sende İncilerse şairin kendi kalbinde kaldı. Fakat şunu anla ki o, çakıl bulurken de İnci araştırmadan duyulan zevki aldı.
Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.