Alıntı Sözcüklerin Yazılışı

Batı kökenli sözcüklerin yazılışlarıyla ilgili bazı noktalar şöyledir:
1. İki ünsüz ile başlayan Batı kökenli sözcükler, ünsüzler arasına ünlü konmadan yazılır: francala, gram, gramer, gramofon, grup, kral, kredi, kritik, plan, pratik, problem, profesör, program, proje, propaganda, protein, prova, psikoloji, slogan, snop, spiker, spor, staj, stil, stüdyo, trafik, tren.
Uyarılar
  • İki ünsüz ile başlayan kimi batı kökenli sözcükler kural dışıdır: iskarpin, iskele, iskelet, istasyon, istatistik, kulüp. Özellikle "kulüp" sözcüğüne dikkat edin.
  • "Tıraş" sözcüğü Farsça kökenli bir sözcüktür. (tıraş-kalemtıraş)
2. İçinde yan yana iki veya daha fazla ünsüz bulunan batı kökenli alıntılar, ünsüzler arasına ünlü konmadan yazılır: alafranga, apartman, biyografi, elektrik, gangster, kilogram, orkestra, paragraf, program, telgraf.
3. İki ünsüzle biten batı kökenli alıntılar, ünsüzler arasına ünlü konmadan yazılır: film, form, lüks, modern, natürmort, psikiyatr, slayt, teyp.
4. Batı kökenli alıntıların içindeki ve sonundaki g ünsüzleri olduğu gibi korunur: biyografi, diyagram, dogma, magma, monografi, paragraf, program; arkeolog, demagog, diyalog, filolog, jeolog, katalog, monolog, psikolog, ürolog.
Uyarı: 
  • Batı kökenli "coğrafya" ve "fotoğraf" sözcükleri kural dışıdır. Bu sözcüklerdeki g'ler ğ'ye döner.
İlgili Sayfa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretmemiz için yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.