Alıntı Sözcüklerin Yazılışı
Batı kökenli sözcüklerin yazılışlarıyla ilgili bazı noktalar şöyledir:
1. İki ünsüz ile başlayan Batı kökenli sözcükler, ünsüzler arasına ünlü konmadan yazılır: francala, gram, gramer, gramofon, grup, kral, kredi, kritik, plan, pratik, problem, profesör, program, proje, propaganda, protein, prova, psikoloji, slogan, snop, spiker, spor, staj, stil, stüdyo, trafik, tren.
Uyarılar
- İki ünsüz ile başlayan kimi batı kökenli sözcükler kural dışıdır: iskarpin, iskele, iskelet, istasyon, istatistik, kulüp. Özellikle "kulüp" sözcüğüne dikkat edin.
- "Tıraş" sözcüğü Farsça kökenli bir sözcüktür. (tıraş-kalemtıraş)
2. İçinde yan yana iki veya daha fazla ünsüz bulunan batı kökenli alıntılar, ünsüzler arasına ünlü konmadan yazılır: alafranga, apartman, biyografi, elektrik, gangster, kilogram, orkestra, paragraf, program, telgraf.
3. İki ünsüzle biten batı kökenli alıntılar, ünsüzler arasına ünlü konmadan yazılır: film, form, lüks, modern, natürmort, psikiyatr, slayt, teyp.
4. Batı kökenli alıntıların içindeki ve sonundaki g ünsüzleri olduğu gibi korunur: biyografi, diyagram, dogma, magma, monografi, paragraf, program; arkeolog, demagog, diyalog, filolog, jeolog, katalog, monolog, psikolog, ürolog.
Uyarı:
- Batı kökenli "coğrafya" ve "fotoğraf" sözcükleri kural dışıdır. Bu sözcüklerdeki g'ler ğ'ye döner.
İlgili Sayfa
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.