Sözde Kızlar

Peyami Safa'nın ilk romanı olan eser 1923'te basılmıştır.
Roman, Anadolu'nun işgal altında olduğu bunalımlı günlerde 
İstanbul'da geçmektedir. 
Yunan saldırıları sırasında kaybolan babasını aramak amacıyla İstanbul'a gelen Mebrure romanın ana karakteridir.
Romanda olaylar ahlâk bunalımına sürüklenen bir aile ve onun yakın çevresinde geçmektedir. Yazar yaşanan yozlaşmayı daha kuvvetli bir şekilde belirtmek için bu ailenin içine, saflığını ve namusunu koruyan Mebrure karakterini yerleştirir. 

Mebrure, uzaktan akrabası olan Nafi Bey'in köşkünde Nevin, Behiç, Nazmiye Hanım ve onların davetlerine katılan yakın dostlarıyla birlikte sürdürdükleri hayat, yaşadıkları kültüre yabancılaşmış insanların yuvası olarak dejenere hayatı simgeler. Mebrure, bir ara buradan ayrılmayı ister, ancak gidecek bir yeri olmadığından bu düşüncesinden vazgeçer. 
Mebrure, ilk zamanlar kendisine ilgi duyan Behiç’in cazibesine kapılır. Evin hanımı Nazmiye Hanım'ın oğlu olan Behiç, memleket meselelerine karşı hiçbir hassasiyeti olmayan vurdumduymaz, yalancı, sahtekâr ve kadın düşkünü bir gençtir.
Behiç'in kız kardeşi olan Nevin ise Mebrure'nin köşkte en çok konuştuğu kişidir. Zamanının büyük bir bölümünü gezerek geçiren Nevin, giyime kuşama önem veren bir tiptir. Nevin, köşkte annesiyle birlikte sık sık kabul günleri organize eder. Öte yandan Mebrure'yi kendi yaşamlarına uydurmaya çalışır. Avrupalıların yaptığı gibi evin içinde köpek besleyen Nevin, Türkçe yerine Fransızca konuşmayı tercih eder. Mebrure’in gazetelerde memleketin vaziyeti hakkında haberleri okumasına kızarak makyajın inceliklerinden bahseder.
Kendisiyle evlenmek isteyen Behiç’in söylediklerinin doğruluğundan endişe duyan Mebrure, kararsızdır. 
Behiç'in daha önce Hatice adlı bir kadınla ilişkisi olmuştur. Geleneksel bir hayat süren bir aileden gelen Hatice, yaşadığı çevreyi ve ailesini beğenmez hatta isminden bile rahatsız olur. Kendisine Belma diye hitap edilmesini ister. Şöhret olmak isteyen Hatice, Viyana’daki aktristleri tanıdığını söyleyen Behiç’e yakınlık duymuş, onunla birlikte olmuştur. Behiç'ten hamile kalan Hatice için bu olay sonun başlangıcıdır. 
Hatice, Behiç'e rağmen karnındaki çocuğun yaşaması için uğraş verirken öte yandan gebeliğini çevresinden saklamak için de mücadele etmektedir. Hatice çocuğunu doğurur ancak çocuk frengilidir. Behiç, çocuğun tedavi olmasını istemez. Onun amacı, çocuğu ortadan kaldırmaktır. Behiç, Hatice’nin direnmesine rağmen çocuğu diri diri toprağa verir. Yaşadığı olayların etkisiyle Hatice hastaneye kaldırılır. 
Bu süreçte kendiyle hesaplaşan Hatice, Mebrure’yi Behiç’ten kurtarmak ister. Mebrure, her şeyi, ilk defa Hatice’nin ağzından öğrenir. Hatice ise bir süre sonra intihar eder.
Behiç'ten uzaklaşan Mebrure, Behiç’in aksine fakir, samimi, temiz duyguları olan Fahri'ye ilgi duymaya başlar. Kendi çocuğunun katili olan Behiç bir süre sonra tutuklanır.
Roman, Mebrure’nin babası İhsan Efendi’nin gazete ilanını görmesi ve Mebrure’ye mektup yazmasıyla sona erer. Böylece Mebrure huzura kavuşmuş ve Fahri ile geleceğe ilişkin planlar yapmaya başlamıştır.

İlgili Sayfa

Eser Özetleri
Eser Özetleri Konu Testi 1

Yararlanılan kaynaklar için Kaynakça sayfamıza bakınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.