Deli Zamanlar

Sevinç Çokum
Sevinç Çokum'un 2000 yılında yayımlanan romanı.
Eserde otobiyografik unsurlar dikkat çeker.
Eser, Karanlığa Direnen Yıldız adlı romanın zaman ve mekân olarak devamıdır. 
Olaylar, 27 Mayıs 1960 sonrasında İstanbul’da geçer.
Romanda siyasi olaylar daha çok bir fondur.
Öne çıkan tema değişimdir. Bu tema, eserde bireysel ve sosyal olarak ele alınmıştır. Eserde bunun yanı sıra kadın erkek ilişkileri, bireyin kendini bulma çabası, ölüm gibi temalar öne çıkmaktadır.
Her iki roman da kahraman anlatıcı tarafından anlatılmaktadır.

Özet

Üniversitede okuyan ve ailesi ile yaşayan kahraman, yirmili yaşlarında idealist bir genç kadındır. Tıpkı Sevinç Çokum gibi o da İstanbul Üniversitesinde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde okumaktadır. Yazar olmak isteyen genç kadın, okulda aradığını bulamamıştır. Kendini ispatlama ve toplum için bir şeyler yapma arzusu içindedir. Mahalleden tanıdığı ve kendine örnek aldığı Aypare’nin görev aldığı bir siyasi partinin gençlik kollarında çalışmaya başlar. Avukat olan Aypare; otuz yaşlarında, Rumeli göçmeni, özgürlüğüne düşkün güzel bir kadındır.
Genç kadın, partide farklı insanlarla tanışma fırsatı bulsa da partideki insanların kendi çıkarlarından başka bir şey düşünmediğini anlar. Partiden ayrıldıktan sonra ne hayata ne de arkadaş ortamına karışabilir. Bu durum, onun için bir tür kendini bulma yolculuğuna dönüşür. Aypare ve aile yakınları dışında Dost diye bahsettiği bir arkadaşı daha vardır. Okulda ve partide aradığını bulamayan kahramanı yakınları teselli eder. 
Sonrasında yazar olma hayalinin peşinden gitmeye karar verir. Onu bu konuda en çok destekleyen yine Aypare’dir. Aypare, Bayhan adlı biriyle birliktedir. Kahraman, onları örnek bir çift olarak görse de durum pek de öyle değildir. 
Genç kadın, yazın ailesiyle Yalova’ya gitmiş; Aypare de sonradan onlara katılmıştır. Ancak birkaç gün sonra Aypare, hiç kimseye haber vermeden yanlarından ayrılır. Genç kadın, neler olduğunu İstanbul'a döndükten sonra öğrenebilir. Bayhan gelmiş, çift tartışmış hatta genç adam şiddete başvurmuştur. Aypare de o hâliyle kimseye görünmek istemediği için oradan ayrılmıştır. Aypare, bir süre sonra parti çalışmaları için çıktığı Ankara seyahati sırasında trafik kazası geçirip ölecektir. Bu beklenmedik ölüm, genç kadın için tam bir yıkım olsa da yeni bir hayatın başlangıcına da zemin hazırlayacaktır.

İlgili Sayfalar

👉 Sevinç Çokum

👉 
Eser Özetleri

Yararlanılan Kaynaklar

Sevinç Çokum'un Hikâye ve Romanlarında Öteki, Meral Aydın
Sevinç Çokum ve Dört Romanı, Bilge Ercilasun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.