Halas

Mehmet Rauf
Mehmet Rauf'un Millî Mücadele'yi konu alan romanı.
Roman, 1929'da yayımlanmıştır.
Halas, Arapça bir sözcük olup "kurtuluş" demektir. 
Eser, yazarın son dönem romanlarından biridir. Hayatın son yıllarını felçli olarak geçiren Rauf, romanı eşinin yardımıyla tamamlayabilmiştir.
Yazar, Anadolu’daki direnişi ve kurtuluş öyküsünü Türk subayı Nihat karakteri üzerinden hikâyeleştirmiştir. Nihat, Milli Mücadele ruhunu taşıyan, vatanın bağımsızlığını düşünen genç bir subaydır.
Roman, Türk halkının Mütareke ve Milli Mücadele yıllarındaki işgaller karşısında gösterdiği direnişi konu edinir. 
Olaylar, İzmir’in işgalinin anlatıldığı ilk bölümler dışında İstanbul'da geçmektedir.
Roman ilahî bakış açısı ile kaleme alınmıştır.
Mehmet Rauf, eserini "Büyüklerin en büyüğü Gazi Mustafa Kemal'e" ibaresiyle Mustafa Kemal Atatürk'e ithaf etmiştir.


Özet

Nihat, Harp Okulundan sonra gönderildiği Suriye’de yaralanır. İstanbul’da tedavi gören genç subay, sonrasında babasından kalma malları satmak için İzmir'e gider. İzmir’de İngiliz Beatrice’i aşık olur. Mütareke günleridir. Yunanlılar, İzmir’i işgal etmek üzeredir. Nihat, Beatrice'nin babası Daster'ın konuşmalarından rahatsız olur. Daster’ın işgalcileri desteklemesi hatta evine Yunan lider Venizelos’un resmini asması Nihat ile Beatrice arasındaki her şeyi bitirir. Nihat, bulunduğu pansiyonu terk ederek Türk mahallesine taşınır.
İzmir’deki kurtuluş mücadelesine katılan Nihat, bir süre sonra da kendisine verilen mektupları ulaştırmak için İstanbul'a geçer. Mektuplardan biri Miralay'ın kızı İclal'e verilecektir. Birbirini seven gençler zaferden sonra evlenecektir. Anadolu’ya geçmek isteyen Nihat, İngilizler tarafından yakalanıp bir hücreye atılır. Nihat'ın tutuklu olduğu sürede Anadolu işgal edilir, Sevr imzalanır ve Ankara’da Mustafa Kemal önderliğinde yeni bir hükûmet kurulur. Nihat, sorguya çekilmek için çıkarıldığı mahkeme koridorunda Beatrice ile karşılaşır ve onun yardımıyla kurtulur. Beatrice, Nihat'ı hâlâ sevmektedir. Nihat ise İclal’i sevdiğini, onunla Anadolu’ya kaçıp Ankara'ya gideceklerini söyler. Beatrice, Nihat ile İclal’i İnebolu’ya gizlice cephane taşıyan bir motora bindirir. Aşkını kalbine gömen İngiliz kadın, ikisini dostça uğurlar. Birinci İnönü Zaferi'nin yaşandığı günlerde Nihat ve İclal, Milli Mücadele'ye katılmak için Anadolu’ya geçerek halas (kurtuluş) yoluna girer.

İlgili Sayfalar

👉 Mehmet Rauf

👉 Eser Özetleri

Yararlanılan Kaynaklar

Bireysel Duyarlılıktan Kolektif Disipline: Mehmet Rauf’un Halas Romanı ve Türk Milliyetçisi Nihat, Canan Olpak Koç Mehmet Rauf’un “Halâs” Adlı Romanında İşgal ve Direniş, Merve Şener

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.