Cingöz Recai

Peyami Safa
Peyami Safa'nın Server Bedi takma adı ile yazdığı polisiye öyküsünün "kibar hırsız" karakteridir.
Yaşamını yazarak kazanmak zorunda olan Peyami Safa, sırf bu amaçla Cingöz Recai gibi edebî yönü zayıf kitaplar da yazmıştır. Buna rağmen çok okunan ve sevilen Cingöz Recai, 
bütün zamanların en tanınmış Türk polisiye roman kahramanıdır.
Yazar, sanat endişesi taşımayan ve kısa sürede yazılan bu eserlerde kendi adı yerine annesi Server Bedia’nın adından hareketle Server Bedi takma adını kullanmıştır. 
Peyami Safa, Server Bedi takma adıyla yalnız polisiye romanlar değil piyasa romanı diyebileceğimiz aşk romanları da yazmıştır.
1924-1960 yılları arasında yazılan Cingöz Recai serisi sayılarının fazlalığına rağmen daha çok 30-50 sayfadan oluşan fasiküller şeklinde yayımlanan küçük kitapçıklardır.

Peyami Safa’nın Server Bedi adı altında çok satan kitaplar yazması her zaman eleştiri konusu olmuştur. Yazarın geçinebilmek için hiç durmadan ucuz aşk romanları ve polisiye öyküler yazması aslında onun hayatı boyunca yaşadığı trajedilerden sadece biridir.
Bu trajediyi o dönemdeki yakın arkadaşı Necip Fazıl Kısakürek şu ünlü esprisi ile ortaya koymuştur:
“ - Nerede kalıyorsun?
- Peyami’de.
- O nerede oturuyor?
- Cingöz Recai'nin evinde.”

Serilerin başkahramanı olan Cingöz Recai, kendi ifadesiyle zenginden alıp fakire veren – Arsen Lüpen misali – bir kibar hırsızdır. Aslında zengin bir aileden gelen kahramanımız, iyi bir eğitim almış, bir süre de Amerika’da yaşamıştır.
1924 yılında yayımlanan ilk seri 10 kitaptan oluşur ve başlığı "Cingöz Recai'nin Harikulâde Sergüzeştleri"dir. Kitabın girişinde 
Cingöz Recai karakteri ve maceraları için şunlar yazılıdır: "Cingöz Recai, Fantomalara, Arsen Lüpenlere taş çıkaran, cin oğlu cin, çapkın ve kibar bir İstanbul serserisidir. Sergüzeştlerini okurken insanın parmağı ağzında kalır."
Cingöz Recai, tüm maceralarında peşindeki Komiser Mehmet Rıza’yı her defasında alt etmeyi başaracaktır.
Cingöz Recai'nin en çok dikkat çeken serilerinden biri 1928’de “Sherlock Holmes’e Karşı Cingöz Recai” adıyla yayımlanır.
Sherlock Holmes, İstanbul polis teşkilatı tarafından Cingöz‟ü yakalaması için İstanbul'a davet edilir. Sherlock Holmes ve yardımcısı Watson, beş ay kaldıkları İstanbul’da Başkomiser Mehmed Rıza ile birlikte Cingöz Recai’nin peşine düşer. Ancak kazanan yine Cingöz Recai olur.


Çok Okunan Sayfalar!

Karıştırılan Ekler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.