Reis Bey

Necip Fazıl Kısakürek'in üç perdelik tiyatro oyunu.
60-65 yaşlarında bekar, özel hayatı olmayan, otel odalarında yaşayan, bir iki bavuldan başka hiçbir şeyi olmayan Reis Bey gaddar, kurallara sıkı sıkıya bağlı bir ağır ceza hâkimidir.
İstanbul’da Nişantaşı’nda bir cinayet işlenmiş, zengin ve yaşlı bir kadın öldürülmüştür. Öldürülen kadının oğlu gözaltına alınır. Kumarbaz ve esrarkeş olması ve çevresinin kendisi hakkındaki yargıları cinayet suçuyla tutuklanmasına yetecektir. Sanık masum olduğu konusunda ısrar etse de suçlu bulunarak asılır. Oysa eve gizlice girip cinayeti işleyen, sonra da mücevherleri alıp kaçan kişi, asılan gencin oyun arkadaşıdır. 
İdam kararını vererek meslek hayatının en büyük hatasını işleyen Reis Bey, emekliliğini isteyerek yargıçlıktan ayrılır. 
O ana kadar sert ve merhametsiz bir insan olan Reis Bey, insanlar hakkında karar verebilmek için daha geniş bir çerçeveden bakabilmenin gereğini anlamıştır. Manevi bir değişim yaşayan Reis Bey, aldığı emeklilik ikramiyesini de astırdığı gencin dadısına bağışlar. Kendi de birçoğu hapis yatmış çıkmış insanların arasına karışarak onları dürüst birer insan yapmaya koyulur.
Gittiği kumarhanede inandırıcı konuşmalarından birini yaptığı bir gün, konuşmasından etkilenen kabadayıların bıçak ve silahlarını da toplar. Bu sırada kumarhane, polisler tarafından basılır. Garson, ocakta gizlediği eroini gizlice Reis Bey'in cebine atar.
Yapılan aramada üzerinde silah ve eroin çıkan Reis Bey hapse atılır. Durum bir süre sonra anlaşılacak ve Reis Bey beraat edecektir.

İlgili Sayfa

Eser Özetleri
Eser Özetleri Konu Testi 1 (Yeni)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.