Kaynanam Nasıl Kudurdu

Hüseyin Rahmi Gürpınar romanı.
Zengin ve dul bir kadın olan Makbule Hanım; oğlu ile kızının hatta damadının gözü önünde genç bir avukat olan Vassaf Bey ile aşk yaşamaktadır. Bütün evin, Makbule Hanım'ın eline bakması nedeniyle evdekiler bu duruma pek ses çıkaramaz.

Genç avukat, yaşlı kadının zaaflarından istifade ederek onu soymaktan başka bir şey düşünmeyen biridir. Kadını, evlenme vaadiyle oyalamakta ve parasını yemektedir. Bütün bunlar damat beyi ve özellikle evin oğlu Ali Harun'u çileden çıkarır.
Evdekiler, Makbule Hanım'ın mahalledeki dedikoduyu önlemek için Vassaf'ı kendisiyle evlenmeye zorlamasından korkmaktadır. Bu evlilik gerçekleşirse avukat, yaşlı kadının tüm serveti üzerinde söz sahibi olacaktır. 
İyi bir aileden, aklı başında bir kızla evlenmek isteyen hatta bu kızın sayesinde serserilikten, avarelikten kurtulmayı düşünen Ali Harun, annesinin bu halinden utanç duymaktadır. Bu durum devam ettiği sürece sevdiği kızla evlenmesinin de mümkün olmadığının farkındadır.
Bu rezalete son vermek gerekmektedir. Ali Harun, annesinin bu adamla evlenmesini, hatta bir arada yaşamaya devam etmesini önlemek için bir doktor arkadaşının yardımıyla bir hastalık komedisi tertip eder. 
Ali Harun'un hızla ilerleyen hatta çok geçmeden adamakıllı tehlikeli bir durum alan hastalığının ne olduğu bir türlü anlaşılamaz. Bir gün doktor, Ali Harun'un artık son dakikalarını yaşadığını bildirir. Hasta rolü yapan Ali Harun, annesiyle son bir defa görüşmek ister. Kadın, oğlunun boynuna sarıldığı sırada Ali Harun onu ısırır. Bu olaydan sonra Ali Harun günden güne iyileşir. Ancak tam, kaynananın nikahı kıyılacağı sırada, kendisini bir kuduz köpeğin ısırmış olduğunu, kendini bilerek tedavi ettirmediğini, bunu herkesten gizlemiş olduğunu ve annesini ise bile bile ısırdığını ilan eder. Ali Harun, tekrar yatağa düşer. Şimdi, ölümü beklemektedir ancak aynı durum güya annesi için de geçerlidir. 
Avukat Vassaf, müstakbel karısının kudurmuş olması ihtimali karşısında bir daha bu eve uğramamak üzere kaçar. Bunun üzerine Makbule Hanım, kuduzdan değil ama sinirinden kudurur. 
Kuduz olduğuna inanan kadın, intikam hırsıyla Vassaf'ı bulup ısırmak üzere evden çıkar. Evde ise bir telaş başlar. Ali Harun ve doktor arkadaşı, gerçekleri enişte beye anlatır. Kuduzluk hikayesi bir komediden başka bir şey değildir. Fakat, kudurmuş kaynanayı aramaya çıkmış olan bekçi meseleyi karakola haber vermiştir. 
Hikayenin son bölümü karakolda geçer ve bütün düğümler orada çözülür. Her şeyi Ali Harun ve doktor arkadaşının tertiplediği anlaşılır. Diğer taraftan Vassaf, asıl niyetini herkesin huzurunda itiraf etmiştir. Makbule Hanım da Vassaf'ın gerçek yüzünü nihayet görür ve kendi servetini sızdırmaktan başka bir emeli olmayan bu gençle evlenme sevdasından vazgeçer. 
Romanın sonunda Makbule Hanım, kendine denk bir adamla evlenir. Annesinin rezaletleri örtbas edildikten sonra Ali Harun da kendi muradına erer.

İlgili Sayfalar



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.