Gecenin Öteki Yüzü

Füruzan’ın hikâye kitabı.
1982’de yayımlanan kitapta "Kanı Unutma", "Çocuk", "Sokaklarından Gemilerin Geçtiği Kent" ve kitapla aynı adı taşıyan "Gecenin Öteki Yüzü" olmak üzere toplam dört hikâye yer almaktadır.

Gecenin Öteki Yüzü / Özet

Hikâyede kişiler isimleriyle verilmez. Hikayenin ana karakteri olan kadın, zengin bir aileye mensuptur. Çocukluğunu ve gençliğini her şeyi elde edebileceği bir evde geçirmiştir. Genç kadın, ailesinin onaylamadığı bir kişiyle evlenir. Sınıf farkı birbirini seven iki gencin evlenmelerine engel olamasa da ailesi tarafından hakkı olan mirastan men edilir. 
Kadın, kendi evinde bulamadığı mutluluğu eşinde bulur. İkilinin bir de kızları olur. Kızı emeklemeye başlarken eşinin ölüm haberini alır. Çok sevdiği eşini kaybeden kadın yaşama küser. Kocasının ölümünden sonra kızına ilgi ve şefkat göstermekte zorlanır. Maddi olarak sıkıntı çeken kadın, kızını evde sık sık yalnız bırakmaktadır. Kadının tuttuğu kasvetli yas, yeni komşuları tarafından yılbaşı kutlaması için aldıkları davete kadar sürer. 
Evde üniversite öğrencisi bir genç ile ablası yaşamaktadır. Abla; lise mezunu, okumayı seven, yüreği insan ve yaşama sevgisiyle dolu bir kızdır. Güzel değildir ama güzel olmak gibi bir kaygısı da yoktur. Delikanlı, kadının insanlara olan inancını kaybettiğini anlar. Ablasıyla birlikte kadını ve kızını eğlendirmek için ellerinden geleni yaparlar. İki kardeş, genç kadının o güne kadar tanıdığı insanlara hiç benzememektedir. Küçükken öksüz kalan iki kardeşin yetişmesinde ninelerinin anlattığı masallar etkili olmuş, çocukluk düşleri öğütlerle şekillenmiştir. İki kardeşin çabalarıyla yeni yılı birlikte karşılarlar. Mutlu bir akşam geçiren küçük kız da uyuyakalır. Delikanlı, anne-kızın gitmesine izin vermez. Sabah olunca soba canlandırılır, çay demlenir. Fırından alınan sıcak ekmek ve memleketten gelen tereyağı ile yeni günü birlikte karşılarlar.

Not

Bu öykü, Füruzan ve Okan Uysaler’in ortak senaryosuyla 1987’de televizyona uyarlanmıştır. Dizi, TRT ve Modern Gazeteciler tarafından en iyi dizi seçilmiştir.

İlgili Sayfa

👉 Füruzan

Yararlanılan Kaynaklar

Füruzan'ın Hikâyeciliği Üzerine Bir Araştırma, Gülten Bulduker
Füruzan ve Tomris Uyar'ın Hikâyelerinde Aile Kurumu, Merve Kırman
Füruzan'ın Öykülerinde Anne-Kız İlişkisi, Burcu Şafak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.