Harabelerin Çiçeği

Reşat Nuri Güntekin
Reşat Nuri Güntekin'in 1918'de Zaman gazetesinde tefrika edilen romanı.
Yazar, romanı Cemil Nimet takma adıyla yayımlamıştır.
Eserde çocukken konaklarında çıkan yangında yüzünün yarısı yanmış olan Doktor Süleyman’ın yaşam öyküsü anlatılmaktadır.
Eser, yazarın ilk romanı olmasına rağmen yazar tarafından bir roman denemesi olarak kabul edilmiştir. Tiyatrodan romana geçen Güntekin, 1920'de yayımladığı "Gizli El" adlı eseri ilk romanı olarak kabul etmektedir.

Özet

Romanın asıl kahramanı Süleyman Kemal, bir paşa çocuğudur. Çok güzel bir çocuk olan Süleyman, ailesi tarafından çok sevilir. Misafirliklerde sık sık bir araya geldikleri teyze kızı Seniha ise onun çocukluk aşkıdır. Bir gün konakta yangın çıkar, Süleyman'ın yüzü feci şekilde yanar. Bu olaydan sonra ailesinin ona karşı tavrı değişir. İnsan içine çıkartılmayan çocuk, konağın bir odasında tecrit hayatı yaşamaya başlar.
Bu tecrit nedeniyle, daha önce sık sık görüştüğü Seniha’yı da göremez olur. Hayatındaki en büyük eksiklik sevgidir. Galatasaray Lisesine yatılı olarak verilen Süleyman, ardından Paris’te tıp okuyarak göz doktoru olur.
Görüntüsü nedeniyle insanlardan uzak duran genç doktor, yurda döndükten sonra İstanbul yerine, meraklı gözlerden uzak olacağını düşünerek Mudanya’ya yerleşir. Burada Maryanti adında yirmi yaşında kör bir kızla tanışır. Yoksul bir Rum balıkçının kızı olan Maryanti on yaşından beri kördür ama gözlerinin açılma ihtimali de vardır.
Süleyman, Paris’ten getirdiği modern aletlerle genç kızı muayene eder. Zamanının çoğunu kızın yanında geçiren genç adam çok mutludur. Maryanti, yüzünü hiç görmediği doktoruna âşık olur. Genç doktor da hastasına âşıktır. Ameliyat olan kızın sargıların açılmasına az bir zaman kalmıştır.
Süleyman Kemal ise tam o günlerde bir miras işi için İstanbul’a giderek kızı, göz mütehassısı bir arkadaşına emanet eder. Mudanya’ya döndüğü gün otelde Maryanti’nin gözlerinin açıldığını öğrenir. Maryanti’nin kendisini görünce hayal kırıklığına uğrayacağını düşünerek ortadan kaybolmayı yeğler. Bir daha da Maryanti ile görüşmezler.
Sonrasında çocukluk aşkı Seniha’nın izini bulur ancak Seniha ölüm döşeğindedir. Süleyman Kemal, genç kadının başkasıyla evlendiğini, iki de çocuğu olduğunu öğrenir. Onun ölümünden sonra çocuklarına Süleyman Kemal sahip çıkacaktır.
Okur, tüm bu yaşananları Seniha’nın doktoru olan Hayrullah ile Süleyman Kemal’in uzun sohbetlerinde genç adamın doktora anlattıklarından öğrenir.

İlgili Sayfalar

👉 Reşat Nuri Güntekin

👉 
Eser Özetleri 

Yararlanılan Kaynaklar

Reşat Nuri Güntekin'in Romanlarında Anlatım Teknikleri, Baki Asiltürk
Reşat Nuri Güntekin'in Romanlarında Aşk İlişkileri Beyhan Uygun Aytemiz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.