Dilekçe

  • Resmî ya da özel kurum ve kuruluşlara bir isteği, şikayeti, ihbarı bildirmek ya da bir konu hakkında bilgi almak amacıyla yazılan imzalı mektup.
  • Vatandaşlar kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, Türkiye Büyük Millet Meclisine ve yetkili makamlara yazı ile başvurma hakkına sahiptir.
Dilekçe Nasıl Yazılır?
  1. Çizgisiz dosya kağıdı (A4) kullanılır. Kağıdın arkası kullanılmaz. Çok gerekli ise ikinci kağıda geçilir.
  2. Bilgisayarda hazırlanan dilekçe 12 punto büyüklüğünde ve Times New Roman yazı karakterinde olmalıdır. Bilgisayarda yazılmayacaksa okunaklı olmasına özen gösterilerek mavi ya da siyah mürekkepli kalem ile yazılır.
  3. Dilekçelere mutlaka tarih atılır. Dilekçede tarih kağıdın sağ üst köşesine ya da dilekçe metninden sonra sağ alt köşeye atılır. 
  4. Dilekçeye ilgili kuruma hitap edilerek başlanır. Kişilere hitaben dilekçe yazılmaz. Kurum adı ve yerinin yer aldığı hitap kısmından sonra konu metnine geçilir. 
  5. İstenen şey yasalara uygun olmalıdır. Dilekçede bir şikâyet söz konusuysa sorun mutlaka belgelere ve tanıklara dayandırılarak açıklanmalıdır.
  6. Ciddi, resmî bir dil ve üslûp kullanılmalı, nesnel olunmalıdır.
  7. Dilekçede anlatılmak istenen kısa ve açık bir şekilde ifade edilmeli, gereksiz ayrıntılara yer verilmemelidir.
  8. Konu metninden sonra bir satır boşluk bırakılarak arz bölümüne geçilir. Bir konuda üst makamın bilgilendirilecekse "bilgilerinize arz ederim" ; üst makamın bir sorunu çözmesi, bir işlemi başlatması isteniyorsa "gereğini arz ederim" ; yapılacak bir işlem için izin isteniyorsa "izninizi arz ederim" şeklinde yazılır. 
  9. Vatandaşların kurumlara yazdığı dilekçelerde "rica ederim" ifadesi kullanılmaz. Vatandaş dilekçede sadece arz eder. Ancak arz etmek zaten saygı anlamı içerdiği için "saygılarımla" ifadesinin kullanılmasına gerek yoktur.
  10. "Rica ederim" kurumların kendi aralarında yaptıkları yazışmalarda üst makamın alt makamdan isterken kullandığı bir ifadedir. Bu tür yazışmalarda alt makam üst makamdan isterken arz eder.
  11. Ayrı bir paragraf olarak yazılan arz bölümünden sonra sağ alt köşeye ilk önce imza atılır. Belirtilmesi gereken bir ünvan varsa imzanın altına yazılır daha sonra da imza sahibi ad ve soyadını yazar.
  12. Sol alt köşede dilekçe sahibinin açık adresi olmalıdır.
  13. Dilekçeye eklenmek istenen belgeler varsa adresin altına "ekler" başlığı atılarak ilgili belgelerin adları sıralanır.
Dilekçe Örneği için tıklayınız
İlgili Sayfalar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.