George Dandin

Moliere
Moliere'in üç perdelik komedisi.
Oyun 1668 yılında sahnelenmiştir.
Eserde zengin bir köylünün soylular arasına girebilmek için yaptığı evlilik ve sonrasında düştüğü komik durumlar anlatılır.

Kısa Özet

George Dandin, parası ile statü kazanmak isteyen bir köylüdür. Soylu ancak maddi sıkıntı yaşayan Anqelique (Angelika) ile evlenir. Angelika, bu evliliğe ailesinin isteği üzerine razı olur. George Dandin'e karşı bir gönül bağı hissetmeyen Angelika kocasını aldatmaktadır. Aldatıldığını bir türlü ispatlayamayan George Dandin soyluluk merakının kurbanı olacaktır.
 

Ek Bilgi

Eser, Ahmet Vefik Paşa tarafından "Yorgaki Dandini" adıyla uyarlanmıştır. Orijinal metne sadık kalan sanatçı, kahramanların isimlerini çevresindeki kişi adlarıyla değiştirmiştir.
Oyun modern tiyatro yazarlarımızdan Haldun Taner’i de etkilemiştir. Taner, "Sersem Kocanın Kurnaz Karısı" adlı ünlü oyununda George Dandin adlı eseri üç farklı tarzda ele almıştır.

Oyunun Özeti

Üç perdelik oyunun her bölümünde George Dandin'in kendisini aldatan eşi Angelika'nın foyasını ortaya çıkarmak isterken düştüğü komik durumlar anlatılır. Birinci perdede eşinin kendisini aldattığını öğrenen Dandin, durumu Angelika'nın anne ve babasına anlatır. Angelika ve âşığı Clitandare durumu inkâr edince Dandin, ispat edemediği bu ihanetten dolayı özür dilemek zorunda kalır.
İkinci perde de sonuç aynıdır. Bu defa Angelika ve âşığı Clitandare'in buluşacaklarını öğrenen Dandin, bir baskın planlar. Ancak zeki bir kadın olan Angelika, anne ve babasını fark edince sanki Clitandare'in kendisine asıldığı imajını verip onu reddeder.
Son perdede 
Angelika ve Clitandre yeniden buluşmuşlardır. George Dandin, hizmetçi vasıtasıyla bu buluşmadan haberdar olur. Evin kapısını içerden kilitleyen Dandin, dışarıda bıraktığı âşıkları suçüstü yakalatmak için Angelika'nın anne ve babasına haber gönderir. Durumun vahametini anlayan Angelika, kocasından kendisini affetmesini yoksa intihar edeceğini söyler. Bir müddet sonra endişelenerek merakına yenilen George, kapıyı açıp dışarı çıkar. Bu kez kapıyı gizlice eve giren Angelika kilitler. Gecenin ilerleyen vakitlerinde Angelika'nın anne ve babası gelir. Mağdur bir tavır sergileyen Angelika, eve geç gelen kocasının dışarıda hovardalık yaptığını söyleyerek ailesini ikna eder. Haksız duruma düşen ve özür dileyen yine George olur.

Eserden...

George, düştüğü kötü durumu oyunda şöyle anlatır:
— Benim evliliğim, halinden memnun olmayıp bir soylunun evine kapılanmaya kalkan tüm köylülerin kulaklarına küpe olsun! Soyluluk iyi ve hatırı sayılır bir şey kuşkusuz ama beraberinde gelen hâl ve gidiş öyle tatsız ki yanından bile geçmemekte fayda var. (...) Şahsımızla kurulan ittifakın kıymeti harbiyesi pek yoktur, gözlerini malımıza mülkümüze diker, asıl onunla evlenirler. Sahip olduğum bu servetle kendini benden üstün, soyadını taşımayı hakaret sayan, son meteliğime kadar versem de kocalığı bana layık görmeyen bir kadınla evleneceğime, keşke iyi yürekli, içten bir köylü kızı alsaydım.

İlgili Sayfa

👉 Eser Özetleri

Yararlanılan Kaynaklar


Moliere’in George Dandin Oyununun İncelenmesi Ve Angelıque Karakterinin Stanislavski Yöntemi Üzerinden İncelenmesi, Ecem Arıcan
George Dandin ve Sersem Kocanın Kurnaz Karısı, Zeki Taştan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.