Gecikenler

Nazım Kurşunlu
Nazım Kurşunlu'nun üç perdelik komedisi.
Eserde iki torunu ve damadıyla aynı evde yaşayan yaşlı ve bakıma muhtaç bir kadının hikâyesi anlatılmaktadır.

Özet

Eserin ana karakteri Afet Hanım; büyük torunu Ahsen, onun eşi Lemi ve küçük torunu Birsen ile aynı evde yaşamaktadır. Afet Hanım, iyice elden ayaktan düşmüştür. Büyükanne ile daha çok Birsen ilgilense de onunla yaşamak evdeki herkes için zordur.
Üst katta oturan ev sahipleri Didar Hanım da hemen her gün onları ziyarete gelmektedir. Afet Hanım'ın sürekli bir şeyler istemesi, gece sık sık tuvalete kalkması, kulaklarının ağır işitmesi Lemi’yi çileden çıkarmaktadır.
Ev, sık sık ziyarete gelen kızların amcası Edip Bey ile özellikle Lemi için daha da dayanılmaz bir hâle gelir. Çünkü Edip Bey; bedava yemeyi içmeyi seven, kendini olduğundan üstün göstermeye çalışan biridir. Bu arada Edip Bey, yeğeni Birsen’i iş yerinden Ercan adlı bir gençle evlendirmek niyetindedir. Böylece Birsen giderken büyükanneyi de yanında götürecektir. Bu fikir Lemi’nin çok hoşuna gider. Ancak eve tanışmak için gelen Ercan, büyükanneyi görünce apar topar kaçar. Bu arada amca, emeklilik işleriyle uğraşmaktadır. Ancak bu işler için dahi Lemi’den borç para almaktadır.
Bu arada Ahsen ve Lemi, amca ile Didar Hanım’ın arasını yapmak ister. Amcayı bu hayırlı iş için ikna etseler de Didar Hanım bu işe çok bozulur. Onu zamanında çok daha yüksek mevkide insanların istediğini söyleyerek teklifi reddeder.
Büyükannenin evdeki varlığına daha fazla tahammül edemeyen Lemi, onun evlatlığı olan Safinaz’ı çağırtır. Safinaz ve eşi Hıdır’dan para karşılığı Afet Hanım'ı kendi evlerine götürüp bakmalarını isterler. Büyükanneyi de güçlükle ikna eden Ahsen ve Birsen onu gönderseler de büyükanne birkaç gün sonra geri gelir. Büyükannenin bakımı Safinaz ile kocasına zor gelmiştir.
Lemi, Ahsen’den kendisi ve büyükannesi arasında tercih yapmasını isteyip evi terk eder. Zor bir duruma düşen Ahsen türlü çareler düşünür ve sonunda onu bir bakımevine yatırmaya karar verir.
Birkaç gün sonra Lemi ve Edip Bey yanlarında Mısır'da avukatlık yapan bir adamla eve gelir. Afet Hanım'ın eski sevdalısı, Ahsen ve Birsen’in büyük amcaları Kirami Bey seneler önce Mısır’a yerleşmiş; orada bir prensesle ilişkiye girmiş ve zaman içinde çok zengin olmuştur. Kısa bir süre önce vefat eden Kirami Bey'in mal varlığı da büyükanneye kalmıştır. Bu gelişmeden sonra özellikle Lemi, büyükanneye iyi davranmaya başlar. O güne kadar hiç geçinemediği yaşlı kadının etrafında pervane olur.
Kendine büyük bir miras kaldığını öğrenen Afet Hanım ise bu durumu pek umursamaz. Ama illâki istiyorlarsa mirası Birsen’e bırakacağını söyler. Eve gelen gazeteci fotoğraf çekerken avukata gelen bir telefon her şeyi alt üst eder. Mısır'daki prensesin Kanada’da yaşayan yakınları miras için başvuru yapmışlardır. Bunu duyan ev halkı çok üzülse de Afet Hanım'ın dünya umurunda değildir.

İlgili Sayfalar

👉 Nazım Kurşunlu

👉 Cumhuriyet Dönemi Tiyatro Özetleri

Yararlanılan Kaynak

Nâzım Kurşunlu Hayatı ve Tiyatro Eserleri, Hande Toran

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.