28 Aralık 2018 Cuma

Ses Olayları Çıkmış Sorular

Önce baygın bir iniltiydi yamaçtan duyulan,
Sonra bir gölge belirmişti kuş uçmaz yoldan:
Köyümün titreterek bağrı yanık toprağını
İnliyor, baktım, uzaktan görünen bir kağnı…
1.Bu dizelerde aşağıda verilen ses olaylarından hangisi yoktur? (2001)
A) Ünlü düşmesi
B) Ünsüz düşmesi
C) Sert ünsüz yumuşaması
D) Ünlü daralması
E) Ünsüz benzeşmesi 


Derken bir düdük (I) öttü (II) ansızın
Bembeyaz (III) gemi (IV) gitgide (V) ufaldı
Korkunç (VI) yalnızlığıyla (VII) baş başa
Rıhtımda bir (VIII) adam kaldı
2.Bu dizelerdeki numaralanmış yerlerin hangilerinde ulama vardır? (2006 Ed.Sos)
A) I. ve VIII.      B) II. ve V.     C) III. ve VI.    D) IV. ve VII.     E) V. ve VII.

3.Aşağıdakilerin hangisinde hem ünsüz yumuşaması hem de ses düşmesi vardır? (2007)
A) Akla gelen başa gelir.
B) Keskin sirke kabına zarar verir.
C) Kırlangıcın zararını biberciden sor.
D) Her yiğidin gönlünde bir arslan yatar.
E) Kurdun adı yaman çıkmış, tilki vardır baş keser.

Bir uğultu başlıyor söz dağarcığımda, sözcükler üşüşüyor zihnime; (I) acılı, ezik, (II) buruk, (III) yorgun, çekingen, (IV) kırgın, suçlayıcı, (V) küskün
4.Bu cümledeki altı çizili sözcüklerin hangisinde ünsüz benzeşmesi vardır? (2011)
A)II.    B) III.    C) IV.    D) I.    E) V.

Verdiği her uzun aranın ardından yeni albümüyle gönlümüzü fethetmeyi başaran pop müziği sanatçısı, bu kez eski şarkılarını yeniden yorumlayarak geçmişe bugünün penceresinden bakıyor ve dinleyiciyi yine oldukça etkiliyor.
5.Bu cümlede aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur? (2012)
A) Ünlü daralması 
B)Ünlü düşmesi
C)Ünsüz yumuşaması
D)Ünsüz türemesi
E)Ünsüz benzeşmesi

Eskiden ülkelerin zenginliğinin ölçütü, sahip olunan toprak ve doğal kaynakların miktarıydı; zenginleşmenin yolu, daha geniş topraklara hükmetmekten geçiyordu. 20. yüzyılın ikinci yarısında bilimsel araştırmalara ağırlık verilmesiyle bu anlayış değişti, bilgi üretimi önem kazandı.
6.Bu parçada aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur? (2013)
A)Ünlü düşmesi
B)Ünsüz yumuşaması
C)Ulama
D)Ünsüz benzeşmesi
E)Ünlü türemesi

Alnıma düştükçe damlalar sıkça
Kalbimi karanlık şeylerle yordum,
Etrafı acı bir gölge sardıkça
Siz gülüyordunuz, ben ağlıyordum.
7.Bu dizelerde aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur? (2014)
A)Ünlü düşmesi
B)Ünlü daralması
C)Ünsüz benzeşmesi
D)Ünsüz düşmesi
E)Ünsüz yumuşaması

Edebiyat tarihi; edebî eserlerin kronolojik bir sıra içinde (I) oluşturdukları ve birbirleriyle ilgisi olmayan eserler yığını değil, edebî olarak şimdiki zamanda (II) yaşayan sanat eserlerinin oluşturduğu organik bir bütünün (III) sonucudur. Bu organik bütün içinde yer alan sanat eserleri, birbirine (IV) benzeyen nitelikleriyle belli bir kültürün ve o kültürün ait olduğu medeniyetin oluşturduğu bir edebiyat (V) geleneği meydana getirir.
8.Bu parçadaki numaralanmış sözcüklerin hangisinde birden fazla ses olayı vardır? (2015)
A)I.     B)II.     C)III.    D)IV.    E)V

Kimi zaman en büyük dostu kimi zamansa en büyük düşmanıdır dağlar (I) kayakçıların. Tehlikeye atılmayı, (II) dikkatsizliği, sonrası düşünülmeden verilen kararları sevmez. Her kayakçı hayatta kalmak için (III) tehlikeyi önceden (IV) hissetmek ve anında en doğru kararı vermek zorundadır. İşte bu yüzden kendi branşlarında ilerlemek isteyen kayakçıların dağlarla oyun (V) oynanmayacağını bilmeleri gerekir.
9.Bu parçadaki numaralanmış sözcüklerin hangisinde birden fazla ses olayı vardır? (2015 LYS)

A)I.     B)II.     C)III.    D)IV.    E)V 

(I) Çevresi büyük bir piknik alanı olarak düzenlenip halka açılan Mogan Gölü’nün kuşların kuluçka ve yavrulamasına (II) ayrılan doğal park (III) kısmında (IV) kıvrımlı ahşap yayla (V) yolları ve kuş gözlemevleri yapılmış.
10.Bu cümledeki altı çizili sözcüklerin hangisinde ünlü düşmesi yoktur? (2016) 

A)I.     B)II.     C)III.    D)IV.    E)V 

Koca şehrin üstünde ipi kopmuş bir uçurtmayım;
Rüzgârlara kayıyor göğsüm sarsıla sarsıla.
Koca şehrin üstünde ipi kopmuş bir uçurtmayım;
Ki uçurtmuştu beni çocukluğum, hülyalarıyla.
11.Bu dizelerde aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur? (2016 LYS)
A)Ünsüz yumuşaması
B)Ünsüz benzeşmesi
C)Ünlü düşmesi
D)Ulama
E)Ünlü daralması

Öğretmen olmanın, o küçücük çocukların hayatlarına dokunmanın benliğinde bıraktığı derin iz, zaman ilerledikçe onu daha mutlu eder olmuştu. Öğrencilerine yeni şeyler öğretme hazzı, geçmişine olan özlemini çoktan alıp götürmüştü.
12.Bu parçada aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur? (2017)
A)Ünsüz düşmesi
B)Ünsüz türemesi
C)Ünlü daralması
D)Ünsüz benzeşmesi
E)Ünlü düşmesi

Gözlerin gözlerime değince
Felaketim olurdu ağlardım
Beni sevmiyordun bilirdim
Bir sevdiğin vardı duyardım
Çöp gibi bir oğlan, ipince
Hayırsızın biriydi fikrimce
13.Bu dizelerde aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur? (2017 LYS)
A)Ünsüz benzeşmesi
B)Ünlü düşmesi
C)Ünsüz türemesi
D)Ünlü daralması
E)Ünsüz yumuşaması

Ben, sisi zihnin bazı hâllerine (I) benzetirim. Sis içindeyken sanki başka bir dünyada, başka bir nizam içinde (II) oynayan muhayyilem, beni daima şaşırtır. Kimi zaman temel karakterler üzerinde kalıp (III) ayrıntılardan uzaklaşmanın mutluluğunu yaşarım. Kimi zaman da zihnim ayrıntılara dalıp (IV) çevreyi kolaçan etmeye başlar. Birkaç gündür İstanbul’un üstünü bütünüyle örten sis de zihnim gibi oyunlar oynuyor ve görülen, (V) işitilen her şeyi farklı bir şekle sokuyor.
14.Bu parçadaki altı çizili sözcüklerin hangisinde ünlü düşmesi yoktur? (2018) 

A)I.     B)II.     C)III.    D)IV.    E)V 

Tüm hayvanların vücudu dokulardan ve dokuların birleşmesiyle meydana gelen organlardan oluşur. Dokular vücudun çeşitli kısımlarını ve organlarını oluştururken küçücük, kıvrımlı ve karmaşık yapılara dönüşür. Epitel hücreler bu yapıların oluşmasında temel bir işleve sahiptir. Bu hücreler sıkı bir şekilde istiflenerek derinin, kan damarlarının ve organların dış tabakalarını meydana getirir.
15. Bu parçada aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur? (2019 TYT)
A) Ünsüz yumuşaması 

B) Ünsüz benzeşmesi
C) Ünlü düşmesi 
D) Ünsüz düşmesi
E) Ünlü daralması

İşte ben hep böyle garip mahzun,
Bir şey beklermişçesine yaşıyorum.
Bazen öyle günlerim oluyor ki Elâ gözlüm,
Ne oldu, nasıl bitti şaşıyorum.
Bazı bilmem, gün nasıl başladığında,
Kayıp kayıp gidiyor dünya bıkkın bakışlarımdan.
Yaşıyorum, yaşıyorum da bitmiyor,
Bir tutam sakız oluyor ağzımda zaman.
16. Bu dizelerde aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur? (2021 TYT)
A) Ünsüz yumuşaması
B) Ünlü düşmesi
C) Ünsüz düşmesi
D) Ünsüz benzeşmesi
E) Ünlü daralması

➤ Ses Olayları Çıkmış Soruların Çözümü

➤ Ses Olayları Çıkmış Sorular pdf indir!

İlgili Sayfalar



Cevaplar

1.B   2.A   3.D   4.E   5.D   6.E   7.D   8.D   9.E   10.E   11.E   12.C   13.A  14.E  15.E  16. C

45 yorum:

  1. 9.soruda II.onculde de iki ses olayi var sıkıntı mı var soruda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Dikkatsizliği" sözcüğünü kastediyorsanız bu sözcükte sadece ünsüz yumuşaması var.

      Sil
    2. Unsuz turemesi de yok mu

      Sil
    3. kelimenin koku zaten dikkattir o yüzden türeme yoktur.

      Sil
  2. sevgili yazar arkadaşım merhaba , kaynaşma ünsüzü türemesi ses olayı sayılmaz ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SAYILIR ÖSYM'YE GÖRE.

      Sil
    2. 5. soruyu bu bilginize göre çözer misiniz BAŞKAN?

      Sil
    3. Malesefki artık sayılıyor ösym bu sağı solu belli olmuyor

      Sil
    4. arkadaşlar ünsüz türemesi diye bende yaptım ama etmek ve olmak arasında ikilemeli kelimeler arasında harf ünsüz türemesi olur biriydi kelimesi iki ünlü yan yana geldiği için kaynaştirma olur

      Sil
    5. Online olmuyormu bu test

      Sil
  3. 13.soruda sıkıntı var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana da öyle geldi

      Sil
    2. biriydi kelimesindeki y ünsüz türemesi olarak alınmış

      Sil
  4. ÖSYM,"BİRİYDİ"SÖZCÜĞÜNDEKİ "Y" SESİNİ TÜREME OLARAK KABUL EDER.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 5. soruda kaynaştırma var ama cevap ünsüz türemesi?

      Sil
  5. Kaynaştırma ünsüzünü nasıl olurda ünsüz türemesi kabul eder ona kalırsa tek sözcükte iki ses olayı oluyor onuda kabul etsin

    YanıtlaSil
  6. BENCE
    KAYNAŞTIRMA SES OLAYI OLABİLİR. KABUL EDİLEN DOĞRUNUN İKİ SORUDA DEĞİŞMESİ.

    BİLİNMEYENİN TESPİTİ DOĞRU SAYGI DEĞER BAŞKAN.

    YanıtlaSil
  7. 13. Soruda Ünsüz türemesini bulamadım yardımcı olabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ösym kaynaştırma unsuzunu türeme olarak almış olsaydı 5.soru yanlış olurdu. 2017'deki soruda pekiştirme ünsüzü türeme olarak alınmış arkadaşlar.

      Sil
    2. Saygı deger hocalarım 58 yaşindayım hayalım üniversıteye gırmek fakat bu ülüler ünsüzler benı yoruyor bana püp noktasını acıklarmısınız ben böyle anlamıyorum yardımcı olursanız sevınırım

      Sil
    3. son dize de biriydi sözcüğüne bakmalısın
      biri idi y kaynaştırma ünsüzü olayı var ama ösym türeme olarak almış.

      Sil
  8. 14 Doğru 9. soruyu yapamadım . :/

    YanıtlaSil
  9. biride bana yardım edebilir mi. altı çizili sözcük diye başlayan tüm sorular dogru yapıyorum. fakat digerlerinde hangi kelimeye bakacagımı bilemiyorum hiç yapamıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek tek şıklardan gitmeyi dene, satır satır

      Sil
  10. 9.soruyu biri açıklayabilir mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oynanmayacağını < oyun - a (oynamak) (ünlü düşmesi)
      oynanmayacağını < oynanma - y - acak - ı (ünsüz yumuşaması)

      Soruların ayrıntılı çözümleri için sayfanın altındaki bağlantıya tıklayabilirsin.

      Sil
  11. 13.soruda ünsüz türemesine biri-y-di sözcüğündeki y sesi demişler ama o kaynaştırma ünsüzüdür. ip-ince sözcüğündeki p sesi ünsüz türemesidir. pekiştirme ünsüzleri de ünsüz türemesi kabul ediliyor.

    YanıtlaSil
  12. 8.soru nasıl D ya açıklar mısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beniz: yüz anlamına gelen bir sözcük. Sözcüğe isimden fiil yapan eklerden biri olan -e gelmiş. Sözcük türerken (benz-e) ikinci hecesindeki dar ünlü düşüyor. Sonrasında sıfat-fiil eki alırken de kaynaştırma ünsüzü geliyor: benz-e-y-en

      Sil
  13. 7. soruda yumuşama nerde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalbimi sözcüğünde...
      Soruların çözümü için soruların altındaki bağlantıya tıklayabilirsin.

      Sil
  14. 7. Soruda sardikça kelimesi ünsüz düşmesi olarak sar(k)dikca olmuyor mu orada bir yanlislik mi yapılmış acaba🤔

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlışlık yok. Sarmak ve sarkmak farklı sözcükler.
      http://www.yksedebiyat.org/2016/11/unsuz-dusmesi.html

      Sil
  15. arkadaslar bırısı 12. soruyu acıklayabılır mı yalnızca onu cozemedım de

    YanıtlaSil
  16. Küçücük kelimesinde ünsüz düşmesi var(k harfi düşmüş),hazzı kelimesinde ünsüz türemesi var,çoktan kelimesinde benzeşme var,ilerledikçe kelimesinde de ünlü düşmesi var(ileri kelimesinden türediği için).Ünlü daralması yok,zaten daralmaların çoğu -yor ekini almış kelimelerde olur.

    YanıtlaSil

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretmemiz için yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.