Huzur

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın romanı.
Tanpınar'ın Mahur Beste, Sahnenin Dışındakiler ve Huzur romanları bir üçlemedir. Bu üç romanda, Abdülaziz devrinden Cumhuriyete kadar geçen zaman süre içindeki olaylar ve kişiler birbirlerine bağlı olarak verilir. 
Huzur, dört bölümden oluşmaktadır. Her bölüm romanın dört kahramanından birinin adını taşır: İhsan, Nuran, Suat, Mümtaz.
Romanın merkezinde Mümtaz, çevresinde öteki şahıslar. Roman, bir olayı anlatmaktan çok karakterlerin ruh ve düşünce dünyalarını anlatmaya yöneliktir. İstanbul, romana mekan olmaktan çok adeta bir roman kahramanı olarak ele alınmıştır.
Mümtaz, anne ve babasını kaybettikten sonra İstanbul'a gelerek ağabey dediği amcasının oğlu tarih öğretmeni İhsan'ın evinde büyümüştür. Galatasaray Lisesinden sonra Edebiyat Fakültesini bitiren Mümtaz, fakültede asistanlık yapan bir şairdir. Romanın birinci bölümünde olaylar bir gün içinde geçer: Mümtaz, hasta olan İhsan'ın tedavisi ve evle ilgili işlerle uğraşmış, akşama doğru da bir yıldır bağlandığı, sevdiği ve Edebiyat Fakültesinde okumuş genç, güzel Nuran'ın evvelce boşanmış olduğu kocasıyla (Fahir) barıştığını, onunla tekrar evlenip İzmir'e gideceğini öğrenmiştir. İkinci ve üçüncü bölümlerde, geriye dönüşle Mümtaz, Nuran ve Suat arasında daha önce geçmiş ve sonu kötü biten bir aşk macerası anlatılır. Mümtaz'ın uzaktan akrabası ve Galatasaray’dan arkadaşı olan Suat, Nuran'ın da Fakülteden arkadaşıdır.
Mümtaz, Şeyh Galip'in hayatı üzerine yazacağı bir romanda dolasıyla kendini ve aşkını da anlatmayı düşünür ancak eseri yarım kalır. Suat, Nuran'ın eski kocasıyla barışma kararından önce Mümtaz'la evlenmeye hazırlandığını görünce intihar etmiştir. 
Suat'ın intiharından sonra yazdığı mektubunda Nuran artık evlenmelerinin mümkün olmadığını çünkü aralarındaki ölünün bunu engellediğini belirtir. Nitekim kocası Fahir'e dönecektir. Gerekçesi de hazırdır: “Fahir'i biraz sevebilirdi çünkü şefkat ve merhamet de bir nevi sevgidir.”
Dördüncü bölümde hastalığı ağırlaşan İhsan için ilaç bulmaya koşan Mümtaz, eczane dönüşü Suat'ın hayaliyle karşılaşır. Bu hayal onu da ölüme sürüklemek ister. Bir ruhsal bunalım geçiren Mümtaz yere düşer, sonra yüzü gözü kan içinde eve gelince merdiven başına yıkılır kalır. Radyo, İkinci Dünya Savaşı'nın başladığını haber vermektedir.

İlgili Sayfalar

Ahmet Hamdi Tanpınar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.