Karadeniz'in Kıyıcığında

Rıfat Ilgaz romanı.
Romanda olaylar, Batı Karadeniz'de Akçakoca'da geçer. Çalıştığı motor denizde batan Recep, kumlarda baygın, yarı çıplak halde yatarken Değirmenci Ahmet ve arkadaşı Hamit tarafından bulunarak değirmene getirilir. Birkaç gün kendini sonra kendini toplayan Recep bir süre değirmende Ahmet ve kardeşi Nuri'ye yardım eder. Sonra da kardeşlere yük olmamak için kasabaya iner. Nüfus tezkeresi ve gemici kağıdı kağıdı denizde kaybolduğu için Hacı Dursun'un fındık fabrikasında çalışmaya başlar. Recep burada sabahtan akşama kadar karın tokluğuna çalışır.
Hamit aklını çeldiği Ahmet'le birlikte toprak sahibi olmaya karar verir. Ormandan bir alanı yakarak açma yapacak ve daha sonra bu alanı fındık tarlasına dönüştüreceklerdir. Fakat rüzgar yön değiştirir ve düşündüklerinden daha büyük bir alan yanar. Yanarken de Hacı Dursun‘un fidanlarından bir bölümü de zarar görür. Hacı Dursun, geniş topraklara sahiptir fakat doymak bilmez bir iştahla servetine servet katma derdindedir. Yanan fidanlarından dolayı jandarmaya şikayette bulunur ve açılan alana da konmak için girişimlere başlar. Hacı'nın şımarık oğlu Şemsi, fabrikada çalışan kızları sıkıştırdığı için kızlar tarafından hiç sevilmez. Şemsi, işçi kızlardan Güllü'ye kafayı takmıştır. Güllü ise Recep'i sevmektedir. Durumu sezen Şemsi bir yandan Recep'e haddini bildirip gözünü korkutmaya çalışırken bir yandan da Güllü‘nün yolunu keserek ona musallat olur.

Bu arada Hacı Dursun'un şikayeti nedeniyle Değirmenci Ahmet'in de bulunduğu bir grup ile Hacı Dursun arasında bir arbede yaşanır. Olaylara jandarma müdahale eder. Çıkan çatışmada Ahmet'in annesi ölür. Bunun üzerine Ahmet, Hacı‘ya ateş eder ama vuramaz ve tutuklanır. O gece Şemsi de Güllü‘ye zorla sahip olur. Olanları duyan Recep artık burada kalamayacağını anlar ve bir yük motoruna binerek İstanbul‘un yolunu tutar.

İlgili Sayfalar



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.