Vukuat Var

Orhan Kemal'in romanı.
Vukuat Var, üçlemenin ilk romanıdır. Üçlemenin diğer romanları Hanımın Çiftliği ve Kaçak'tır.

Özet

Olay 1946 - 1950 yılları arasında Adana'nın işçi mahallesi olan Karşıyaka'da geçer.  Cemşir, sayısını kendi bile bilmediği yirmiden fazla çocuğu olan ve onların üstünden geçinen bir adamdır. Bir fabrika işçisi olan Güllü, Cemşir'in dördüncü karısındandır. Babası Cemşir gibi ağabeyi Hamza ve Emmi dedikleri Berber Reşit de içki ve kadından başka bir şey düşünmeyen, işe yaramaz tiplerdir. Güllü, aynı fabrikada çalışan Fellah Kemal'i sevmektedir. Kemal, Güllü ile evlenmek istese de henüz askerliğini yapmamıştır. 
İçki aleminden dönen Cemşir, Hamza ve Reşit Emmi gece vakti eve yanlarındaki Sıska Ramazan'la gelirler. Ramazan, uykudan kaldırılan Güllü'yü görür ve aşık olur. Ramazan, çiftlik sahibi Muzaffer Bey'in yeğenidir. Ramazan, Güllü'yü sevdiğini dayısına söylemeye çekinince bu işi Kabak Hafız'a havale eder. Kabak Hafız, uydurma bir rüya ile Muzaffer Bey'i bu evliliğe ikna eder. Bu arada Kemal'in Güllü ile olan ilişkisi duyulmuştur. Hem başlık parasından pay almayı bekleyen hem de çiftliğe yerleşmeyi düşünen Berber Reşit, kendi çıkarı için Güllü'nün Ramazan ile evlenmesini istemektedir. Bu nedenle Güllü'nün ağabeyi Hamza'yı sürekli kışkırtmaktadır. 
Bir gün Muzaffer Bey'in kahyalarından Yasin Ağa'nın beş yüz lira ile çıkagelmesi, kalan beş yüz lirayı da Güllü'yü götürdükten sonra vereceğini söylemesi üzerine Güllü, Ramazan'a varmamak için Kemal'e kaçar. Çaresiz kalan Kemal, Güllü'yü eve alarak annesi Meryem'e emanet eder. Kemal, fabrikada iken eve baskın yapan Güllü'nün ailesi, genç kadını tekrar evine götürür. Güllü evde babası ve ağabeyi tarafından bayılana kadar dövülür. Durumu haber alan Kemal, Güllü'yü onların elinden kurtarır ancak Berber Reşit'in kışkırtmasıyla Hamza silahını çekerek Kemal'i vurur. Kemal'in öldürülmesiyle hiçbir ümidi kalmayan Güllü, Muzaffer Bey'in çiftliğine gider.

İlgili Sayfalar

Orhan Kemal

Eser Özetleri Konu Testi 1

Yararlanılan Kaynak

Edebiyatımızda Eserler Sözlüğü, Behçet Necatigil

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.