Küçük Dünya

Emine Işınsu'nun ilk romanı.
Roman, 1950'li yıllarda geçmektedir.
Eser, yeni evlendiği eşiyle Urfa’ya yerleşen üniversite mezunu İstanbullu bir kızın, evlilik kararını sorgulamaya başlaması ve kocasıyla kendini yakın hissetmeye başladığı başka bir erkek arasında kalışını anlatmaktadır.

Özet

Roman kahramanı Nur; üniversite mezunu güzel bir kadındır. Ani sayılabilecek bir kararla evlenmiştir. Nur, aldığı kararın doğruluğu ya da yanlışlığını bilemeyecek kadar gençtir. İstanbul’da büyüyüp yetişen Nur, kocasının (Ferit) tayininin çıkması üzerine eşiyle Urfa’ya yerleşir. Zamanla bu gizemli şehre alışsa da mutsuzdur. Erken yaşta ölen bir babası yüzünden daha da baskıcı olan bir anneden kurtulmak için evlendiğini düşünmeye başlar. Yaşadığı pişmanlığın yanı sıra bir de hamiledir. Buna rağmen günden güne hem Urfa’dan hem de Ferit’ten uzaklaşmaya başlar.
Nur, bir süre sonra Ferit’in yakın arkadaşı olan ancak çok sık görüşemediği Murat ile tanışır. İlk görüşte ondan hoşlanmasa da Murat'ın ziyaretleri çoğaldıkça anlayamadığı duygular içerisine girer. Hiçbir zaman istediği gibi hareket edememiş sadece yakınlarının isteklerini yerine getirmiş olan Nur, şimdi hiç kimseyi değil, sadece kendini ve Murat'ı düşünmeye başlamıştır. Murat da benzer hisleri Nur'a karşı duymaktadır. Zaman zaman yaptığının yanlışlığına vararak Nur'dan uzak durmaya çalışsa da onu görmeden yapamaz. Aynı durum Nur için de geçerlidir. Zamanla daha sık görüşmeye başlarlar. Nur, tezi için Urfa'da araştırma yapan Murat'a yardım etmeye başlar. Birlikte Urfa'yı gezip sohbet ederler.
Murat, Nur'a çocukluğunun Sarıkamış’ta geçtiğini, anne ve babasının öğretmen olduğunu, babasının öldükten sonra annesinin hatalı bir evlilik yaptığını ve onun da hastalanıp öldüğünü anlatır. Hayatlarını birbirlerine hiç çekinmeden anlatacak kadar yakınlaşırlar. Nur, zamanla daha da çıkmaza girer. Bazen Ferit’i terk etmeyi bile düşünür.
Bu arada Ferit iş için gittiği Siverek'te kaza geçirir ve ameliyata alınır. Nur, bu olaydan sonra Ferit’i kaybetme korkusu yaşamaya başlar. Ferit’in iyileşme sürecinde Murat ile Nur birbirlerinden uzaklaşır. Murat tezini bitirmek için Ankara’ya döner. İkisi de hiç dile getiremedikleri bu aşkın hüsranla sonuçlanacağını anlayıp birbirlerinden vazgeçerler. 

İlgili Sayfa

Yararlanılan Kaynak  

Emine Işınsu'nun Romanlarında Mekan-İnsan İlişkisi, Nevber İstillozlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.