Çatıdaki Çatlak

Adalet Ağaoğlu'nun 1965'te yazdığı oyun. 

Konusu

Oyun, evlenmediği için ağabeyi Arif Bey ile yaşayan Fatma Hanım’ın başından geçen olaylardan oluşur. Olaylar Fatma Hanım’ın kendine ve kardeşine bakması için komşusunun ısrarıyla Fatma Kadın’ı eve almasıyla gelişir. Oyunda yer alan Fatma Hanım, Fatma Kadın ve Komşu adlı üç kadının da temel problemi meslek sahibi olmamaları ya da okumadıkları için bir erkeğe bağımlı yaşamak zorunda kalmalarıdır.

Özet

Arif Bey ve Fatma Hanım aynı evde yaşayan iki kardeştir. Orta yaşın üzerindeki bu iki kardeş, babadan kalma evlerinde mütevazı bir hayat sürmektedirler. Eşi tarafından terk edilen Arif, küçük bir manifatura dükkanını çalıştırmaktadır. Fatma Hanım ise ağabeyinin her işine koşup bir de ev işleri ile uğraşmaktadır. Hiç evlenmemiş olan Fatma Hanım, oldukça yardımsever, çalışkan, titiz, alçak gönüllü, sessiz, sakin biridir. Kendilerince kurdukları bu hayat, Fatma Hanım'ın rahatsızlanması ile değişmeye başlar. Fatma Hanım bir hafta içinde ameliyat olması gerekmektedir. Ancak aklı ağabeyindedir, onun tek başına idare edemeyeceğini düşünmekte kendisinden çok onun için üzülmektedir. Komşu kadın, ev işlerine yardım etmesi için bir kadın tutma konusunda Fatma Hanım'ı ikna eder. Apartmanda kapı kapı dolaşıp iş arayan Fatma Kadın'ı tutup Fatma Hanım'a getirir. Yozgat'tan göç etmiş Fatma Kadın evli ve üç çocukludur. Sürekli bir işi olmayan kocası Sadık da ara sıra musluk tamirciliği yapmaktadır. Fatma Hanım, kadının haline acır; komşusunun da ısrarıyla kabul eder. Fatma Kadın çalışmaya başlar ancak kocası Sadık eve gelerek daha çok para alması konusunda ısrar eder. Fatma Hanım, Sadık'ın konuşmalarından rahatsız olur, ağrıları da vardır. Bu arada komşu kadın da gelir. Fatma Hanım rahatsızlanınca Sadık'ı Arif'e haber versin diye dükkana gönderirler. 
Ardan yirmi yirmi beş gün geçmiş, Fatma Hanım ameliyat olmuş evde yatmaktadır. İki kardeş Fatma'ya bir çalışan olarak değil de evin doğal bir üyesiymiş gibi davranır. Evli ve dört çocuk annesi olan Fatma Kadın, bu durumu zamanla suiistimal etmeye başlar. Bir süre sonra çocukları ve kocasının cep harçlığını bile Fatma Hanım'a ödetir. Kendisi çalıştığı için çocukların bakımını en büyük kızı üstlenmiştir. Fatma Kadın'ın işsiz güçsüz kocası Sadık, büyük kızı başlık parası için evlendirince de diğer iki çocuğun sorumluluğu büyük oğlana kalır. Bu yüzden okula gidemeyecek olan bu çocuğun durumu Fatma Hanım'ı üzer. Bu arada Arif Bey'in de durumu bozulur. Bir süre sonra dükkanına haciz gelir. Oyunun sonunda Arif Bey felç geçirir. Fatma Kadın ise kocası daha paralı bir yerde iş bulduğu için evden ayrılmak zorunda kalır. Fatma Hanım ne yapacağını bilmez bir halde olanlara bir sorumlu aramaktadır.

İlgili Sayfa

Cumhuriyet Dönemi Tiyatro Özetleri

Yararlanılan Kaynak

Adalet Ağaoğlu'nun Tiyatrolarında Yapısalcı Eleştiri Uygulaması, Serdar Akarkan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.