14 Kasım 2021 Pazar

Kafiye-Redif Konu Kavrama Testi 1

Enginlerde kapanır binbir renkli pencere
Son ışık, son kızıl gül solarak düşer yere
1. Bu dizelerde kullanılan uyak (kafiye) türü aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir?
A) Yarım uyak
B) Tam uyak
C) Zengin uyak
D) Tunç uyak
E) Cinaslı uyak

Dize sonlarında tekrarlanan sözcükler ile aynı görevde kullanılan ekler rediftir.
2. Buna göre aşağıdaki dizelerin hangisinde redif kullanılmıştır?
A) Bir çoban parçasısın olmasan bile koyun
Daima eğeceksin başkalarına boyun
B) 
Sıyrıl, beyaz karanlık içinden, parıl parıl 
Berraklığında bilme nedir hafta, ay ve yıl
C) Yalnız bu semti sevmek için ömrümüz kısa
Yazlar yavaşça bitmese, günler kısalmasa
D) Suları pırıl pırıl, rüzgarı mis kokulu
Kuş uçurmaz eski Türk kalyonlarının yolu
E) 
Yunanı denize döker bu ordu
Dişini çabucak söker bu ordu

Bir kuş ötecek şimdi! Havada bir durgunluk
Mermer ile konuşan açık kalmış bir musluk
3. Bu dizelerde kullanılan uyak (kafiye) türü aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir?
A) Yarım uyak
B) Tam uyak
C) Zengin uyak
D) Tunç uyak
E) Cinaslı uyak

Mendilim ipek
Ortası benek
Benim sevdiğim
Sanki taş bebek
4. 
Bu dörtlük için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Redif kullanıldığı
B) Tam uyak kullanıldığı
C) Hece ölçüsüyle yazıldığı
D) Mani tipi uyak düzeniyle yazıldığı
E) Benzetmeye yer verildiği

5. Aşağıdaki dizelerin hangisinde ek halinde redif kullanılmıştır?
A) Gönlümde kovalar eskiden beri
Sarışın kumralı, kumral esmeri
B) Çankaya, baş döndüren bu sim anlat bize
O büyük sarsıntıdan kurtuluş bir mucize
C) Tarlalarım bakıyor işte bol bir yağmura
Alacağım mahsulün hepsi feda bu uğra
D) Bağlama çalmak değil, tutsa da ağzıyla kuş
Bir asker kaçağına kız vermez Bekir Çavuş
E) Fani bir iz bırakmış burda yatmışsa kimler
Aygın baygın maniler, açık saçık resimler

Her şey yerli yerinde; havuz başında servi
Bir dolap gıcırdıyor uzaklarda durmadan
Eşya aksetmiş gibi tılsımlı bir uykudan
Sarmaşıklar ve böcek sesleri sarmış evi
6. Bu dörtlükteki uyak düzeni aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?
A) Düz uyak
B) Çapraz uyak
C) Sarma uyak
D) Mani tipi uyak
E) Mesnevi tipi uyak

7. Aşağıdaki dizelerin hangisinde redif yoktur? 
A) İster bahar olsun, ister yaz olsun
İsyanı göğsüne sığamaz olsun
B) Daldım gurbetlerin yolu üstünde akşama
Her an nefes kesilmesi, her an duraklama
C) Zoraki düşünüp, zoraki yazmak
Beynine, ruhuna bir mezar kazmak
D) Ürpermeler vererek bir sır gibi derime
Elleri dokunuyor sanırım ellerime
E) Gençliği geçen ömrün ne geçmez sevgisi var
O kızıl akşamların şimdi yalnız sisi var


Dize sonlarında birbiriyle uyaklı iki sözcükten birinin diğerinin içinde yer almasıyla oluşan uyaktır.
8. Aşağıdakilerin hangisinde bu tanıma uyan bir uyak vardır?
A) Gurbet ademden kara, hasret ölümden acı
Ne zaman tükenecek bu yollar arabacı
B) Ruhun beş asır sonra vücudun gibi canlı
Hâlâ kır at üstünde yağız bir delikanlı
C) Mavi bir sis çiziyor bahçeler üstünde sabah
Geziyor gölgeli sahilde hazin bir seyyah
D) Bu dünya insanlığa manevi hamam olsa
Her rengiyle insanlık tek renkte tamam olsa
E) Ben de dedim başım boş, gönülden rahat olsam
Böyle senin kapında her gece kat kat olsam

Bu sonbahar başka geldi
Bir Mamaklı kız tanıdım
Deli gönlüm aşka geldi
Bir Mamaklı kız tanıdım
9. Bu dörtlükteki uyak düzeni aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?
A) Düz uyak
B) Çapraz uyak
C) Sarma uyak
D) Örüşük uyak
E) Mesnevi tipi uyak

Kalabalık pek tren yolu
Çoğalan bir uğultu yerde
Tren hazır...Vagonlar dolu
Mehmetçikler pencerelerde
10. Bu dörtlük için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Ek halinde redif kullanılmıştır.
B) I. ve III. dizeler arasında zengin uyak vardır.
C) II. ve IV. dizeler arasında tam uyak kullanılmıştır.
D) Benzetmeye yer verilmiştir.
E) Çapraz uyak düzeni kullanılmıştır

11. Aşağıdakilerin hangisinde farklı bir uyak türü kullanılmıştır?
A) En güzel, en bahtiyar, en aydınlık, en temiz
Ümitler içindeyim, çok şükür öleceğiz
B) Sen her gece nefesi nefesime karışmış
Birlikte biten ömür, mesut yaz, tasalı kış
C) 
Bu rüzgâr her vakit böyle esmeyecek
Gökte bulut, suda yelken, dalda çiçek
D) Bir yaz günü odamda kaparken bavulumu 
Çekecek koltuğumun parmakları kolumu
E) Uyumak istiyorum, uyumak bütün gece
Ne tabanda sızı, ne kafada düşünce

Bir ağacın dibine yorgun oturmak biraz
Ve seyretmek bembeyaz çiçek açmış bir dalı
Artık bütün renklerden artık uzaklaşmalı
Beyaz işte, aylardır gözümde tüten beyaz
12. Bu dörtlük için aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A) 
Redif 
B) Zengin uyak
C) 
Tam uyak
D) Ölçü
E) Sarma uyak düzeni

Cinaslı uyak; sesleri aynı, anlamları ayrı sözcük ya da sözcük grupları ile yapılan uyak türüdür.
13. Buna göre aşağıdakilerin hangisinde bu tür bir uyağa yer verilmiştir?
A) Perdeye damla damla düşüyor gibi ılık
Senin de gözlerinde eriyor bu tatlılık
B) Bu ses damarlarımı sararken için için
Senin de cenazeni son defa öpmek için
C) Şimdi semalardan nur yağıyor deste deste
Kuytu karanlıklarda kaybolurken bir beste
D) Neden ey dost bu akşam da, gönül feveran eder
Çün şairler meclisinde kadehler devran eder
E) Her günün akşamında uzak bir dünya gibi 
Derdimizle eğlenen güzel bir rüya gibi

14. Aşağıdakilerden hangisinde tunç uyak kullanılmıştır?
A) Enginde gün batıyor suların süsü gibi
Sular öyle temiz ki annemin yüzü gibi
B) Sakarya’ da ebedilik sırrına eren
Kahramanlar arasından geçiyor tren
C) Yeşil bir su uykusu uyuyor sanki oda
Islak bir yosun gibi ay ışığı aynada
D) Bu sisin yağar hüznü içime ince ince
Sönen aynalar gibi ruhum garipseyince
E) Kâinatta ne varsa suda yaşadı önce
Üstümüzden su geçer doğunca ve ölünce

Bu kapalı kapıya doğru yürüyenlerden
Kararmış gözlerde renk soluk bitkin ve ölgün
Ağır ağır inerken uzun merdivenlerden
Acı ıstıraplarla silinir, biter her gün
15. Bu dörtlük için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) 14'lü hece ölçüsüyle yazıldığı
B) Tunç uyak kullanıldığı
C) Tam uyak kullanıldığı
D) Çapraz uyak düzeninde olduğu
E) Redife yer verilmediği

16. Aşağıdaki dizelerin hangisinde ayraç içinde verilen uyak yoktur?
A) İstanbul yolunda bir fidan dikme
Gülünü dererken belini bükme (yarım)
B) 
Dilber dengin ol İran'da bulunmaz
Kestin damarımı kan da bulunmaz (tam)
C) 
O cânım bağlara şimdi hiç göçen yok
Arık kenarından bir gelip geçen yok (yarım)
D) Derin bir ince sızıyla burkulur kalbim
Köküyle bağları kopmuş bu süslü çam gibiyim (tam)
E) 
Gök sarı, toprak sarı, çıplak ağaçlar sarı
Arkada zincirlenen yüksek Toros dağları (zengin)

Seyrani'nin gözü gamla yaş imiş
Benim derdim her dertlere baş imiş
Ben bağrımı toprak sandım taş imiş
Meğer taşa tohum ekilmez imiş
17. Bu dörtlük için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) 11'lü hece ölçüsüyle yazıldığı
B) Redife yer verildiği
C) Tam uyak kullanıldığı
D) Düz uyak düzeninde olduğu
E) Bir semaiden alındığı


👉 Bu testi pdf olarak indirebilirsiniz.


Cevaplar

1.C  2.E  3.C  4.A  5.E  6.C  7.B  8.A  9.B  10.D  11.D  12.A  13.B  14.D  15.E  16.B  17.E

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretmemiz için yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.