Kıskanmak

Nahit Sırrı Örik'in romanı.
Cumhuriyet'in ilk yıllarında geçen romanda, olaylar emekli bir paşanın Seniha ile Halit adındaki iki çocuğunun çevresinde gelişir.
Çocukluğundan beri çevresinin ve ailesinin ağabeyine daha fazla ilgi gösterip onu yok sayması Seniha’nın ağabeyini kıskanmasına neden olur. Halit, kardeşinin aksine güzelliği ile hep ilgi odağı olmuştur. Bunun yanı sıra erkek olmanın avantajıyla evin tüm imkanları onun için harcanmıştır.
Sessiz kalmak, roman boyunca Seniha'nın en önemli silahıdır. Eğitimi yarıda kesildiğinde ya da çeyizlerinin satılıp yurt dışında okuyan ağabeyine para gönderilmesinde bile hep sessiz kalmıştır. Anne-babası gibi Halit’in de Seniha ile ilişkisi ilgi ve özenden yoksundur.
Seniha, çocukluğundan itibaren yok sayılmasının açtığı boşlukları intikam arzusu ve nefretle doldurmuştur.  
Otuzlu yaşlarını geçmiş olmasına rağmen evlenemeyen Seniha, zaman içinde de kötücül bir karaktere dönüşür. Tek amacı günü geldiğinde ağabeyinden intikam almaktır.
Yüksek tahsilini Avrupa'da yapan Halit, yurda döndükten sonra devlette üst düzey bir mevki elde eder. Kırklı yaşlarını geride bırakana kadar da hayatını Beyoğlu’nda eğlence ve sefahat içinde geçirir. Ebeveynleri iki yıl ara ile ölünce de Seniha tamamen ağabeyine muhtaç bir durumda kalır.
Halit, Ankara’ya tayin edildikten sonra evlenmeye karar verir. Yirmi yaşlarında fakir ama güzel bir kadın olan Mükerrem ile evlenir. Ankara’da aynı evde yaşayan Halit, Mükerrem ve Seniha bir süre sonra Zonguldak’a taşınır. Romanın güncel zamanı da Zonguldak’ta başlar.
Zonguldak’ın zengin ailelerinden madenci Hayrettin Bey ve gösteriş düşkünü karısı Nuriye Hanım’ın oğlu olan Nüzhet’in bir balo gecesi Mükerrem’i dansa kaldırması Seniha'nın beklediği fırsattır. Mükerrem ile Nüzhet arasında balo gecesi başlayan yakınlaşma, kısa sürede yasak bir aşk ilişkisine dönüşür. Yirmili yaşlarındaki Nüzhet; tembel, eğitimsiz, ahlaki değerleri olmayan züppe bir tiptir.
Bu ihanete yakından tanıklık eden ve kimi zaman bu ihaneti kolaylaştıran Seniha, bu yasak aşkın doğuracağı olası kötü sonuçları hevesle bekler. Uygun gördüğü bir zamanda da Halit’e aldatıldığını söyler.
Sarhoş haldeki Nüzhet’i erkeklik gururunu yaralayacak konuşmaları nedeniyle istemeden öldüren Halit, yedi buçuk yıl hüküm giyer. Mükerrem ise önce metres ardından bir pavyonda konsomatris olur. Seniha ise öğretmen olarak hayatına devam eder.
Romanın sonunda Seniha, Halit’in hapisten çıkmasına yakın onu beş parasız ve acınacak bir halde görme umuduyla Zonguldak'a gider. Niyeti babadan kalma köşkün ona ait hissesini almaktır. Ancak büyük bir hayal kırıklığına uğrar. Eski arkadaşları Halit’e bir iş bulmuş, iki aylık da avans almasını sağlamıştır. Roman, Seniha’nın ağabeyi ancak öldüğü takdirde biraz huzur bulacağına hükmetmesiyle sona erer.

İlgili Sayfalar

👉 Nahit Sırrı Örik

👉 Cumhuriyet Dönemi Roman Özetleri

Yararlanılan Kaynaklar

Nahit Sırrı Örik'in Kıskanmak Romanında Ferik Cemal Paşa'nın "Geçkin" ve "Talihsiz" Kızı, Zeynep Tek
Nahit Sırrı Örik'in Romanlarında Narsisist Entrikalar, Hülya Dündar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.