Henüz On Yedi Yaşında

Ahmet Mithat Efendi
Ahmet Mithat Efendi'nin romanı.
Roman, hayat kadınlığı yaparak ailesine bakmaya çalışan Kalyopi adındaki genç bir kadının hikayesidir. Orta yaşlı, namuslu ve iyiliksever bir adam olan Ahmet Efendi; Kalyopi’nin hikâyesini dinler ve onu genelevden çıkarır. Roman, Ahmet Efendi'nin bu talihsiz kızı, bir ahbabının Rum uşağı ile evlendirmesiyle mutlu bir şekilde sona erer.

Uzun Özet

Ahmet Efendi; kültürlü, varlıklı ve namuslu bir adamdır. Avukatlık da yapan Ahmet Efendi, bir akşam arkadaşı Hulusi ile tiyatroya gider. İki arkadaş, tiyatrodan sonra yağan şiddetli yağmur yüzünden evlerine dönemez. Hulusi, yakınlardaki bir randevuevinde geceleyebileceklerini söyler. Ahmet Efendi, başka çarelerinin olmadığını anlayınca bu teklifi kabul etmek zorunda kalır.


Hulusi, Agavni adlı Ermeni bir kadınla eğlenmeye çekilir. Ahmet Efendi ise kendisine sunulan Rum Kalyopi’nin parasını öder, ancak ona elini sürmez. Oldukça üzgün görünen genç kadının hali onu çok etkiler. Ahmet Efendi, Kalyopi’nin hayat hikâyesini öğrenebilmek için randevuevine günlerce gelip gider. Kalyopi, bir süre sonra Ahmet Efendi’ye güvenerek batakhaneye nasıl düştüğünü anlatır.
Kalyopi daha on üç yaşındayken babasının meyhanesine devam eden Yümni Bey adındaki zengin bir Müslüman ile evlendirilir. Yümni Bey, Kalyopi’den din değiştirmesini istemese de Hristiyan Rum köylüleri Kalyopi’nin kocası tarafından zorla Müslüman yapıldığı yolunda dedikodular çıkararak aileyi huzursuz eder. Hatta bu evliliği bitirmesi için genç kadını ölümle tehdit ederler. Sonunda Kalyopi, kocasından boşanmak zorunda kalır.
Bu arada Kalyopi'nin ailesi günden güne daha da fakirleşir. Çalışmak zorunda kalan Kalyopi, terzilik yaptığını sandığı Amelya adlı bir ahbabının yanına gider. Amelya aslında bir hayat kadınıdır. Amelya, bu işi yapması için Kalyopi’yi ikna etmeye çalışır. Kalyopi, yaşadıklarını ablasına anlatsa da onun Amelya'nın yaptığı işten haberdar olduğunu ve kendisini bilerek oraya gönderdiğini öğrenir. Nişanlı olan ablasının müstakbel kocası ise Selânik taraflarına gitmiş, bir daha da dönmemiştir. Ablası nişanlısından ümidini kesse de bir başkasıyla evlenebileceğini düşünmektedir. Halbuki kardeşi dul bir kadındır. Hatasını anlayan abla, başka bir çare bulamadığı için kardeşinden af diler. Bir süre sonra ablası, kendisiyle birlikte olmak isteyen bir adam tarafından bıçaklanır. Kalyopi, ablasını kurtarabilmek için büyük bir çaba sarf etse de ablası ölür. Ablası için büyük bir borcun altına giren Kalyopi çareyi randevuevinde çalışmakta bulur.
Ahmet Efendi, Kalyopi’nin hikâyesini ilgiyle dinler. Gördüğü ilk andan itibaren kendisinde acıma duygusu uyandıran bu genç kadını batakhaneden kurtararak topluma kazandırmaya karar verir. Roman, Ahmet Efendi’nin Kalyopi’yi sekiz ay sonra bir ahbabının Rum uşağı ile beyazlar giydirerek evlendirmesiyle sona erer.

İlgili Sayfalar

👉 Ahmet Mithat Efendi

👉 
Eser Özetleri

Yararlanılan Kaynak

Ahmet Mithat Efendi’nin Eserlerinde Düşmüş Kadına Uzanan El: Mihnetkeşan ve Henüz On Yedi Yaşında, Ayşe Melde Üner

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.