Aynaroz Kadısı

Musahipzâde Celal
Musahipzâde Celal'in oyunu.
Osmanlı Devleti'nin son dönemlerini konu alan eserde, çöken adalet sistemi ile rüşveti kanıksayan devlet adamları anlatılmaktadır.
Oyunun kahramanı kötü düzenin temsilcisi olan Kadı Yakup Efendi’dir. Oyunun sonunda kötüler cezasını bulmaz. Yazar, böylece devletin içindeki yolsuzlukların bitmeyeceği mesajını seyirciye iletilmiş olur.

Özet

Kadınlara olan düşkünlüğü ve çıkarcı kimliği ile tanınan Yakup Efendi, görev yaptığı yerlerden kovulsa da bacanağı Şeyhülislam Kehkeşanizade Lemi Molla tarafından Aynaroz Kadısı olarak atanmıştır.

Milo Adası'nda yaşayan kimsesiz fakat varlıklı ve güzel bir kız olan Afroditi, çocukluk aşkı Hıristo ile evlenmek üzeredir. Ancak Aynaroz Kilisesi hem Afroditi'ye hem de on beş bin altınlık servetine el koymak ister. İki genç, çaresizlik içindeyken teftiş ve vergi belirlemesi için adaya gelen Yakup Efendi olanları öğrenir. Kadı, Afroditi'yi koruması altına alıp hem ona hem de altınlarına sahip olmayı düşler. Eve getirdiği Afroditi'yi sarhoş edip ondan yararlanmak isterken karısı tarafından basılır. Yalnız kalan Afroditi ise papazlar tarafından kaçırılır. Durumu gören Hıristo, Yakup Efendi'ye olanları anlatır. Yardımcıları ile kiliseye giden Yakup Efendi, Afroditi'yi kurtarıp Hıristo'ya verir ama on beş bin altına da el koyar.
Birbirleri ile hiç anlaşamayan karıları ve aptal oğlu Şem'i Molla ile yaşayan Şeyhülislam'ı ziyarete giden Yakup Efendi, altının bir kısmını daha iyi bir yere atanmak için rüşvet olarak dağıtır. 
Aynaroz Başpapazı Gregoryos ise paranın zorla alındığını iddia ederek mahkemeye başvurur. Aynaroz Kadısı, Şeyhülislam'dan mahkemeyi gören kadılara kadar herkese rüşvet dağıtır. Sonunda papaz, mahkemesinden vazgeçmek zorunda bırakıldığı gibi bir de hapse girer.

İlgili Sayfalar


👉 Cumhuriyet Dönemi Tiyatro Özetleri

Yararlanılan Kaynaklar

Musahipzade Celâl’in Oyunlarında Moderne Dönüşen Gelenek, Refika Altıkulaç Demirdağ
Türk Tiyatrosunda 1960-1970 Yılları Arasında Toplumsal Beğeni, Cengiz Toraman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.