Midas'ın Altınları

Güngör Dilmen
Güngör Dilmen'in Midas Üçlemesi'ndeki (Midas'ın Kulakları, Midas'ın Kördüğümü) oyunlardan biridir. 
Midas’ın Kulakları’nda Midas, tanrılarla boy ölçüşürken Midas’ın Altınları’nda dünyadaki değerli olan her şeye sahip olmak, Midas’ın Kördüğümü’nde ise dünyanın sırrına ermek ister.
Tüm bu tutkuların kökeninde tanrısal olana ulaşma, mutlak iktidarı elde etme arzusu yatar. 
Bu arzu bir türlü gerçekleşmez ve her üç oyunda da Midas kendi sonunu hazırlar.

Özet

Midas, yeryüzünde ne kadar altın varsa hepsine sahip olmak ister. Dünyanın en ünlü simyacılarıyla çalışır. Altınlara sahip olmak için Dionisos’un gücünden faydalanmak ister ve onun en yakın arkadaşı Silenos’u esir alır. Daha sonra Silenos’a durumu anlatır ve bu olayı Dionisos’a anlatmazsa her istediğini ona vereceğini açıklar. Silenos bu anlaşmadan memnun ayrılır ve ne isteyeceğini düşünür. 
Bir zaman sonra Midas, Silenos’u kurtarmış gibi yapar ve Dionisos’un huzuruna çıkarır. Dionisos da mutluluktan Midas’ın her istediğini yapacağını söyler. Bu olaydan hem Midas hem de Silenos kârlı çıkar. Midas, Dionisos’tan dokunduğu her şeyin altın olmasını ister. Dionisos bu teklifi kabul eder. Diğer yandan Silenos da Midas’ın kızıyla evlenmek istediğini belirtir. Ancak Midas’ın kızı onunla evlenmek istemez. Silenos, Midas’ın kızına şarap ikram eder. Midas’ın kızı şarabın etkisiyle kendinden geçer ve Silenos ile evlenmeyi kabul eder. 
Midas ise hayallerine kavuşmanın mutluluğunu yaşar. Dokunduğu her şey altın olur. Kendi mutluluğunun yanında halkının da refaha kavuşmasını ister. Halk pazarına iner ve dokunduğu tezgâhlar, meyveler, sebzeler bir anda altına dönüşür. Halk, ne olduğunu anlayamaz ve herkes bir anda zengin olmanın vermiş olduğu mutlulukla ne yapacağını bilemez. Herkes, düşlediği yaşamı gerçekleştirmek için harekete geçer. Bir anda gelen zenginliğin huzuru da kısa sürer. Halk artık zengin olduğu için çalışmak istemez. Bütün işler yarım kalınca toplumda kargaşa çıkmaya başlar. 
Her şey altındandır fakat artık insanlar bu paraları harcayamaz duruma gelir. Kimse emeğinin karşılığını alamadığını fark edince bir anda elde ettikleri altın da onlara huzursuzluk verir. Halkın bu huzursuzluğunu gören Midas’ın kızı da isyan etmeye başlar. Sarhoşluğun etkisi geçince verdiği karardan pişman olur. Silenos ile evlenmek istemediğini babasına söylese de fayda etmez. Midas’ın gözü altından bir şeyi göremez olur. 
Midas, kızını nasıl teselli edeceğini bilmez. Silenos ile yaptığı anlaşmayı kızına da söyleyemez. Söylediği anda altından vazgeçeceğinin bilincindedir. Kızına yalnızca sarılmak ister. Ona bir adım yaklaşır ve sarıldığı an kızı altına dönüşür. Midas ne yapacağını bilemez. Kızını geri döndürmenin yollarını arasa da artık dönülmez bir yola girer. O an altının da bu yaşadığı servetin de kızından daha önemsiz olduğunu anlar. Kızı artık altından bir cisimdir ve ona hiçbir faydası yoktur. 
Midas, çareyi yine Dionisos’ta arar. Ondan yardım diler ve kızının geri gelmesini ister. Dionisos da kızını geri getirir ve Midas’ın elinden bu gücü alır. Midas, kızına kavuştuktan sonra altının hiçbir önemi olmadığını anlar. Halk da emeğinin karşılığını almanın bir anda elde edilen altından daha değerli olduğunu idrak eder ve mutlu günlerine geri dönerler.

İlgili Sayfalar

👉 Güngör Dilmen

👉 Cumhuriyet Dönemi Tiyatro Özetleri

Yararlanılan Kaynaklar

Güngör Dilmen Tiyatrolarında İnsan, Selma Demirok
Güngör Dilmen’in Oyunlarında Mitolojik, Tarihsel ve Fantastik Olan'ın Kullanımı, Fatma Keçeli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.