9 Aralık 2018 Pazar

Redif - Kafiye Çıkmış Sorular

1.Aşağıdaki beyitlerin hangisinde redif vardır? (1987)
A) Bir garip rüya rengiyle
    Rüzgârdaki yaprak bile
B) Savrulmada gül şimdi havada
    Gün doğmada bir başka ziyada
C) Söylenmemiş aşkın güzelliğiyledir
     Kâğıtlarda yarım bırakılmış şiir
D) Bin bahçeli beldemizi yad ellere bıraktık
    Gölgesinde barınacak tek ağacım yok artık
E) Bizim mahalle de İstanbul’un kenarı demek
    Sokaklarında yürünmez ki yüzme bilmeyerek

2. Aşağıdaki dizelerin hangisinde zengin kafiye kullanılmıştır? (1991)
A) Ağaçlar kökünden kopacak gibi,
    Bir türlü dinmiyor başlayan tipi
B) Çınla ey coşkun deniz, kayalıklarda çınla
    Sar bütün kumsalları o dolaşık saçınla
C) Kardır yağan üstümüze geceden
    Yağmurlu, karanlık bir düşünceden
D) Dağlar, omuz omuza yaslanan dağlar
    Sular karınca paslanan dağlar
E) Kervan yürür peşi sıra düşemem
    Yıldız akar uçsam da yetişemem

3. Aşağıdaki beyitlerin hangisinde "cinas" vardır? (1993)

A) Gönlümle oturdum da hüzünlendim o yerde,
    Sen nerdesin ey sevgili, yaz günleri nerde.
B) Kısmetindir gezdiren yer yer seni
    Arşa çıksan akibet yer yer seni.
C) Akşam lekesiz, sâf, iyi bir güz gibi akşam;
    Ta karşı bayırlarda tutuşmuş iki üç çam.
D) Gözlerin mahmur olurmuş her zaman
     Pek yamansın, pek yamansın, pek yaman.
E) Görmeden mecnunların sahradaki cem'iyyetin
    Sevdiğim meşk-i nigâh eylersin ahularla sen

Siz baksanız bir şey göremezsiniz
Benim yurdumdur orası
Ardıçlar, gürgenler, tozlu yollar
Tokatla Niksar arası

4.Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur? (1994)
A) Redif
B) Uyak
C) Ölçü
D) Eksiltili cümle
E) Dilek-koşul kipi

5. Aşağıdakilerin hangisinde verilen dizelerde redif yoktur? (1995)
A) Ey, genç kanı kaynayan pınar
    Ey, altında yatıp kaldığım çınar
B) Uzaktan görenler yine aldanır
    Gözlerde bir hayal gibi canlanır
C) Ey, kumrulu bahçem, sümbüllü bağım
    Ey, bülbüllü derem mineli dağım
D) Yatıyor can evimde hep o sonsuz emeller
    Gönlüme dokunmadı göğsümü yırtan eller
E) Akşam, sanki boşluk içime dolar
    Dağların cilası gittikçe solar

6. Aşağıdakilerden hangisinde tam uyak vardır? (1998)
A) Çiğdemin menekşen kokar
    Güzeller göğsüne takar
B) Kuş olsam gezsem havayı
    Arayıp bulsam yuvayı
C) Geldim o dost ilinden
    Koka koka gülünden
D) Birin bilir birin bilmez
     Bu dünya kimseye kalmaz
E) Arı vardır uçup gezer
    Teni tenden seçip gezer

Uzak, çok uzağız, şimdi ışıktan
Çocuk sesinden, gül ve sarmaşıktan
Dönmeyen gemiler olduk açıktan
Adımızı soran, arayan var mı?

7. Bu dörtlükle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? (1998)
A) Hece ölçüsüyle yazılmıştır.
B) Redif vardır.
C) Uyak düzeni aaab'dir.
D) "Yalnızlıktan" söz edilmektedir.
E) Bir destandan alınmıştır.

Ela gözlerine kurban olduğum
Yüzüne bakmaya doyamadım ben
İbret için gelmiş derler cihana
Noktadır benlerin sayamadım ben

8. Bu dörtlükle ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? (2006)
A) 11’li hece ölçüsüyle yazılmıştır.
B) Redif vardır.
C) Tam uyak kullanılmıştır.
D) Koşma türünün özelliklerini taşımaktadır.
E) Benzetme sanatından yararlanılmıştır.

9. Aşağıdakilerin hangisinde verilen dizelerde uyak kullanılmamıştır? (2007)
A) Selam olsun karanfilin alına
    Selam, tomurcuklu defne dalına
B) Bu bohça, duygunun coşkun selidir
    İçimi coşturan bahar yelidir
C) O gün gelsin şöyle bir yarış olsun da gör
    Dünyayı hele sen bir barış olsun da gör
D) Öpe öpe uyandırdım, şiir yaptım sözcükleri
    Savaşta kalemime kurşun yaptım sözcükleri
E) Değirmen değirmen, beni de öğüt
    Ben meyvesiz ağaç, yürüyen söğüt

I. Biz de hafif olsaydık bir rüzgârdan
II. Yer alsaydık şu bulut kervanında
III. Güzele ve yeniye doğru koşan
IV. Bu sonrasız gidişin bir yanında
10. Bu dizelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? (2007)
A) 11’li hece ölçüsüyle yazılmıştır.
B) Hepsinde redif kullanılmıştır.
C) Duraklarda belirli bir kurala uyulmamıştır.
D) I. ve II. dizelerde ulama vardır.
E) I. ve III. ile II. ve IV. dizelerde çapraz uyak (kafiye) görülmektedir.

I. Rüyan, pınarlarda buğulanan nur
II. Sevgin, sırma sırma dökülen şafak
III. Senin için ekin öpüyor yağmur
IV. Senin'çin tarlada büyüyor başak
11. Bu dörtlükle ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? (2008)
A) I. ve III. dizeler birbirleriyle tam uyaklıdır.
B) I. ve III. dizeler ile II. ve IV. dizeler arasında çapraz uyak vardır.
C) Dize sonlarında redif yoktur.
D) Ölçüyü tutturmak için ünlü düşmesine başvurulmuştur.
E) Dizelerin tümü 4+4+3 duraklıdır.

Böyle bağlar
Yâr başın böyle bağlar
Gül açmaz bülbül ötmez
Yıkılsın böyle bağlar

12. Bu maniyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? (2009)
A) Cinaslı uyak kullanılmıştır.
B) Benzetmelere yer verilmiştir.
C) İlk dize uyak oluşturma amacıyla kullanılmıştır.
D) Uyak düzeni aaba biçimindedir.
E) Kesik mani olarak adlandırılır.

Ne sabahtır bu mavilik, ne akşam!
Uyandırmayın beni, uyanamam.
Kaybolmuş sevdiklerimiz aşkına,
Allah aşkına, gök, deniz aşkına
Yağsın kar üstümüze buram buram…

13. Bu dizelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? (2009)
A) Hece ölçüsüyle yazılmıştır.
B) Redife yer verilmiştir.
C) Farklı uyak türleri kullanılmıştır.
D) Seslenmelerden yararlanılmıştır.
E) Yinelemelerden yararlanılmıştır.

Siyah ebrûların duruben çatma
Gamzen oklarını âşıka atma
Sana gönül verdim beni ağlatma
Benim gözüm nuru gönlüm sürûru

I. 11’li hece ölçüsüyle oluşturulmuştur.
II. Divan mazmunlarından yararlanılmıştır.
III. Konusu aşktır.
IV. Nazım türü ağıttır.
V. Zengin uyak kullanılmıştır.

14. Yukarıdaki dizelerle ilgili olarak verilen numaralanmış bilgilerden hangileri yanlıştır? (2010)
A) I. ve II. B) I. ve III. C) II. ve V. D) III. ve IV. E) IV. ve V.

Gidene bak gidene     /    Güneş çekildi demin
Güller sarmış dikene  /    Doğdu bir cenk akşamı
Mevlâ sabırlar versin  /    Bu bütün günlerimin
Gizli sevdâ çekene     /    İçime denk akşamı

I. 7’li hece ölçüsüyle oluşturulmuştur.
II. Uyak (kafiye) şemaları aynıdır.
III. Nazım birimleri aynıdır.
IV. Doğaya özgü ögelerden yararlanılmıştır.
V. Bir dilek belirtilmiştir.
15. Yukarıdaki numaralanmış bilgilerden hangileri verilen şiirlerin ortak özelliği değildir? (2010)
A) I. ve II. B) I. ve III. C) II. ve V. D) III. ve IV. E) IV. ve V.


Her şey yerli yerinde; masa, sürahi, bardak
Serpilen aydınlıkta dalların arasından
Büyülenmiş bir ceylan gibi bakıyor zaman
Sessizlik dökülüyor bir yerde yaprak yaprak

16. Yukarıda verilen dörtlükle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? (2012)
A)Sarma uyak kullanılmıştır.
B)Somutlamaya başvurulmuştur.
C)Hece ölçüsüyle yazılmıştır.
D)Sözcüklerin çağrışım gücünden yararlanılmıştır.
E)Redif vardır.

Benim bu gidişe aklım ermiyor
Fukara hâlini kimse sormuyor
Padişah sikkesi selam vermiyor
Kefensiz kalacak ölümüz bizim

17. Bu dörtlükle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır? (2013)
A) Yarım kafiye kullanılmıştır.
B) Duraklı 11’li hece ölçüsüyle yazılmıştır.
C) Soyutlamaya yer verilmiştir.
D) Satirik nitelikler taşır.
E) Kafiye şeması “aaab” biçimindedir.

Yağız atlar kişnedi, meşin kırbaç şakladı,
Bir dakika araba yerinde durakladı.
Neden sonra sarsıldı altımda demir yaylar,
Gözlerimin önünden geçti kervansaraylar...
Gidiyordum, gurbeti gönlümde duya duya,
Ulukışla yolundan Orta Anadolu’ya.

18. Bu dizelerle ilgili olarak
I. Hecenin 7+7 kalıbıyla yazılmıştır.
II. Didaktik bir üslup söz konusudur.
III. Yarım uyak kullanılmıştır.
IV. Mesnevi biçiminde uyaklanmıştır.
V. Ana izlek (tema) Anadolu ve gurbettir.
yargılarından hangileri yanlıştır? (2015)
A)I. ve II.
B)I. ve V.
C) II. ve III.
D) III. ve IV.
E) IV. ve V

I
Çukurova bayramlığın giyerken
Çıplaklığın üzerinden soyarken
Şubat ayı kış yelini kovarken
Cennet dense sana yakışır dağlar

II
Tut atalar sözün kalbi selim ol
Gönülden gönüle yol var demişler
Gider yavuzluğu tab’ı halim ol
Sarp sirke kabına zarar demişler

19. Aşağıdakilerden hangisi, numaralanmış bu dörtlüklerin ortak özelliklerinden biri değildir? (2016)
A)Redife yer verilmesi
B)Yarım kafiyenin kullanılması
C)Hece vezniyle yazılması
D)Söz sanatlarından faydalanılması
E)Yalın bir söyleyiş tercih edilmesi

Halka halka kâkülünden dağ dağ oldu gönül
Hoş gelip divanelik dağ üstü bağ oldu gönül

20. Bu beyitteki uyak türü, aşağıdakilerden hangisiyle aynıdır? (2017)
A)Ne hoştur kırlarda yazın uyumak
   Bulutlar ufukta beyaz bir yumak
B)Rüzgârla titrerken karanlık çamlar
   Yâdında canlanır eski akşamlar
C)Bu ıslıkla uzayan, dönen kıvrılan yollar
   Uykuya varmış gibi görünen yılan yollar
D)Çok sürse ayrılık aradan geçse çok sene
    Biz sende olmasak bile, sen bizdesin gene
E)Gün olur sürüyüp beni derbeder
Bu ses rüzgârlara karışır gider

Bülbülün aşkıdır dalda öttüğü
Çobanın sütedir koyun güttüğü
Toprağın Hâbil’i kabul ettiği
Şüphesiz yüzünün yumşaklığından

21. Bu dörtlükle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? (2018)
A)Telmih sanatına başvurulmuştur.
B)Sarma kafiye düzeninde yazılmıştır.
C)Redife yer verilmiştir.
D)Yarım kafiye kullanılmıştır.
E)11’li hece ölçüsüyle yazılmıştır.


İlgili Sayfalar

Bu testteki soruların çözümü için tıklayınız.
Soruları pdf olarak indirmek için tıklayınız.

Diğer Sayfalar

Uyak - Redif Konu Anlatımı
Çıkmış Sorular (Konu)
Yıl Yıl Eski Sınavlar
Konu Testleri
Soru İndir (pdf)

Cevaplar

1.B  2.B  3.B  4.C  5.A  6.B  7.E  8.C  9.D  10.B  11.E  12.B  13.C  14.E  15.C  16.E  17.C 

18.C  19.B  20.B  21.B

Hiç yorum yok:

Yorum Gönderme

Yorumlarınız bizim için önemli. Lütfen yorum yaparak daha iyi içerikler üretmemiz için bize destek olunuz.