Fikrimin İnce Gülü

Adalet Ağaoğlu’nun ikinci romanıdır.
Eser, Almanya’ya çalışmaya giden bir Türk işçinin dramını ele almaktadır. 1976’da tamamlanan eser, Türk edebiyatının ilk yol romanıdır.
Eserde, Bayram'ın yeni aldığı arabasıyla memleketi Ballıhisar'a yaptığı yolculuk sırasında yaşadıkları ve hatırladıkları anlatılır. 

Bayram, Almanya’da biriktirdiği parayla bal rengi bir Mercedes almış, arabasıyla sevgilisi Kezban'a ve köylülerine kendini ispatlamak istemektedir.
Hakim bakış açısı ile anlatılan romanda zaman zaman bilinç akışı yönteminden faydalanılarak Bayram'ın geçmiş hayatıyla ilgili bilgiler verilir. Bayram küçük yaşta annesiz babasız kalmış, amcası tarafından büyütülmüştür. Sığındığı akrabaları ve köy halkı tarafından hep itilip kakılmıştır. Farklı işler yapan ancak başarısız olan Bayram'ın en büyük hayali bir araba sahibi olmaktır. 
Bayram ümidini yitirmek üzereyken köyden bir tanıdığı olan İbrahim, kendisine Almanya’ya gitmek üzere olduğunu söyler. İbrahim, Almanya’ya gitme işlemlerini sağlık raporu dışında tamamlamıştır. Bir otomobil alma tutkusu yeniden canlanan Bayram, İbrahim'e yardım etme bahanesiyle İbrahim'in sağlık raporunu almaya gider. Bayram, kendisine verilen sağlam raporunu almak yerine, laboranta rüşvet vererek bir çürük raporu hazırlatır. Hazırlattığı çürük raporuyla İbrahim’i devre dışı bırakarak onun yerine Almanya’ya gider. Bayram, bir otomobil fabrikasında işçi olarak çalışmaya başlar. Artık rüzgarı kendi lehine çevirmiştir. Orada para kazanıp bütün sermayesini lüks bir arabaya yatırmış arzuladığı statüye de kavuşmuştur. Bayram, yol boyunca ezikliğini, yoksulluğunu ve dışlandığı günleri hatırlar. Sıra bunun acısını çıkarmaya, tüm köye artık zengin ve statü sahibi biri olduğunu ispatlamaya gelmiştir. Bayram'ın arabası da zaman içinde şahsiyet kazanmış, Balkız olmuştur.  
Bayram'ın Türkiye’de otomobil sahibi olmak uğruna bıraktığı sevgilisi Kezban da tıpkı onun gibi yoksul bir ailenin çocuğudur. Buna karşın Kezban, Bayram'ı her koşulda kabul etmeye razıdır. Köy halkı iki çıplak ancak bir hamama yaraşır diyerek her ikisiyle de alay etmiştir. Kezban'ın ısrarlarına rağmen Kezban'ı bırakıp Almanya’ya gider. 
Romandaki olaylar Bayram'ın Bulgar sınır kapısından çıkışı ile başlar. Yolda diğer sürücülerle mücadeleye giren Bayram'ın arabası ufak tefek hasarlar almaya başlar. Edirne çıkışında ise arabasının yıldızı çalınacaktır. Yalova Arabalı Vapurda, arabasının kendisine verdiği cesaretle Ayfer isimli bir Bursa yolcusunu arabasına binmeye razı eder. Ayfer, zengin bir koca ile evlenip çevresine hava atmanın hayallerini kurmaktadır ancak Bayram kendisini taciz etmeye kalkınca Bayram'a tokat atar. 
Yoluna devam eden Bayram, 40 Numaralı Devlet Yolunda yaşadığı olumsuzluklardan da yılmaz. Kamyon şoförleri ile olağan yol mücadelelerine devam edip Rıfat Usta’nın yanında çalıştığı günleri hatırlar. Bu istikamette bir kamyon şoföründen yediği yumruk, romanın sonunda karşılaşacağı sarsıntının habercisi gibidir. Romanın “Daha Öteye” bölümünde Bayram'ın karşısına aniden bir biçerdöver çıkar ve araba şarampole yuvarlanır. Balkız'ın estetik güzelliği bozulmuştur. 
Romanın sonunda genç bir çobandan İbrahim için hazırlattığı sahte raporun öğrenildiğini anlar. Bu arada bırakıp gittiği köy de büyük bir değişime uğramıştır. Artık, kimse kendisini o köyde beklememektedir. Bayram, yol boyunca Kezban'ın kendisini beklediğini hayal etmiştir. Kezban'ın bekleyişi ise Bayram'ın İbrahim için bir çürük raporu hazırlattığını öğrenmesi ile çoktan son bulmuş ve Kezban başkasıyla evlenmiştir. Bayram artık karşılaştığı çoban çocuğun söylediklerini dinlemez ve geri dönmenin yolunu tutar.

İlgili Sayfalar

Adalet Ağaoğlu

Eser Özetleri Konu Testi 1

Yararlanılan Kaynak

Adalet Ağaoğlu'nun Fikrimin İnce Gülü Adlı Romanının İncelenmesi, Kamuran Eronat

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.