Deli Kurt

Hüseyin Nihal Atsız'ın tarihî romanı.
Deli Kurt; Ankara Savaşı'ndan sonra, Osmanlı tarihinde "Fetret Devri" diye anılan ara dönemin romanıdır. Roman bir bakıma, yazarın Göktürklerin var olma mücadelesini anlattığı "Bozkurtlar" romanının, yüzyıllar sonra yeni vatan Anadolu'daki devamıdır. Deli Kurt diye anılan Murat, Fetret Döneminde taht mücadelesi veren şehzadelerden biri olan İsa Bey’in oğludur.

Özet

Roman 1403 yılının sonlarında başlar. Yıldırım Bayezit ölmüştür. Şehzadeler savaşı, bütün hızı ile sürmektedir. Şehzade İsa, gebe olan karısı Bala Hatun'u sipahisi Çakır'a emanet eder. Çakır, Bala Hatun'u kendi köyündeki süt annesi Satı Kadın'ın evine getirir. Bala Hatun bir oğlan doğurur. Bebeğe Murat adı konur. Bala Hatun'un kim olduğundan habersiz olan köylüler Murat'a Deli Kurt adını verirler.
Aradan yıllar geçer. Murat evlenir, çocukları olur. O da Çakır Ağa gibi sipahi olmuştur. Murat, obanın çevresinde yaşayan ve gizemli bir kadın olan Gökçen ile karşılaşır ve ona âşık olur. Gökçen de ondan hoşlanmıştır. Fakat Gökçen Kız diğerlerinden farklıdır. Onda bazı doğaüstü güçler vardır. Gökçen, bu yüzden oba halkı tarafından pek sevilmez. Gökçen Kız Şamandır. Yada taşı ile yağmur yağdırmakta, bazı hastalıkları otlarla tedavi etmektedir. Etrafındakiler Murat'ı uyarsa da Murat, engel olamadığı bir istekle Gökçen’i görmeye gider. Murat, çok uzaklarda olsa da Gökçen’in söylediklerini işitip çaldığı kavalı duyabilmektedir. Deli Kurt, zaman içinde gösterdiği başarılarla tımar sahibi olur ancak hâlâ Osmanoğlu sülalesinden geldiğinin farkında değildir.
Deli Kurt savaşa gider. Macarlara esir düşer. Üç yıl esarette kalır. Memleketine döndükten sonra tekrar savaşa gider. Bu savaşta Çakır Ağa şehit olur. Deli Kurt, Çakır'ın eşyalarını arasında bazı mektuplar bulur ve kendisiyle ilgili gerçeği öğrenir. Bu arada karısı bir oğlan doğurmuştur. Murat oğluna İsa adını koyar. Sonra da Varna Savaşı'na katılır. Döndükten sonra Gökçen Kız'la evlenecektir. Savaş kazanılır. Padişah II. Murat, ona geçici olarak Eskişehir Sancağı'na bakmasını söyler. Deli Kurt büyük bir heyecanla evine döner. Ancak obada bir sel baskını olmuştur. Yaşanan felakette bütün ailesi, Gökçen Kız ve Satı Kadın ölmüştür. Deli Kurt atına biner ve amaçsızca belirsiz bir yöne doğru gider.


İlgili Sayfalar





Yararlanılan Kaynaklar

Kuruluş Devrini Konu Alan Romanlar Üzerine, Bilge Ercilasun
Hüseyin Nihal Atsız'ın Romanlarında Fantastiğin İzleri, Ahmet Evis

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.