Bozkurtlar

Hüseyin Nihal Atsız'ın tarihî romanı.
Bozkurtlar adlı eser, birbirinin devamı olan iki romandan oluşmaktadır.
Bozkurtların Ölümü, Göktürklerin yıkılış dönemi ile Kür Şad'ın bağımsızlık uğruna yaptığı ihtilali konu alır.
Bozkurtlar Diriliyor ise Çinlilere esir düşen Göktürklerin bu esaretten kurtularak Göktürk Kağanlığı'nı yeniden kurmalarını bir aşk hikâyesi eşliğinde anlatmaktadır.
Bu iki roman 1973'te Bozkurtlar adıyla tek ciltte toplanarak basılmıştır.

Özet

Bozkurtların Ölümü

"621 Yılında Bir Yaz Gecesi" bölümüyle başlayan romanda Göktürk Devleti'nin yıkılış süreci anlatılmaktadır. Göktürk Kağanı Çuluk Kağan, Çinli eşi tarafından zehirlenerek öldürülür. Çuluk Kağan'ın iki oğlu vardır: Tulu Han ile Kür Şad. Kür Şad on sekiz yaşındadır. Tulu Han ise yirmi iki yaşında, benzi sarı ve donuk bir kişi olarak anlatılır. Kür Şad bir Türk’ün nasıl olması gerektiğini Tulu Han ise nasıl olmaması gerektiğini simgelemektedir.
Kağanın ölmesiyle toplanan Kurultay Çuluk Kağan'ın kardeşi Bağatur Şad'ı kağan olarak seçer. O artık Kara Kağan'dır. Kara Kağan, Çinli İ-çing Katun'u cezalandırmak yerine onu kendisine eş olarak seçer. Kimse bu duruma bir anlam veremez. İ-çing Katun, kardeşiyle birlikte yönetimde söz sahibi olmak için türlü faaliyetlere girişir. Artık Türk yurdunda yaşayan Çinliler, İ-çing Katun'a güvenerek daha rahat hareket edebilmektedir. Üstelik Türklerin ahlaki yapılarını bozmaktadırlar. Birçok Türk, bunlardan etkilenerek töreye aykırı hareket etmeye başlar. Bunlar olurken ülkede kıtlık başlar. Mal mülk için Çin'e yapılan akınlar başarılı geçse de anlaşma sağlanarak geri dönülmektedir. Gitgide çözülmeye başlayan Göktürk halkı, Çin'e yapılan son akınla başarısızlığa uğrar ve esir düşer. Bundan böyle Kağan ve halkı Çinlilerin esiridir. Ötüken artık işgal altındadır. Esaret altındaki Kara Kağan bu durumu kabullenemez ve kederinden ölür. Çinliler Türkleri kendi içlerine alarak onları değiştirmek için çabalasalar da başarılı olamazlar. Türkler şehir hayatına alışamazlar. Bu işgal ve esirliği kabul edemeyen Kür Şad, yanına kırk çeri alarak kağanı ve ailesini kurtarmak için Çin sarayında ihtilâl yapmaya çalışır. Kür Şad komutasındaki kırk çeri savaşarak canlarını feda eder ve ihtilâl başarısız olur. Kür Şad’ın bu cesareti esir Türklere tekrar birleşme ve bağımsızlık için büyük bir inanç sağlayacaktır. 

Bozkurtların Dirilişi

İkinci romanda Kür Şad'ın yerini, oğlu Urungu alır. Ancak, burada da Kür Şad'ın ruhu olaylara ve romana hakimdir. Urungu, Kür Şad'ın oğlu olduğunu başlangıçta bilmez. G
erçeği annesinin ölümü anında öğrenir. Fakat, bu defa da gerçeği kimseye söyleyemez. Çünkü, Göktürkler yeniden derlenip toparlanmaktadır ve Kür Şad soyuna bağlı bir prensin ortaya çıkması, bir iktidar kavgasına neden olacaktır. O sırada liderliği elinde bulunduran İltiriş Kağan ve Bilge Tonyukuk, Kür Şad'ın oğlu bile olsa Urungu'yu ortadan kaldırmak zorunda kalacaklardır. Öte taraftan, Dokuz Oğuzların prensesi Ay Hanım'a yaptığı evlenme teklifi, asil olmadığı gerekçesiyle reddedince Urungu ikilemde kalır. Bu sırada Türk ilinin birliği için pürüz oluşturmaya başlayan Dokuz Oğuzlar üzerine yapılan bir seferde Ay Hanım ölür. Sefere katılan Urungu da Ay Hanım'ın cansız bedeniyle birlikte kendini uçuruma atar.

İlgili Sayfalar

Hüseyin Nihal Atsız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.