Kan Davası

Reşat Nuri Güntekin
Reşat Nuri Güntekin'in 1962'de yayımlanan romanı.
İki köy arasında sürüp giden bir kan davasını ele alan romanda olaylar Milli Mücadele'yi takip eden yıllarda geçmektedir. Roman kahramanı Ömer; Çalıkuşu (Feride), Yeşil Gece (Ali Şahin Efendi) ve Acımak (Zehra) romanlarında olduğu gibi idealist bir öğretmendir.


Özet

Ömer, yatılı okullarda okuduktan sonra öğretmen okulunu bitirmiş, bir süre de Anadolu'nun dağ köylerinde öğretmenlik yapmıştır. Sonrasında yedek subay olarak Milli Mücadele'ye katılan Ömer, yedek subay olarak katıldığı savaştan dönerken Bozova'da eski dostu Mühendis Murat'la karşılaşır. Murat Bey onu Bozova’da bir süre kalması için ikna eder. Ömer, Murat Bey’i ziyaret etmek için indiği kasabada bir davaya tanık olur. Davanın, Yukarı Sazan ile Aşağı Sazan köyleri arasında kız meselesi yüzünden başlayan ve yıllardır süren bir kan davasıyla ilgili olduğunu öğrenir. 

Bu sırada Bozova mebusunun da içinde bulunduğu bir arabanın yolda eşkıyalar tarafından soyulduğu haberi gelir. Ömer, yanına bir er alarak soyguncuları aramaya çıkar. Uzun süren takip sonucunda eşkıyaların Yukarı Sazanlı kimsesiz üç beş çocuk olduğu öğrenilir. Suçlular mahkemeye çıkarılır. Herkes çocukların, özellikle de çete reisi Müslim’in, cezalandırılmasını isterken Ömer, çocukları Yukarı Sazan’da açılacak bir okulda eğitebileceğini söyler. Murat Bey ile Yukarı Sazan’a giden Ömer'i köyün muhtarı karşılar ancak köylü, çocukların dönmesinden rahatsızdır. Ömer evlere yaptığı kısa ziyaretlerle köylünün güvenini kazanmaya çalışırken köydeki diğer çocukların da okula devamı için çalışır. Her şey yolunda giderken Hacı Rüstem’in başını çektiği bir grup, Ömer'i hükumete şikayet eder. Çocuklar kasabadaki esnafın yanına çırak verilir. Ancak bir süre sonra çocuklar, kötü muamele gördüklerini söyleyerek Yukarı Sazan’a dönecektir.
Bir gün köye, düşman olarak gördükleri Aşağı Sazan'ı sel bastığı haberi ulaşır. Ömer yanına Fettah ile Ferhat’ı da alarak Aşağı Sazan’a yardıma koşar. Araziyi inceleyen Murat Bey suyun yönünü değiştirmek için patlayıcıya ihtiyaç olduğunu söyler. Patlayıcı temin edilir. Patlayıcıların ateşlenmesi ile suyun yönü değiştirilir. Patlama sırasında Aşağı Sazan’dan Osman ile Yukarı Sazan’dan Fettah ölmüştür. Ömer'in iki çocuğun birlikte gömülmesi teklifi kabul görür. Bu sayede iki köy arasındaki düşmanlık sona erer.

İlgili Sayfalar




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.