Rozalya Ana

Sevinç Çokum
Sevinç Çokum'un hikaye kitabı.
Kitap; Rozalya Ana, Bir Ağacın Dilinden, Güneşin Son Saatleri, Tavus Kuşunun Dönüşü, Kaybolmuş Akşam Alacaları, Göç Sonrası, Asmalı Köyün Öğretmeni, Sevgiyi Öğreten Kuşlar, Kuş Günlüğü, Kütahyalı Kız adlı on hikayeden oluşmaktadır. 


Rozalya Ana

Kitaba adını veren Rozalya Ana adlı hikayede, İkinci Dünya Savaşı sırasında zorla sürgün edilen Kırım Türklerinin çektiği sıkıntılar, vatan sevgileri ve Kırım'ı tekrar vatan yapma mücadeleleri anlatılır.
Rozalya, 18 Mayıs 1944 tarihinde Ruslar tarafından Kırım’dan Özbekistan'a zorla göç ettirilen Türklerden biridir. Sürgün esnasında beş yaşında olan Rozalya, ömrünün büyük bir kısmını Özbekistan’da geçirir. Burada evlenir, bir kızı olur. Kırım'a dönmeye karar verdiğinde kocası hayatta değildir.
Kızı İncinar İstanbul’da okumaktadır. Kızını Kırım'ın aydınlık yüzü olarak gören Rozalya Ana, tüm baskılara rağmen Kırım'da evini inşa etmeye çalışır.
Eski yurtlarına dönebilmiş az sayıdaki Kırım Türk'ü, çocuklarını Rozalya Ana’ya emanet ederek para kazanmak amacıyla, yeniden Özbekistan'a döner. Çalışmaya gidenlerin amacı vatan olarak gördükleri Kırım’da başlarını sokacak bir ev alabilmektir.
Rus milisleri, Kırım Türklerinin yeni yerleşim yerlerini işgal ederek inşaat halindeki evleri yıkmak ister. Ancak büyük bir kararlılık ve cesaret örneği gösteren Rozalya Ana, milisleri engelleyerek evleri yıkılmaktan kurtarır. Başta yalnız İncinar'ın anası olan Rozalya, hikaye ilerledikçe tüm Kırım Türklerinin "Rozalya Ana"sı olacaktır.


Bir Ağacın Dilinden

Hikayede olaylar bir ağacın gözünden anlatılmaktadır. Parmakları mürekkep kokan bir adam tarafından bir evin bahçesine dikilen ağaç, geçen yıllar boyunca birçok şeye tanık olacaktır. 
Ağaç; yerine alışmış, mevsimler geçmiştir. Adamın üç kızı vardır. Evin hanımı hastadır. Sahibi defterine şiirler yazmaktadır. Evin üç kızı, evin önünden her gün faytonla geçen bir gence aşıktır. Sonra o gencin siyasi bir sebepten hapse girdiği haberi gelir. Kızların annesi ölür. Adam, kızlarını birer birer evlendirir. Mütareke yıllarında ev satılınca birçok fakir insan eve yerleştirilir. Ağaç, sahibi öldüğünde üzüntüsünden yapraklarını dökecektir. Sonra yeni sahibi Fırıncı Mehmet Ağa ile futbolcu oğlu Ali'yi anlatmaya başlar ağaç. Ali gol kralı olmuş ama kumar onu bitirmiştir. Derken ihtilal olacak ve ortalık karışacaktır.

İlgili Sayfalar

Sevinç Çokum

Eser Özetleri


Yararlanılan kaynaklar için "Kaynakça" sayfamıza bakabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.