30 Aralık 2020 Çarşamba

Çatısına Göre Eylemler Konu Testi 1

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çatı incelemesi yapılamaz?
A) O karanlık sokaktan geçmeye korkardık hepimiz.
B) Proje ödevim için sabaha kadar çalıştık.
C) Her mevkide oynayabilecek bir futbolcu aldık.
D) Birkaç blok ötede oturuyormuş arkadaşı.
E) Mahallemizin en eski esnafıydı kendisi.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne, gerçek özne değildir?
A) Bu konuda ben de senin gibi düşünüyorum.
B) Üst sokakta yeni bir eczane açılmış.
C) İki aydır düzenli spor yapıyoruz.
D) Babam çalışırken radyo dinlerdi.
E) Gözleri bütün gece seni aradı.

3. Aşağıdakilerden hangisi özne-yüklem ilişkisi yönünden diğerlerinden farklıdır?
A) Nöbet yerim yine değiştirilmiş.
B) Pansuman hastanede yapılmış.
C) Sorular öğretmen tarafından çözüldü.
D) Adım henüz okunmadı.
E) Asgari ücretle geçiniyoruz.

4. Aşağıdakilerden hangisinin yüklemi dönüşlü bir eylemdir?
A) Daha maçın başında oyundan atıldı.
B) Bu zor günler de geçecek.
C) Şirketin hesapları didik didik incelendi.
D) İki gün sonra ayrılmış şehirden.
E) Ev yok pahasına satılmış.

I. Yemekten önce atıştırmıştım biraz.
II. Canlı yayında tartıştılar.
III. Uzun uzun bakıştık yemekte.
IV. Büyükannem çok genç evlenmiş.
V. Sen bize yetişirsin.
5. Numaralanmış cümlelerin hangi ikisinin yüklemi işteş çatılıdır?
A) I ve V      B) II ve III      C) II ve V      D) III ve IV      E) I ve IV

6. Aşağıdakilerden hangisinin yüklemi, edilgen bir eylem değildir?
A) Sadece bin öğretmen atanacak.
B) Dönem sonu raporları yazılmamış.
C) Anlaşma törenle imzalanacak.
D) İlgili belge bir üst yazıyla istenecek.
E) Elbet bizi de düşünecek.

Biri bir koca (I) görür rüyasında:
Yüz lira maaşlı kibar bir adam.
(II) Evlenir, şehre (III) taşınırlar.
Mektuplar (IV) gelir adreslerine:
Şen Yuva Apartmanı, bodrum katı.
Kutu gibi bir dairede (V) otururlar.
7. Dizelerdeki numaralanmış eylemlerden hangi ikisi, öznesine göre dönüşlüdür?
A) I ve IV      B) II ve III      C) I ve V      D) III ve IV      E) II ve V

I. Yolda içi para dolu bir cüzdan bulunmuş.
II. Adam kalabalığa karışmış.
III. Kapısına bir gemici feneri asılmış.
IV. Ayaküstü dertleştik biraz.
V. Bir süredir mesajlaşıyoruz.
8. Numaralanmış cümleler özne-yüklem ilişkisine göre ikişerli eşleştirilse hangisi dışarıda kalır?
A) I         B) II         C) III         D) IV         E) V

9. Aşağıdakilerin hangisinde yüklem, gerçek özne almıştır?
A) Selam verip odasına çekildi.
B) Yardımcı eleman olarak verilmiş.
C) Masanın tozu yeni alınmıştı.
D) Önce İstiklal Marşı okunacak.
E) Ağaçlar da aydınlatılmış.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözde özne yoktur?
A) Yarışma için iki kitap seçilmiş.
B) Sizin hesap ödendi.
C) Bu sabah erkenden yola çıkıldı.
D) Bizim takım yine yenilmiş.
E) Bizde yemek yerde yenir.

11. Aşağıdakilerin hangisinde eylemin yapılışı, diğerlerinden farklıdır?
A) Kazlar kümeste hep bir ağızdan bağrışıyordu.
B) Akşam yemeği için sözleştiler.
C) Kadınlar çocuğun başında ağlaşıyordu.
D) Gerekirse bir dilim ekmeği de paylaşırız.
E) Patlama sesiyle herkes bir tarafa koşuştu.

12. Aşağıdakilerden hangisi nesne-yüklem ilişkisi yönünden diğerlerinden farklıdır?
A) Son paketi sabah açtık.
B) Parkta otururken görmüş seni.
C) Son sınıfta tek dersten kaldı.
D) Onun bu kadar çalışkan olduğunu bilmezdim.
E) Durakta beklerken yazdım bu şiiri.

13. Aşağıdakilerin hangisinde yüklem, aldığı ekle geçişli hale gelmiştir?
A) Çocuğu bu akşam erken yatırdık.
B) Bütün ödevi bana yazdırdı.
C) Yaptığı yemeğe sevgisini katardı.
D) Akşam gelirken iki ekmek alır mısın?
E) Uyumadan önce tüm pencereleri kontrol ederdi.

14. Aşağıdakilerin hangisinde geçişlilik derecesi artırılmış bir eylem kullanılmıştır?
A) Akşama doğru uyandırdık beyefendiyi.
B) Telefonu ararken servisi kaçırdı.
C) İki kaşık balık yağını zorla içirdi.
D) Küçükken bize ablam bakardı.
E) Bu türkü hepimizi ağlattı.

15. Aşağıdaki dizelerin hangisinde geçişli ve geçişsiz eylemler birlikte kullanılmıştır?
A) Gündüzler size kalsın, verin karanlıkları!
B) Yağız atlar kişnedi, meşin kırbaç şakladı.
C) Kalk ayağa, dimdik doğrul ve sevin!
D) Ben sana mecburum, bilemezsin...
E) Ben gidersem sazım sen kal dünyada

16. Aşağıdakilerin hangisinde yüklem geçişli olmasına rağmen cümlede nesne kullanılmamıştır?
A) Uzun zamandır yazmıyor.
B) Orası bizim köye benzemez.
C) Yalnız kalınca kitap okurdu.
D) Her sabah bu parkta koşarmış.
E) Bizim nesil sokaklarda büyüdü.

I. Bizi dün akşam çok güldürdü.
II. Artık hiçbir şey canımı acıtmıyor.
III. Yazlığı geçen yıl boyattık.
III. Şapkasından bir tavşan çıkardı.
IV. Bir yılda iyi para biriktirmişsiniz.
17. Numaralanmış cümlelerden hangisi nesne-yüklem ilişkisi yönünden diğerlerinden farklıdır?
A) I        B) II        C) III        D) IV        E) V

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde işi başkasına yaptırma anlamı yoktur?
A) Bahçeye bir köpek kulübesi yaptırdık.
B) Mesai ücretlerini yüzde on artırdık.
C) Bahçedeki meyve ağaçlarını aşılattık.
D) Yeni mezun bir mimara çizdirdik projeyi.
E) Onun yaşadıklarını unutturamayız.

19. Aşağıdakilerin hangisinde yüklem, nesne-yüklem ilişkisi yönünden diğerlerinden farklıdır?  
A) Uzun, dik merdivenli bir yokuşu çıktık.
B) Hastaneden dün çıktık.
C) Orta oyunda zenne rolüne bile çıktık.
D) Müzik piyasasına 90'lı yıllarda çıktık.
E) Bir kez yemeğe çıktık o kadar.

Yaz gibi iri olgun meyveleri severdi,
Bir çocuk gibi şendi ve gülerdi her zaman
Bir mevsim gözlerinden içime doldu cihan
Ve güzel yaz günleri ne çabuk geçiverdi.
20. Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A) Tezlik eylemi
B) Birden fazla ek eylem
C) Geçişli eylem
D) Geçişsiz eylem
E) Türemiş eylem

👉 Bu testi pdf olarak indirmek için tıklayınız.

İlgili Sayfa

👉 TYT - AYT Konu Testleri

Cevaplar

1.E  2.B  3.E  4.D  5.B  6.E  7.B  8.B  9.A  10.C  11.B  12.C  13.A  14.C  15.A  16.A  17.C  18.B  19.A  20.E

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretmemiz için yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.