13 Aralık 2020 Pazar

Zarf Konu Kavrama Testi 1

1. Aşağıdakilerin hangisinde zarf (belirteç) kullanılmıştır?
A) Farklı bir kadındı, kimseye benzemezdi.
B) İçeride seni bekleyen biri var.
C) Bizim buraları andıran bir havası var.
D) Doğru kişiyi bulamadık henüz.
E) Çok parası yoktu ama cömert bir adamdı.

Bütün kötülükler geçer
Yaşar iyi ve güzel olan
2. Dizelerdeki altı çizili sözcüğün türce özdeşi aşağıdakilerin hangisinde kullanılmamıştır?
A) Dün de yakası açık beyaz bir gömlek giymişti.
B) Haberi getiren çocuğu kimse tarif edemedi.
C) Birbirimizi o güne kadar hiç görmemiştik.
D) Kara haber tez duyulurmuş.
E) Dışarı çıkıp kimi aradığını sordum.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikileme farklı bir sözcüğün anlamını belirtmiştir?
A) Bir uzun sofra kurmuşuz, yan yana oturmuşuz.
B) Kapı kapı dolaşıyorum ben bunları satmak için.
C) Oturup şu evlenme meselesini uzun uzun konuştuk.
D) Göz göze gelince başını eğer, kaçardı.
E) Bir öfke usul usul büyüyordu kuytuda.

4. Aşağıdakilerin hangisinde zaman belirteci kullanılmıştır?
A) Akşamlar bir roman gibi biterdi.
B) Akşam yemeğinde makarnayla salata var.
C) Dün bugünden kopuk değildir.
D) Toplantılar kütüphanede yapılacakmış artık.
E) 2020 yılı felaketten başka bir şey getirmedi insanlığa.

5. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi nicelik zarfı değildir?
A) En güzel şiirini ölmeden birkaç ay önce yazmıştı.
B) Bak dediler, baktım; pek bir şey göremedim.
C) Verdiğin raporları daha okuyamadım.
D) Gücünü gelenekten alan çok yeni bir şiire ulaşmıştı.
E) Genç yönetmen son filminde bu soruna biraz değinmişti.

I. Seni daha çok seviyorum artık.
II. Yalnız kalmaktan korktu hep.
III. Akşama kadar bu iş bitsin, dedi.
IV. Ne dışarı çıkmak istiyor ne de evde oturmak.
V. Nasıl geldilerse öyle giderler.
6. Numaralanmış cümlelerin hangilerinde farklı türdeki zarflar birlikte kullanılmıştır?
A) I ve II    B) I ve V    C) II ve V    D) III ve IV    E) III ve IV

7. Aşağıdakilerin hangisinde ikileme farklı bir türde kullanılmıştır?
A) İşini yarım yamalak yapanlara çok kızardı.
B) Orada irili ufaklı birçok ada var.
C) İki gündür boşu boşuna bekliyoruz burada.
D) İki lider, törenin ardından baş başa görüşmüş.
E) Kore'de omuz omuza çarpıştığımız arkadaşlardan biriydi.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "çok" sözcüğü kendi türünden bir sözcüğün anlamını belirtmiştir?
A) Bugün çok iyi görünüyorsun.
B) Çok zor sorular vardı sınavda.
C) Bu duruma gelmek için çok çalıştık.
D) Çok şey bilmek insanı kurtarmaz.
E) Çok gezen mi bilir, çok okuyan mı?

9. Aşağıdakilerin hangisinde sıfat tamlaması zarf olarak kullanılmıştır?
A) Dünkü hadise hepimizi üzmüştür.
B) Güzel günler göreceğiz çocuklar.
C) Beni bu akşam evden alacaktı.
D) İstanbul'un en uzak ilçesinde oturuyorum.
E) Dağa bakan odalardan birini tutmuş.

10. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi zarf olarak kullanılmıştır?
A) Doğru söz yemin istemez.
B) Yanlış hesap Bağdat'tan döner.
C) Yalnız kalan kuzuyu kurt kapar.
D) Kötü gün dostu olma.
E) Gerçek dost kötü günde belli olur.

11. Aşağıdakilerin hangisinde edat grubu zarf olarak kullanılmıştır?
A) Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla.
B) Allah dağına göre kar verir.
C) Geçti Bor'un pazarı, sür eşeğini Niğde'ye.
D) Geçmişe mazi, yenmişe kuzu derler.
E) Ateş olmayan yerden duman çıkmaz.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı zarfla sağlanmıştır?
A) Ne tür bir telefon arıyorsunuz?
B) Evi nasıl aldığımızı biliyor mu?
C) Bu notu sana kim verdi?
D) Babam sizde kaç gün kaldı?
E) Sonuçları neden bize vermiyorlar?

13. Aşağıdaki dizelerin hangisinde "ne" sözcüğü zarf olarak kullanılmıştır?
A) Bir de ne görelim,
Arpa boyu yol gitmişiz!
B) Dünyada taşınacak bir kuru başınız var
Onu da ne tarafa olsa götürürsünüz.
C) Memleket isterim
Ne zengin fakir ne sen ben farkı olsun
D) Ne saklayayım gaflet ettiğimi?
Elimle batırmışım gençliğimi
E) Ne olacak bilir miyiz birazdan
Belki hesabı sorulacak neşemizin

14. Aşağıdaki altı çizili sözcükler ikişerli eşleştirilse hangisi dışarıda kalır?
A) Soğuk savaş dönemini anlatan bir film izledik.
B) Bu telefon daha sağlam görünüyor.
C) Huzurevinin en sıcak odasında kalıyorum.
D) Bu hastalık, kötü beslenen çocuklarda daha sık görülüyor.
E) Allah çirkin şansı versin, derdi hep annem.

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "böyle" sözcüğü türü bakımından diğerlerinden farklıdır?
A) Onu böyle görünce çok korktuk.
B) Böyle bir adam değildin sen eskiden.
C) Sen hep böyle güneşli yalanlar söyle.
D) Ben de gidiyorum böyle yerlere.
E) Aslında ödevim için böyle bir örnek arıyordum.

(I) Soğuk kış geceleri odama
(II) Ansızın bir kadın hayali girer
İlerler (III) yavaş adımlarla
Masamı düzeltir, omuzlarımı örter
Elleri güller beyazlığında
(IV) Dışarıda (V) gece zifiri kara
El ayak ortadan çekilmiştir
16. Dizelerdeki numaralandırılmış sözcüklerden hangisi zarf olarak kullanılmıştır?
A) I    B) II    C) III    D) IV     E) V

17. Aşağıdaki pekiştirmelerden hangisi belirteç olarak kullanılmıştır?
A) Yetmişli yaşlardaydı ama saçları simsiyahtı.
B) Tertemiz bir yüreği vardı çocuğun.
C) Virüs nedeniyle sokaklar bomboştu.
D) Yapayalnız kaldım gurbet ellerde.
E) Sapsarı bir pantolon giymiş bir de üstüne.

18. Aşağıdakilerin hangisinde soru anlamı zarfla sağlanmıştır?
A) Ne zaman geldiğini ben bilmiyor muyum?
B) Bir bardak pirince kaç bardak su koymalıyım?
C) Neden bu kadar geç kaldığını söyleyecek misin?
D) Senin için artık daha ne yapabilirim?
E) Bu parçanın orijinalini nasıl bulabilirim?

19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfatı derecelendiren bir zarf kullanılmıştır?
A) O günden sonra çok yakın davranıyordu bana.
B) Bu büyük sanatçı bir huzurevinde yapayalnız öldü.
C) Komşularıyla pek geçinemezdi annem.
D) En yakın sağlık ocağı 50 km uzaktaydı.
E) Tüm bu yaşananlara daha fazla dayanamadı kalbi.

20. Aşağıdaki dizelerin hangisinde farklı türde zarflar birlikte kullanılmıştır?
A) Bazı şirin görünür, bazı da korkunç etraf.
B) Dindirmez anladım bunu hiçbir güzel kıyı
C) Pas tuttu bu akşam suların rengi havuzda.
D) Yalçın dağlarda böyle sessiz dolaşanlar kim?
E) Ama neyleyim ki içimde yine o garip sızı vardı.

👉 Testi pdf olarak indirebilirsiniz!

Cevaplar

1.D  2.B  3.D  4.D  5.C  6.B  7.B  8.A  9.C  10.C  11.B  12.E  13.D  14.E  15.A  16.B  17.D  18.E  19.D  20.A

İlgili Sayfalar


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretmemiz için yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.