50 hanelik perişan haldeki bir köyün değişimini anlatan didaktik-ütopik bir romandır.
Yazar, romanıyla özellikle idarecilerin işlerini doğru yaptığında herkesin el ele verip çalıştığı, mutlu ve huzurlu olduğu köylerin hayal olmadığını göstermek ister.
Özet
Roman, emekli olmuş bir ilköğretim müfettişinin, emekliliğinin daha ilk haftalarında boşluğa düşmesi sonucu bir öğretmen olarak tekrar mesleğe dönmek istemesiyle başlar.
Öğretmenin atandığı köy, Ankara’ya yakın Keltepe’dir. Kendisini burada ilk karşılayan kişi olan Hafız'dır. Bir zamanların çete üyesi Hafız, şimdilerde abdestle pek arası hoş değil gibi dursa da köyde imamlık yapan bir köylüdür. Yakınlardaki bataklık yüzünden hemen her sene köyün yarısının sıtma yüzünden yataklara düştüğünü öğrenen öğretmen, ilk trenle dönmeyi düşünür. Ancak saatler ilerledikçe buraya gelmeden önce konuştuğu eğitim müdürünün kendisine bu görevi ayarlayabilmek için girdiği zahmetleri, döndüğünde tekrar düşeceği boşluk hissini hatırlar ve kalmaya karar verir.
İyi bir organizatör olan öğretmen kısa zamanda garnizon komutanını, kaymakamı, vali muavinini, Ankara'daki eğitim müdürünü konuşmalarıyla harekete geçirir.
İlk olarak mektep açılır, bataklık kurutulur, arkası da hızla gelir. Köylünün mektebe alıştırılması ve bataklığın kurutulmasından sonra köyün canlandırılması için geriye bir başka adım kalır: toprağın işlenmesi/uyandırılması. Öğretmenin örgütlemesi, bürokratların ilgileri ve yardımlarıyla üç sene içinde bu da gerçekleşir. Artık köy; taze sebze-meyve yetiştirilen, traktörlerin çalıştığı, hayvancılık yapılan ve yemyeşil arazilere sahip bir yer olur. Sonunda adı dahi değişir: Keltepe artık Keklikpınarı olmuştur.
İlgili Sayfa
Cumhuriyet Dönemi Roman Özetleri
Yararlanılan Kaynak
Didaktik ve Ütopik Bir Roman: Toprak Uyanırsa, Ertan Engin
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretmemiz için yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.