Ağrıdağı Efsanesi

Yaşar Kemal
Yaşar Kemal'in romanı.
Mahmut Han, Ağrı yöresinde hüküm süren zalim bir beydir. Bir gün Mahmut Han'ın hediye kır atı, dağlı bir genç olan Ahmet’in kapısına varır. Atı fark eden usta kaval çalıcısı yaşlı Sofi, Ahmet’e atı üç kez salıvermesini, üçünde de atın geri gelmesi durumunda artık onu bir Hak yadigârı olarak kabul etmesini söyler. At her defasında Ahmet'in kapısına döner. Han, atının Ahmet’te olduğunu öğrenir ve adamlarını yollar. Töre gereği atı vermek istemeyen Ahmet, diğer dağ köylüleriyle birlikte dağlara sığınır. Han, töreyi hatırlatan Sofi’yi sarayının zindanına attırır. Bir süre sonra Ahmet, Mahmut Han'a teslim olur. Ahmet, atı veremeyeceğini söyleyince kendisini Han'a getiren Musa Bey ile zindana atılır. Mahmut Han, atın geri getirilmesi için kırk gün süre verir. Atı geri getirilmezse üç esirin de boynunu vurduracaktır.
Daha önce de karşılaşan Mahmut Han'ın kızı Gülbahar ile Ahmet, sarayın zindanında bir kez daha bir araya gelir. Gülbahar, aşık olduğu Ahmet'i kurtarmak için çareler arar. Sarayın karşısındaki demirci ustasından ve Kervan Şeyhi’nden yardım ister. Demirci ustası dağa giderek atı getirir. Mahmut Han, bu atın hediye verilen at olmadığını iddia ederek yalan söyler. Gülbahar, Ahmet'i kaçırması için saçından bir beliği (saç örgüsü) kendisine âşık olan Zindancıbaşı Memo'ya verir. Bu sayede Ahmet ve arkadaşları kurtulur.
Mahmut Han ve adamlarıyla vuruşan Memo ise kendini kalenin burcundan atarak ölür. Kızının yaptıklarını öğrenen Mahmut Han, bu kez Gülbahar’ı zindana attırır. İsyan eden halk, Gülbahar’ı kurtarır. Geri adım atmak zorunda kalan Han, kızını Ahmet'e vermeyi bir şarta bağlar. Ahmet, Gülbahar'ı almak ve affedilmek istiyorsa Ağrı Dağı'nın zirvesinde ateş yakacaktır.  
Aslında Han, Ahmet'in bu yolculukta niceleri gibi donarak ölmesini umut etmektedir. Ahmet, Ağrı Dağı'na yol alır. Ahali ile Han bir kez daha karşı karşıya gelir ve Han, şartından vazgeçer. Bekleyişin üçüncü gecesinde Ahmet'i bağışladığını söyleyen Han'ın buyruğu doğrultusunda gençler atlarını Ahmet'i kurtarabilmek ümidiyle dağa sürer. Bu arada Ahmet şartı yerine getirmiş ve ateşi yakmıştır. Dağdan dönen Ahmet, Gülbahar'ı alarak Küp Gölü'ne yönelir. Ancak Zindancıbaşı Memo’nun kendisi ve arkadaşlarını canı pahasına serbest bırakmasından dolayı Gülbahar'dan şüphe etmektedir. Gülbahar'ın Zindancıbaşı Memo'yu ikna etmiş olmasını kabullenemeyen Ahmet bir kez daha Ağrı Dağı’na çıkarak Küp Gölü’nde yitip gider.

İlgili Sayfa

👉 Cumhuriyet Dönemi Roman Özetleri


👉 Efsane Nedir?

Yararlanılan Kaynak

Axel Olrik'in Epik Yasaları ve Lord Raglan'ın Kahraman Kalıbı Açısından Ağrıdağı Efsanesi Romanı, Mahfuz Zariç

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.