Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım

Haldun Taner’in epik oyunu.
Oyunda, 31 Mart Vakası’ndan 1970’lere kadar gelişen toplumsal olaylar oyun kahramanları Vicdani ve Efruz'un hayatlarına paralel olarak verilir. 
Oyun, iki karakter arasındaki tezat üzerine kurulmuştur.
Vicdani; aşırı iyimser, dürüst, çalışkan, vazifesine düşkün ancak hakkını arayamayan, pek sorgulamayan ve kolayca kandırılabilen biridir. Etrafındaki tüm kötülüklere gözlerini kapayarak yaşamayı tercih eder.
Doğuştan talihli olan Efruz ise Vicdani’nin karşıtı bir tiptir. Gösterişe düşkündür. Açıkgöz ve entrikacıdır. İş yapmak yerine hazıra konmayı ve insanları sömürmeyi iyi becerir.

Özet

Vicdani ve Efruz, 31 Mart Vakası’nın yaşandığı günde Abdülhamit’in jurnalcisi Fehim Paşa’nın adını taşıyan sokakta dünyaya gelirler. Aynı mahallede aynı gün doğan Efruz ile Vicdani’nin sonraki yaşamları ve olaylara bakışları tamamen farklı olacaktır. 
Her tarihî gelişmede sokağın adı değişecektir. Vicdani cumbalı bir evde, Efruz ise bir köşkte doğmuştur. Vicdani öksüz ve yetimdir. Annesi ölmüş, birçok cephede savaşan babası ise Sarıkamış’ta şehit düşmüştür. Vicdani, babaannesi tarafından büyütülür. Efruz’un babası Firuz ise işini bilen bir tüccardır.
İki arkadaş mahalle mektebinde birlikte okur. Çalışkan olan ve hocasının her söylediğini sorgulamadan olduğu gibi kabul edip uygulayan Vicdani'dir. Buna rağmen okulda sopayı yine de Vicdani yer. Sevdiği kız bile Efruz'a aşıktır. 
Birinci Dünya Savaşı'nın sonunda İttihatçılar kaçmış, sokağın adı Damat Ferit Sokağı olmuştur. Daha sonra Cumhuriyet ilan edilir ve Refet Paşa Sokağı olur. Askerlik çağı gelince Vicdani Şemdinli’ye giderken Efruz askerliğini İstanbul’da, bir paşanın yanında yapacaktır.
Askerlik sonrası aynı iş yerinde işe başlayan iki arkadaştan Vicdani, dosya memuru olurken Efruz kalem müdürü olur. Hayatlarının geri kalan kısmında da bu durum devam eder. Vicdani, vatanına gönülden bağlı olmasına rağmen başına gelmeyen kalmaz. Her devrin adamı olan Efruz ise kısa zamanda zenginleşerek şirket ve gazete sahibi olur. Milletvekili seçilir, refah içinde yaşar. 
Bu arada iktidarlar değişir, askeri darbeler olur. Olaylara bağlı olarak sokağın adı da değişmeye devam eder. Vicdani, darbe sonrasında sorguya alınır, yargılanıp hapis yatar. Serbest kaldıktan sonra bir daha kendine gelemez. Takip edildiği, kendinin de bilmediği bir suçu olduğu korkusu ile psikolojisi bozulmuştur. Sonunda da akıl hastanesine yatırılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.