Yılanı Öldürseler

Yaşar Kemal'in romanı.
Eser, toplumun ahlak ve namus kavramlarına bakışı üzerine kurgulanmıştır.
Roman, kadın ve çocukların eğitimsiz bir toplum içindeki, çaresiz ve korumasız durumunun hüzünlü öyküsüdür.
Olaylar Çukurova’da küçük bir köyde geçer.
Düz bir kronolojik akış görülmeyen eserde olaylar geriye dönüşlerle anlatılır.

Özet

Varlıklı bir ailenin güzel kızı Esme gönlünü köyün gençlerinden Abbas'a kaptırır. Abbas da Esme’ye âşık olur. Ancak Abbas, Esme'nin ailesi tarafından kabul görmez. Bu durum büyük sorunlara yol açar. Abbas, Esme'nin ailesinden bazı kişileri yaralar. Bu nedenle de hapse girer.
Başka bir köyde oturan Halil, Esme'nin güzelliğine vurulur. Esme’yi zorla kaçırarak birlikte olur. Esme, toplum baskısıyla mutsuz, sevgisiz ve anlamsız bir evlilik yapmıştır. Esme, Abbas'a sevdalıyken Halil tarafından zorla kaçırılıp isteği dışında birlikte olmanın acısını unutamaz. Bu evlilikten Hasan doğar. Esme, Hasan'ın doğumuyla kaybettiği yaşama sevincine yeniden kavuşur.
Hasan, altı yaşlarında iken Abbas hapisten kaçmayı başarır ve Esme'nin yaşadığı köye gelir. Bir akşam Esme'nin evini basar ve Hasan'ın gözleri önünde babası Halil’i öldürür. Esme’yi de kaçırır. Birkaç gün sonra da Abbas'ın ölüsü köy meydanına atılır. Halil'in annesi, diğer oğullarına Abbas'ı öldürtmüştür. Ancak, bu ölüm babaannenin içindeki intikam ateşini söndürmemiştir. Oğlunun ölümünde Abbas kadar gelini Esme’yi de suçlu görmektedir. Oysa Esme, ailesinin zorlaması ile âşık olduğu Abbas’tan ayrılmış, Halil tarafından zorla kaçırılıp mağdur edilmiş bir kadındır.
Esme, öldürüleceğini bilse de oğlundan ayrılmamak için köyü terk etmez. Halil’in ölümüne sebebiyet verdiği ve evli bir kadın olmasına rağmen sevdiği adamı koruduğu için, Halil’in ailesinin hakaretleri ve eziyetlerine maruz kalır. Halil'in Esme'yi kaçırıp zorla birlikte olmasını normal kabul eden köy halkı bu olayda da Esme'yi suçlu görmektedir.
Babaanne, Halil öldüğünde henüz altı yedi yaşlarında olan torunu Hasan'ı yaklaşık iki yıl boyunca annesini öldürmesi konusunda güdüler. Babasının ölümünün hemen ardından babaanne ve amcalar tarafından çocuğa bir tüfek hediye edilip bunu kullanması öğretilir. Ardından babaanne, Hasan'a babasının kanının yerde kalmaması gerektiği şeklinde telkinlerde bulunur, çocuğun psikolojik dünyasını alt üst etmek adına ona babasının ölümüne dair gerçeküstü, hurafelerle donatılmış bilgiler verir. Halil’in annesi oğlunun akan kanının yerde kalmaması gerektiğini söyler. Anne sevgisi üstün gelen Hasan'ın eyleme geçmediğini, annesini öldüremeyeceğini gören babaanne, son kozunu namus kavramı üzerinden oynar. Çocuğa çok güzel bir kadın olan annesi Esme'nin geceleri erkek misafirleri olduğu, babasının ruhunun bundan azap duyduğu söylenir. Üstelik Hasan, babaannesi tarafından annesinin bu uygunsuz durumuna göz yummak ile suçlanır. 
En sonunda babaanne, amcalar ve köy halkı el birliği ederek Hasan'a annesini öldürtür. Hasan, bir süre hapis yatar, cezasını çeker ve köyüne döner. Evlenir, aile sahibi olup yaşamına devam eder.

İlgili Sayfalar

👉 Yaşar Kemal

👉 Cumhuriyet Dönemi Roman Özetleri

Yararlanılan Kaynaklar

Yaşar Kemal’in “Yılanı Öldürseler” Adlı Romanı Üzerine Bir İnceleme, Tülin Arseven
Kadın Olmanın Dayanılmaz Ağırlığı, Selenge Biset Eker

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.