Eski Çarıklar

Yahya Akengin'in oyunu.
Olaylar Milli Mücadele yıllarında Doğu Anadolu'da bir kasabada geçer. 
Köyde savaşı fırsat bilip halktan topraklarını alan, halka zulmedenler ile Milli Mücadele’yi destekleyenlerin mücadelesi konu edilmiştir.

Özet

Kasabanın bütün genç erkekleri savaşa gitmiştir. 
Esere konu olan toprak damlı evde aç uyuyan bir çocuk, eşinin yolunu gözleyen bir gelin, oğullarından haber almayan yaşlı bir anne-baba vardır. Hacer; kayınbabası Kurban, kayınvalidesi Feride ve oğlu Osman ile yaşamaktadır. 
Askerden kendi ayağına sıktığı kurşun yüzünden sakata ayrılan Niyazi halkın tarlalarını yok pahasına ellerinden almaktadır. Niyazi, Hacer'e de göz koymuştur. Onu kandırmak için kocası Şükrü'nün şehit olduğu haberini yayar. 
Tam bu sıralarda Şükrü bir günlük izinle eve döner. Köy halkından askerler için yardım ister. Herkes askerler için çorap örmeye başlar. Kurban, eski çarıklarını onarır. Kendisini işe yaramayan eski çarıklara benzetmektedir.
Niyazi'nin çevirdiği oyunları fark eden Şükrü cepheye dönmek istemez.
Bu sırada Amerikalılar, ülkede Amerikan mandası kurmaya çalışmaktadır. Oyunda Amerika’nın ideolojik fikirlerini şahsında barındıran Mr.Tom’dur. Köy halkı Mr.Tom'a tepki gösterir. Kadınlar daha hızlı çorap dokurlar. Kadınların içinde eşleri cephanede şehit olanlar da vardır ama yine de çorap örerler.
Kurban, oğlunun cepheye dönmesi gerektiğini söyler. Annesi ve Hacer, Şükrü'nün gitmesini istemeseler de gözyaşlarını içine akıtırlar. Şükrü, Niyazi'den intikamını almadan gitmek istemez ancak babasına da karşı çıkamaz.
Şükrü birliğine döner. Niyazi eşkıya kılığında Hacer'in evini basmaya hazırlanır. Fakat Kurban onu vurur. Bu şekilde "eski çarık"ların hala işe yaradığını herkese göstermiş olur.

İlgili Sayfalar

👉 Cumhuriyet Dönemi Tiyatro Özetleri

Yararlanılan Kaynaklar

Yahya Akengin’in Tiyatro Eserlerinde Yer Alan Halk Kültürü Unsurları Adem Gürsoy
Yahya Akengin’in Tiyatroları Ve Tiyatroculuğu (Yüksek Lisans Tezi) Hilal Uludağ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.