28 Kasım 2021 Pazar

Çekim Ekleri Konu Testi 2

1. Aşağıdaki dizelerin hangisinde haber kipiyle çekimlenmiş bir eylem yoktur?
A) Bilmem neden gündelik işlerle telaştasın
Kızım sen de Fatihler doğuracak yaştasın
B) Gam kasavet çekme divane gönlüm 
Her zaman dünya başa dar olmaz
C) Bir an gözlerime bak ve uzat ellerini 
Şimdi semalardan nur yağıyor deste deste
D) Çocukluğumun geçtiği sokakta
Biraz dolaşayım dedim
E) Kandırsın beni bırak bu renkler, bu kokular 
Ne olsa bu bahçede bir şarkılık günüm var

Mezar (I) sütunlarının birkaçının (II) başları kopmuştu, (III) sarıkları kesilmiş başlar gibi yerdeydiler. Ötesi berisi kopmuş bu (IV) mezarların Sultan Mahmut'un (V) kininin, öldükten sonra bile peşlerini bırakmadığı eski Yeniçerilere ait olduğu söyleniyor.
2. Numaralanmış sözcüklerden hangisi iyelik eki almamıştır?
A) I   B) II   C) III   D) IV   E) V

Paslanmış demir bir kapı açılır
Küf tutmuş kilitler gıcırdarken
Ta karanlıklar içinde birden
Bir türkü gibi yükselirsin sen
3. Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A) İyelik eki
B) Çokluk eki
C) Bulunma durum eki
D) Benzetme edatı
E) Duyulan geçmiş zaman kip eki

Bir noktada birleşmiş vatanın dört bucağı
Gurbet çeken gönüller kuşatmıştı ocağı
4. Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A) Çokluk eki
B) Belirtme eki
C) Ek eylem
D) Ayrılma durum eki
E) Bulunma durum eki

Korkma: Sana yakın bir köşedeyim
Dalgalar ıslatmaz yanan derini
İstiyorum yalnız ben işiteyim
Mırıltılarını, nefeslerini
5. Bu dörtlükte dilek kipleriyle çekimlenmiş kaç eylem vardır?
A) 1   B) 2   C) 3   D) 4   E) 5

Haliç’e giden yokuşu inmeden önce bir süre durdum, gözlerimin önüne serilen muhteşem manzarayı seyrettim.
6. Bu cümlede aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A) Belirtme durum eki
B) Tamlayan eki
C) Yaklaşma durum eki
D) Ayrılma durum eki
E) İyelik eki

Korkmuyor bombalardan
Bağdatlı çocuklar
Savaş uçakları varsa Amerika’nın
Onların da masallarında
Uçan halıları var
7. Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A) Ek eylem
B) Ayrılma durum eki
C) III. çoğul şahıs iyelik eki
D) Bulunma durum eki
E) Olumsuzluk eki

Dünyamızdaki tüm enerji kaynakları güneşten türemektedir ancak fosil kaynaklar tükenme noktasına gelmiştir. Petrol için 30 yıl, kömür için bu süre daha fazladır.
8. Bu parçada aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A) Ek eylem
B) Belirtme eki
C) Sıfat yapan -ki
D) Yaklaşma eki
E) İyelik eki

Bir kalp duracaksa
Acıdan ve ıstıraptan
O benim kalbim olsun
Senin kalbin değil
9. Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A) Tamlayan eki
B) Eşitlik eki
C) İyelik eki
D) Ayrılma durum eki
E) Farklı türde ek eylemler

Hangi kuşun yüreğini yarsalar bu havada
Hepsinden senin üstüne bir gönül türküm çıkar
10. Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A) Belirtme durum eki
B) Yönelme durum eki
C) Kalma durum eki
D) Çıkma durum eki
E) Çokluk eki

Ayağında ipeğin en kötüsü
Sen onuncu derece memur karısı
Çileli vefakâr kadın, kalbimin yarısı
11. Bu dizelerde iyelik eki almış kaç sözcük vardır?
A) 3   B) 4   C) 5   D) 6   E) 7

12. Aşağıdakilerin hangisinde ilgi zamiri kullanılmıştır?
A) Senin borcun benimkinden daha fazlaymış.
B) Bagajdaki paketleri almayı unuttum.
C) Evdeki hesap çarşıya uymamıştı.
D) Aklındakileri bizimle paylaşmayı düşünüyor musun?
E) Telefondaki tüm fotoğraflarımı silmiş.

(I) Koltuğuma uzandım, (II) rahatım
(III) Kahvem (IV) içime sindi
Başladı gecelik (V) saltanatım
13. Dizelerdeki altı çizili sözcüklerden hangisi iyelik eki almamıştır?
A) I   B) II   C) III   D) IV   E) V

14. Aşağıdakilerin hangisinde çokluk eki cümleye "yaklaşık" anlamı katmıştır?
A) Teyzemler yarın tatile çıkıyorlar.
B) Ali Beyler birazdan aramızda olacaklar.
C) Dağlar kadar ödevim var.
D) Yanında üç yaşlarında küçük bir çocuk vardı.
E) Hafta sonları annemi ziyarete giderdik.

(I) Anamdan şair doğdum, sonradan (II) oldum sanma
Ey gafil okuyucu, genç şairlere kanma
Istırabın (III) meyvesi (IV) mısralarım acıdır
Kafiyelerdeki ilham aşkımın (V) kırbacıdır
15. Altı çizili sözcüklerden hangisi iyelik eki almamıştır?
A) I   B) II   C) III   D) IV   E) V

I. Acemi marangozun talaşı tahtasından çok olur.
II. Misafiri horoz olanın ambarında arpa kalmaz.
III. Tembele kapını ört demişler, yel eser örter demiş.
IV. Akıllı söylemeden düşünür, akılsız düşünmeden söyler.
V. Sarımsağı gelin etmişler, kırk gün kokusu çıkmamış.
16. Numaralanmış cümlelerin hangisinde "isim çekim eki" yoktur?
A) I   B) II   C) III   D) IV    E) V

Yemek yedik, çocuklarım uyudu
İniyor üstüme yavaştan
Allah’ın bembeyaz bulutu
Kederlerimi unutmuşum.
17. Dizelerde "eylem çekim eki" almış kaç sözcük vardır?
A) 2   B) 3   C) 4   D) 5   E) 6

Yüreğimin yaktığı ateşle hava ılık
Gök sarı, toprak sarı, çıplak ağaçlar sarı
Arkada zincirlenen yüksek Toros Dağları
Önde uzun bir kışın soldurduğu etekler
Sonra dönen, dönerken inleyen tekerlekler
18. Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A) Çokluk eki
B) İyelik eki
C) Kip eki
D) Bulunma durum eki
E) Belirtisiz isim tamlaması

19. Aşağıdakilerin hangisinde haber ve dilek kipiyle çekimlenmiş eylemler birlikte kullanılmıştır?
A) Adın kurtuluştur ama söylememeliyim 
Can kuşum, umudum, canım sevgilim
B) Ne vakit bir yaşamak düşünsem 
Bu kurtlar sofrasında belki zor
C) Yalnız bırakmayın beni hâtıralar
Az yanımda kal, çocukluğum
D) Çek ciğerlerine, bir nefes daha çek
Bu rüzgâr her vakit böyle esmeyecek
E) Ne varsa göreceğimiz, baharı, güzü 
Her saadet senin altında gökyüzü

20. Aşağıdaki dizelerin hangisinde ek eylem kullanılmıştır?
A) Ağlarım hâtıra geldikçe gülüştüklerimiz
B) Aysel git başımdan seni seviyorum
C) Aheste çek kürekleri mehtap uyanmasın
D) Ağaran şafaklara bu kan nerden damlıyor
E) Dolu dizgin koşuyorlardı akından akına





Cevaplar

1.E  2.D  3.E 4.D  5.B  6.D  7.C  8.B  9.B  10.E  11.C  12.A  13.B  14.D  15.B  16.D  17.C  18.C  19.D  20.E

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretmemiz için yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.