Tank Tango

Aka Gündüz
Aka Gündüz'ün romanı.
Romanda büyük bir sefalet içinde viranelerde yaşayan bir genç kızın kendisini bu yaşantıdan kurtaran zengin bir adamla evlenerek Millî Mücadele’ye katılması anlatılmaktadır.
Romanında anlatılanlar Mütareke ve Millî Mücadele yıllarına rastlar. Ancak romanda daha çok Bihter’in bireysel macerası işlenmektedir.
Romanda olaylar İstanbul’un virane mekânlarında başlayıp Ankara’da bir hastanenin merdiven boşluğunda sona erer.

Özet

Bihter, annesini çocuk yaşta kaybeder. Mutasarrıf olan babası siyasi entrikalarla görevinden uzaklaştırılınca Bihter’i alıp Paris’e gider. Burada altı yıl kaldıktan sonra Birinci Dünya Savaşı başlarında yurda dönerler. Ancak babası hastalık ve yoksulluk yüzünden iki ay sonra vefat eder. Yalnız kalan Bihter’i dönemin zenginlerinden biri evine alır. Ne var ki sığındığı ev randevuevidir. Burada bir süre tutulduktan sonra sokağa atılır ve bundan sonra Tango olarak anılmaya başlar.

Sokakta vaktiyle komşuları olan Ali’ye karşılaşır. Ali de miralay olan babasını Birinci Dünya Savaşı’nda kaybettikten sonra kimsesiz kalıp sokaklara düşmüştür. O da Tank diye çağrılmaktadır. Aynı kaderi paylaşan iki genç sevgili olur. Ali, Bihter’e olan aşırı sevgisinden dolayı onu sürekli kıskanır ve bazen de şiddete başvurur.
Bihter, şiddete uğradığı bir gün Ömer isimli zengin bir mühendis tarafından kurtarılarak konağa götürülür. Bihter’in peşini bırakmayan Ali, konağı gözetlerken Ömer tarafından yakalanır ve Bihter’in yanına getirilir. Bihter, Ali’ye artık onu sevmediğini söyler. Bunun üzerine Ali konağı terk eder. Bihter’le Ömer evlenirler. Dayısı, Ömer’in kendi kızlarından birisiyle evlenmek yerine Bihter’le evlenmesini kabullenemez; o da kızları gibi, Bihter’i yıpratarak ondan intikam almaya çalışır. 
Konağın içinde sıkılan Bihter, Ömer’in yardımıyla kimsesiz Türk kadınlarının çalışacağı bir işletme açar. Burada üretilen malları da Millî Mücadele'de görev yapan askerlere gönderir.
İstanbul’un atmosferinden iyice bunalan Bihter, Ömer’in Ankara’da Genelkurmay emrinde çalışması üzerine mücadele içerisinde etkin görev üstlenir. Romanda "Millî Kâbe" olarak nitelendirilen Ankara, verem hastası olan Bihter’in ruh ve beden sağlığına iyi gelir. Yolda karşılaştığı insanlarda gördüğü azim ve inanç Bihter’i yaşama yeniden döndürür. Yaralıların tedavi edildiği bir hastanenin sorumluğunu üzerine alır. 
Bir gün buraya ağır yaralı bir asker getirilir. Bu asker Tank Ali’dir. Birkaç gün sonra şuuru açılan Ali, karşısında Bihter’i görünce bayılır. Uyanınca başından geçenleri teker teker anlatır. Bu sırada hastane düşman uçakları tarafından bombalanır. Bihter ile Ali dışarı çıkmak isterlerken merdiven boşluğuna düşerek can verirler.

İlgili Sayfa

👉 Eser Özetleri

Yararlanılan Kaynaklar

Aka Gündüz'ün Hayatı, Sanatı ve Eserleri, Metin Oktay
Aka Gündüz'ün Roman, Hikaye ve Tiyatrolarında Sosyal Meseleler, Mehmet Güneş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.