13 Nisan 2022 Çarşamba

Anlatım Bozukluğu Konu Testi 1

Haberi alınca e-postayla geleceğimi size bildirmiştim.
1. Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?
A) Sözcüğün yanlış anlamda kullanılması
B) Ek Eylem Eksikliği
C) Gereksiz sözcük kullanımı
D) Birbiriyle çelişen ifadelerin birlikte kullanılması
E) Sözcüğün ya da söz grubunun yanlış yerde kullanılması

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
A) Edebiyatımız Batı'dan yeni gelen türlerle farklı bir evreye girer.
B) Türk toplumu romanla on dokuzuncu asırda tanışır.
C) Türk romanının temelinde Batı’daki örneklerinin olduğu bir gerçektir.
D) Hikaye, Ömer Seyfettin ile başlı başına bir tür olacaktır.
E) Bu vaka beni birkaç gün derin derin düşündürdü.

Bugün Türk müziğinde tıkanıklık yok, tam tersine dünya müziğiyle boy ölçüşebilecek düzeyde.
3. Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?
A) Nesne eksikliğinden
B) Gereksiz sözcük kullanımından
C) Tamlayan eksikliğinden
D) Mantık hatasından
E) Özne eksikliğinden

4. Aşağıdakilerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?
A) Disiplin Kurulu iki gün uzaklaştırma kararı verdi.
B) Sınava girmek için bugün ÖSYM'ye başvuruda bulundum.
C) Bana bu kitabı geçen sene öğretmenim tavsiye etmişti.
D) Annem dün aşırı yorgunluktan hasta düşmüş.
E) Tüm bunlarla tek başına baş edemezsin.

5. Aşağıdakilerin hangisinde bir sözcüğün yanlış yerde kullanılmasından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?
A) Size kısaca bildiklerimi anlatmak istiyorum.
B) Bence bize karşı daha açık olmalısın.
C) Bana senden uzun uzun bahsetti.
D) Kapalı bir toplumda birey olmak çok zor.
E) Zavallı kız bir köşede için için ağlıyordu.

Çocuk, annesine ne sarıldı ne de öptü.
6. Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?
A) Gereksiz sözcük kullanımından
B) Nesne eksikliğinden
C) Tamlayan eksikliğinden
D) Yüklemin olumlu olmasından
E) Yanlış bağlaç kullanılmasından

Bizim çocuk çok genç ancak rakibi de pek yaşlı sayılmazdı.
7. Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?
A) Mantık hatası
B) Gereksiz sözcük kullanımı
C) Yanlış bağlaç kullanılmasından
D) 
Ek eylem eksikliği
E) 
Özne eksikliği

8. Aşağıdakilerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
A) Onu burada hiç kimse tanımıyordu.
B) Bu konuda kimse söz almak istemedi.
C) Döneceği günü dört gözle bekliyorduk.
D) Biz okumasını pek sevmeyen bir milletiz.
E) Onun yüzünden bütün günüm mahvoldu.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
A) Hamamlar, külhan adı verilen bir bölümden ısıtılırlar.
B) Kadınlar, hamama giderken hamam bohçası hazırlardı.
C) Hamam bohçasının olmazsa olmazlarından biri de hamam tasıdır.
D) Hamamlar, birçok sanat dalına konu olmuştur.
E) Hamamlar Batılı ressamlar için önemli bir ilham kaynağı olmuştur.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne-yüklem uyuşmazlığı vardır?
A) Kimse böyle olacağını bilemezdi.
B) Bu sorunu ancak sen ve ben çözebilirim.
C) Yapraklar tüm bahçeyi örtmüştü.
D) Avukatlarımız bu karara itiraz edecek.
E) Bahçedeki kediler kuru mama yemiyor.

11. Aşağıdakilerin hangisinde anlam belirsizliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?
A) Kendime güvenmem gerektiğini söyledi.
B) Yazarın yeni kitabı bugün yayımlandı.
C) Dersini dinlemeyi çok severdi.
D) Bilgisayarı bugün servise bıraktı.
E) Onun söylediklerini dikkate almalısın.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öge eksikliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu yoktur?
A) Bizi can kulağı ile dinler, her konuda destek olurdu.
B) Kitabın baskısı eylülde bitecek, ekimde piyasaya çıkacak.
C) Her pazar bizi parka götürür, dondurma alırdı.
D) Ay bir yandan, sen bir yandan sar beni.
E) Sabahları erken kalkıyor, gölün etrafında iki tur atıyordu.

13. Aşağıdakilerin hangisinde yüklem eksikliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?
A) Gönlünün derinliklerinde onu düşünüyor, şiirler yazıyordu gidince.
B) Programda konuşmacı olarak Ferhan Şensoy ve ben vardım.
C) O mutlu günde erkekler halay, kadınlar türkü söylüyordu.
D) Roman, seyahat, hatıra, biyografi gibi türler; öyküleyici anlatımla yazılırlar.
E) Küçücük bir hatanın hayatıma bu kadar etki edeceğini bilemezdim.

IX ve X yy. da yaşamış filozof, müzisyen ve hekim olan Farabi; belli kısımlara ayırdığı Türk müziği makamlarını günün belli saatleri ile ilişkilendirerek psikolojik ve fizyolojik etkileri olduğunu söylemiştir.
14. Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?
A) Sözcüğün yanlış anlamda kullanılması
B) Gereksiz ek kullanımı
C) Tamlayan eksikliği
D) Nesne eksikliği
E) Özne-yüklem uyumsuzluğu

Ses bakımından birbirine benzeyen, aynı kökten türemiş ya da yakın anlamlı sözcüklerin birbirinin yerine kullanılması anlatım bozukluğuna neden olur.
15. Aşağıdakilerin hangisinde bundan kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?
A) Gazetemiz herkesi ücretsiz üniversite sınavına hazırlıyor.
B) Üniversiteden öğretim durumunu gösteren bir belge aldı.
C) Kısa filmler salonlarda gösterilmediği için genelde gözden kaçar.
D) Geceleri yemeye devam edersen çok kilo alırsın.
E) İki saattir hastanenin kapısında kardeşinle doktoru bekliyoruz.

Paranın icadından evvel kurutulmuş balık, kumaş, tütün, deniz kabuğu, kürk gibi insanoğlu tarafından kıymet atfedilen bazı değerli madde ve mallar takas aracı olarak kullanılmıştır.
16. Cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sözcüğün yanlış anlamda kullanılması
B) Sözcüğün ya da söz grubunun yanlış yerde kullanılması
C) Özne – Yüklem Uyumsuzluğu
D) Öge eksikliği
E) Birbiriyle çelişen ifadelerin birlikte kullanılması

Türkçe, Rumca, Fransızca, Yahudi aksanlı İspanyolca sözcükler kalabalıktan kopup saç örgüsü gibi birbirlerinin içine dolanıyorlar, anlaşılmaz bir uğultuya dönüşüyorlardı.
17. Cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tamlama yanlışlığı
B) Öge eksikliği
C) Gereksiz ek kullanılması
D) Özne-yüklem uyumsuzluğu
E) Eylem eksikliği

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
A) Biz okumasını sevmeyen bir milletiz.
B) Bina sorumlusu ve müdür sınıfları tek tek gezdi.
C) Kitaptaki yanlış düzeltilecek ve kitap yeniden basılacak.
D) Ahmet Mithat Efendi’nin yüzden fazla eseri vardır.
E) Arşivi tamamen boşaltıp yeniden düzenledik.

👉 Bu testi pdf olarak indirebilirsiniz.

İlgili Sayfalar



Cevaplar

1.E  2.A  3.E  4.B  5.A  6.B  7.D  8.D  9.A  10.B  11.C  12.E  13.C  14.C  15.B  16.B  17.D  18.A

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretmemiz için yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.