El Eli Yur El de Yüzü

Abbas Sayar
Abbas Sayar'ın romanı.
Eser, Yozgat’ın Zağcıoğlu köyünde 1954 ve 57 seçimlerinde yaşananları ele almaktadır.
Bir süre politikaya bulaşan yazarın anılarından yola çıkarak yazdığı roman bir kara mizah örneğidir. 
Romanda yazarın Demokrat Parti macerası ve Türk köylüsünün politikayla olan ilişkisi ironik bir şekilde ortaya konmuştur.

Özet

Yozgat’ın Zağcıoğlu köyünde seçim telaşı vardır. Bir araya gelen köylüler, oylarını Demokrat Partiye vermeyi kararlaştırır. İçlerinde birkaç muhalif çıksa da onlar da çaresiz çoğunluğa boyun eğer. Köylü, seçim çalışması için köylerine gelen siyasilerin vaatlerine bakarak camilerine minare yapılacağına, köye öğretmen geleceğine, köy yolunun düzeltileceğine ve kredilerinin tamamen silineceğine inanmaktadır.
Köydeki seçmen sayısı doksan dokuzdur. Seçim günü tüm oylar Demokrat Parti’ye çıkar. Ancak zamanında verilen sözlerden hiçbiri gerçekleştirilmez. Hatta banka kredileri bile köylülerin kendi çabasıyla ertelenir.
Diğer seçim de gelip çatmıştır. Önceki seçimden önce vadedilenlerin hiçbiri yerine getirilmemiş olmasına rağmen köylü oylarını yine Demokrat Partiye vermeyi düşünmektedir. Bu arada seçimden birkaç gün önce iki kişi köyden gizlice taşınır. Bunu öğrenen Muhtar, onların yerine de oy kullanır. Ancak diğer parti bunu öğrenerek şikayet eder. Demokrat Parti yetkilileri de yaşananların duyulmaması için köyde mevlit okutmaya başlar.

İlgili Sayfalar

👉 Abbas Sayar

👉 Eser Özetleri

Yararlanılan Kaynak

Abbas Sayar'ın Eserlerinde Halk Bilimi Unsurları, Emrah Kurul

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.