Yerden göğe çıkmazlar, gökten yere inerler
1. Bu beyitte altı çizili sözle yapılan edebî sanat aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kinaye
B) Teşbih
C) Telmih
D) İstiare
E) Tevriye
2. Aşağıdaki dizelerin hangisinde ayraç içinde verilen sanat yoktur?
A) Şimdi at arpa diyu can virür
Evvel ata virürdi can arpa (mecazımürsel)
B) Nûşîn lebinün lâli lâli lebinün nûşîn
Şirin severem cândan cândan severem şîrin (akis)
C) Bu gece çılgınlığı üstünde denizin de
Kayalar dalgalarla pençeleşiyor sandık (istiare)
D) Ses verir çiğnediğin taşlara seslensen eğer
Nur olur gözlerinin değdiği bir vaha bile (mübalağa)
E) Yâr yâr
Seni kara saplı bir bıçak gibi sineme sapladılar (teşbih)
I. Sahiller açarken duvaklarını
II. Kokulu rüzgârlar gülleri sallar
III. Beklerdi nağmeli dudaklarını
IV. Sularda kendini dinleyen dallar
3. Bu dizelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) 11’li hece ölçüsüyle yazılmıştır.
B) Hepsinde redif kullanılmıştır.
C) I. ve III. dizeler birbirleriyle tam uyaklıdır.
D) I. ve III. ile II. ve IV. dizelerde çapraz uyak görülmektedir.
E) Eğretileme vardır.
Şiirde anlatıma güzellik vermek amacıyla bir olayın oluşma nedenini gerçek olmayan bir nedene bağlama sanatıdır.
4. Aşağıdakilerden hangisi yukarıda tanımı verilen edebî sanata örnek olarak verilebilir?
A) Toplanın, aldırmayın yağmura
yaşadıklarımızın hesabı tutulacak
B) Bulutlar ondan önce görmek için yarını
Karlı dağlar başından aşıyor deste deste
C) ne vakit maçka'dan geçsem
limanda hep gemiler olurdu
D) sisler bulvarı'nda seni kaybettim
sokak lambaları öksürüyordu
E) Kendi bahçesinde dal olamayanın biri
Girmiş bahçeme ağaçlık taslıyor.
I. Sular çağıldarken dik kayalardan
II. Beline sihirli bir kemer taktı
III. Vazgeçti zambaktan, papatyalardan
IV. Coşkun bir hevesle nergise baktı
5. Bu dizelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Hece ölçüsüyle yazılmıştır.
B) Hepsinde redif kullanılmıştır.
C) Yalın bir anlatım benimsenmiştir.
D) I. ve III. ile II. ve IV. dizelerde çapraz uyak görülmektedir.
E) Farklı uyak türleri kullanılmıştır.
Şöyle nâz uykusına varmış o yâr ey Bâkî
Ki cihân halkı figân eylese bîdâr olmaz
(bidar olmak: uyanık olmak)
6. Bu beyitte aşağıdaki edebî sanatlardan hangisine başvurulmuştur?
A) Tezat
B) Tekrir
C) Telmih
D) Teşhis
E) Mübalağa
I. Masamda düşünen eski lambayı
II. Yakmayın, odamız karanlık dursun
III. Gecenin ufkundan yükselen ayı
IV. Görelim, perdemiz üstüne vursun
7. Bu dizelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Tam uyak kullanılmıştır.
B) Kişileştirmeye başvurulmuştur.
C) Hepsinde redif kullanılmıştır.
D) Tüm dizelerde ulama vardır.
E) Görsel ögelere yer verilmiştir.
8. Aşağıdaki dizelerin hangisinde zengin kafiye kullanılmıştır?
A) Ey unutuş! kapat artık pencereni
Çoktan derinliğine çekmiş deniz beni
B) Dalga kıvrımları ardında büyür tenhalık
Başka bir çerçevedir, git gide dünya artık
C) Hülyası kalmayınca hayatın ne zevki var
Bitsin, hayırlısıyla bu beyhude sonbahar
D) Senin de yolun biter, diner gözünde yaşlar
Benim uğursuz yolum bittiği yerde başlar
E) Aşklar uçup gitmiş olmalı bir yazla
Halay çeken kızlar misali kol kola
Bir mavi balon mudur bu yaz
İçi sevda dolu yolculuk
Kurtar beni artık ey çocuk
Dişleri papatyadan beyaz
9. Bu dörtlükle ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?
A) 9’lu hece ölçüsü ile yazılmıştır.
B) Redife yer verilmiştir.
C) Tunç uyak vardır.
D) Sarma uyak kullanılmıştır.
E) Benzetmeye başvurulmuştur.
Gam, kasavet çekme divane gönlüm
Her zaman dünya başa dar olmaz
Yıkılıp düşene gülme sakın sen
Yiğit düşüp kalkmayınca bell’olmaz
10. Bu dizelerle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Dizelerin tümü 4+4+3 duraklıdır.
B) Kelime hâlinde redif kullanılmıştır.
C) Koşma türünün özelliklerini taşımaktadır.
D) İrsalimesel sanatına yer verilmiştir.
E) Ölçüyü tutturmak için ünlü düşmesine başvurulmuştur.
Sızlatır bazı saatler dayanılmaz bir acı
Kökü toprakta kalıp kendi kesilmiş ağacı
11. Bu beyitteki uyak türü, aşağıdakilerden hangisiyle aynıdır?
A) Çok insan anlayamaz eski mûsikîmizden
Ondan anlamayan bir şey anlamaz bizden
B) Haydutların içinden birisi ilerledi
Kolların kesilecek haydi hazırlan dedi
C) Ağzında şarkılıktan çıkmış iniltilerle
Dağ taş deme Arkadaş, gün batmadan ilerle
D) Aslan kükreyişi değil kafeste
Bir insan yüreği saklı bu seste
E) Gönlümde hep o zanla beraber çağıldadı
Bildim nedir ufuktaki sonsuzluğun tadı
12. Aşağıdaki dizelerin hangisinde ayraç içinde verilen sanat yoktur?
A) Beşikten başlayıp mezara uzanan
Tenha ve korkulu bir köprüdür ömrüm (teşbih)
B) Bir ısıtır, bir üşütür, bir ağlatır, bir güldürür
Sen hem bir hastalık hem de sağlık gibisin (tezat)
C) Ve güldün rengârenk yağmurlar yağdı
İnsanı ağlatan yağmurlar yağdı (tecahülüarif)
D) Olur mu dünyaya indirsem kepenk
Gözyaşı döksem, Nuh tufanına denk (mübalağa)
E) Eyüp öksüz, Kadıköy süslü, Moda kurumlu
Adada rüzgâr, uçan eteklerden sorumlu (mecazımürsel)
Şiirin en önemli unsurlarından biri de söz sanatlarıdır. Edebî sanatlar, dizelere çağrışım zenginliği ve çok boyutluluk katar.
13. Buna göre aşağıdakilerden hangisinin, çağrışım yönünden zengin olduğu söylenemez?
A) Şairler sevgililerden beter
Nedir bu adamlardan çektiğim
B) Kükürt rengindeki ağzı gecenin
Üfürdü huysuz karanlıkta
C) Ben gittim bembeyaz uykusuzluktan
Kasketimi eğip üstüne acılarımın
D) Uçuşuyor, duran bir anın havasında
Işıktan kuşları bir akşam seherinin
E) Limanlarda hep, giden kadınlar olur
Seslerinde yavaşça buzlanan bir nehir
Salınıp seyran yerine
Çıkan dilber, kiminsin sen
Siyah zülfün mâh yüzüne
Döken dilber, kiminsin sen
Gel gidelim gülistana
Bakalım bağa, bostana
Bize mestane mestane
Bakan dilber, kiminsin sen
14. Bu dizelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Bir semaiden alındığı
B) Nazım türü bakımından güzelleme olduğu
C) Kişisel deneyimlerin anlatıldığı
D) Uyak şemasının koşma ile benzerlik gösterdiği
E) Sevgilinin yüzünün aya benzetildiği
15. Aşağıdaki dizelerin hangisinde redif kullanılmıştır?
A) Fakirin iç çekişi, zenginlerin usancı
Gurbete düşmüş yolcu, yolcu bekleyen hancı
B) Gül tenli, kor dudaklı, kömür gözlü, sürmeli
Şeytan diyor ki, sarmalı, yüz kere öpmeli
C) Dünyada sevilmiş ve seven nafile bekler
Siyah zülfün mâh yüzüne
Döken dilber, kiminsin sen
Gel gidelim gülistana
Bakalım bağa, bostana
Bize mestane mestane
Bakan dilber, kiminsin sen
14. Bu dizelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Bir semaiden alındığı
B) Nazım türü bakımından güzelleme olduğu
C) Kişisel deneyimlerin anlatıldığı
D) Uyak şemasının koşma ile benzerlik gösterdiği
E) Sevgilinin yüzünün aya benzetildiği
15. Aşağıdaki dizelerin hangisinde redif kullanılmıştır?
A) Fakirin iç çekişi, zenginlerin usancı
Gurbete düşmüş yolcu, yolcu bekleyen hancı
B) Gül tenli, kor dudaklı, kömür gözlü, sürmeli
Şeytan diyor ki, sarmalı, yüz kere öpmeli
C) Dünyada sevilmiş ve seven nafile bekler
Bilmez ki giden sevgililer dönmeyecekler
D) Aruza uymalı söz, işte en büyük derdim
D) Aruza uymalı söz, işte en büyük derdim
Nasılsınız diyecekken mefâilün derdim
E) Ağır ağır önümden geçti deve kervanı
Bir kenarda göründü beldenin viran hanı
👉 Bu testi pdf olarak indirebilirsiniz.
İlgili Sayfalar
E) Ağır ağır önümden geçti deve kervanı
Bir kenarda göründü beldenin viran hanı
👉 Bu testi pdf olarak indirebilirsiniz.
İlgili Sayfalar
Cevaplar
1.D 2.A 3.B 4.B 5.E 6.E 7.D 8.D 9.B 10.A 11.C 12.C 13.A 14.C 15.E
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.