Seviyye Talip

Halide Edip Adıvar'ın 1910 yılında yayımlanan feminist romanı. 
Avrupai fikirlerle yetişmiş olan Fahir, muhafazakar bir kadın olan halasının kızı Macide ile evlidir. Macide bir taraftan kocasının istediği gibi bir kadın olmaya çalışırken diğer taraftan da annesinin baskısından kurtulamaz. Fahir biraz da evden kaçmak için İngiltere'ye gidip orada felsefe okur. Meşrutiyet'in ilanı (1908) üzerine heyecanla İstanbul'a döner. Fahir, İngiltere'de geçirdiği yıllar içerisinde özellikle iki kültürün kadınlarını karşılaştırmış ve kendi milleti adına eksiklik duymuştur. Bir ulusun ilerlemesinde kadının oynaması gereken rolün farkındadır ve bir aydın olarak bu konuda kendini sorumlu hissetmektedir. Fahri, kıyafetlerinden başlayarak Macide'yi değiştirip yetiştirmeye başlar. Karı koca, kadınlı erkekli eğlencelere katılırlar. Bu arada Fahir'in eski çocukluk arkadaşı Seviyye ile de tanışırlar. 
Seviyye Talip; kendine yetebilen, hayatı hakkında özgürce karar alabilen, iyi bir eğitim almış, sosyal ve siyasi olaylar hakkında düşünebilen, sosyal hayata uyum sağlamış bir kadındır. Seviyye, devri için çok cesur bir harekette bulunmuş ve herkesin ilgisini çekmiştir. Kocasıyla anlaşamayan Seviyye, kendisine piyano dersi veren Cemal adlı Macar asıllı bir sanatkara gönlünü kaptırınca kendisini boşamak istemeyen kocasını terk ederek sevdiği erkekle nikahsız yaşamayı göze almıştır. Seviyye, önce hakkında yapılan dedikodular sonra da tesadüflerin yardımıyla Fahir ve Macide'nin hayatına girer.
Bu arada "İki yıl Avrupa gördünüz mü bizi beğenmez oluyorsunuz” diyen Macide hızlı bir değişim yaşamaktadır. Macide, kılık kıyafetine dikkat eder olmuş hatta piyano eğitimi almaya; çeşitli konular üzerine okumaya, düşünmeye başlamıştır. Bu değişimler Fahir’in dikkatini çekse de o artık Seviyye’ye âşıktır.
Fahir’in aşkı bir zaman sonra başta karısı Macide olmak üzere çevresindekiler tarafından duyulur. Macide her şeye rağmen Fahri'den ayrılmayı düşünmez. Aşkına karşılık alamayan ve onu da bir türlü dindiremeyen Fahir ise hasta olur ve hava değişimi için arkadaşı Numan ile Mısır'a gider. Seviyye’yi unutmaya çalışan Fahir burada Evelin adında Batılı bir kadına Seviyye’ye benzediği için ilgi gösterse de onda istediğini bulamaz. Tekrar yurda dönen Fahir, Macide’ye karşı sevgisini ve saygısını korumuşsa da Seviyye’yi unutamamıştır. Seviyye bu arada kocasından boşanmış Cemal'le evlenmiştir. Fahir, Seviyye'ye sahip olmak arzusunu yenemez ve Cemal'in evde olmadığı bir gece emeline ulaşır. Artık aşkının yanı sıra bir de vicdan azabı vardır. Bu arada Macide, yaşadığı dönüşümün ardından arzulandığı gibi bir anne, eş ve ülke meseleleri üzerine fikirler üretebilen bir kadın haline gelmiştir. Yaptıklarından pişmanlık duyan ve kendisini tamamen yıkılmış hisseden Fahir, 31 Mart olaylarında asilerle mücadeleye girişerek ölür. Bir anlamda intihar eder. 

İlgili Sayfalar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.