Yolpalas Cinayeti

Halide Edip Adıvar'ın romanı.
Roman, 1936 -1937 yıllarında Yedigün dergisinde tefrika edilmiştir.
Roman, çocukluğuna ait bir hatıranın etkisiyle cinayet işlemiş olan Akkız lakaplı Nadire'nin hikayesidir. 
Bir cinayet romanı olarak yazılmış olan eserde hem İstanbul sosyetesi hem de köyden kente göçe dair gözlemlerden yola çıkılarak devrin eleştirisi yapılmıştır.
Eserde -Nadire'nin yaşadığı Alacapınar köyünden bahsedildiği kısımlar dışında- anlatı mekânı İstanbul’dur.


Özet

Akkız lakaplı Nadire güzel bir kızdır. 
Bir kaz çobanı olan Nadire, hayvanlara karşı sonsuz bir sevgi beslemekte ve Sırma adlı topal bir kaza bakmaktadır. Annesinin aşığı olan olan Mükerrem, kadının bir öküz alabilmek için biriktirdiği parayı zorla alırken zavallı Sırma da Mükerrem'in ayakları altında ezilir. Artık bir öküz alabilme umudunu kaybeden anne bir süre sonra ölür. 
Öksüz kalan Akkız'ı İstanbullu bir çift evine alır. Nadire, sonradan görme bir kadın olan Sacide Sallabaş'ın oğlu Bülent'e bakıcılık yapması için tutulmuştur. Mükerrem de tesadüfen, "Yolpalas" adlı bu eve şoför olarak alınmıştır. Akkız, yıllar önce evlerine annesinin amcasının oğlu olarak giren ve annesiyle Sırma'nın ölümüne neden olan bu adamdan rahatsız olur.
Nadire’ye sarkıntılık eden Mükerrem, kendisine karşı koyan genç kadını hem işten attırmakla hem de Bülent'e zarar vermekle tehdit eder. Geçmişte yaşadıklarının etkisi altındaki Akkız, çok sevdiği Bülent'e zarar vermesinden korktuğu için Mükerrem’i öldürür. 
Paris'te hukuk doktorası yapan Sallabaş'ın yeğeni Rıfkı, Akkız'ın müdafaasını üzerine alır. Rıfkı, haşin ve zeki bir çocuktur. Akkız, cinayeti işlediğini inkar etmese de neden öldürdüğü konusunda net bir şey söylemez. Rıfkı, Akkız'ı kurtarmak için onun geçmişini araştırır. Genç kadının dostluğunu da kazanan Rıfkı, Akkız'ın cinayeti neden işlediğini ortaya çıkarır. 
Mahkemede uzun bir savunma yapan Rıfkı, Akkız'ın cinayeti sadece sevdiği varlığı korumak arzusuyla işlediğini söyler. Mükerrem'in kirli geçmişini de ortaya koyan Rıfkı'nın savunması mahkeme tarafından kabul görür. Mahkeme, Nadire'nin bir süre müşahede altında kalması şartı ile beraatine karar vermiştir.

İlgili Sayfalar

Halide Edib Adıvar 
Milli Edebiyat Roman Özetleri
Milli Mücedele Dönemini Konu Alan Eserler  
Ateşten Gömlek Özet
Vurun Kahpeye Özet
Seviyye Talip Özet

Ateşten Gömlek Özet

Yararlanılan Kaynaklar

Halide Edip Adıvar'ın Eserlerinde Doğu ve Batı Meselesi, İnci Enginün

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.