17 Aralık 2020 Perşembe

Edat Konu Kavrama Testi 1

1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi edat değildir?
A) Onlar mutlu olsun diye kaldım bunca yıl.
B) Seni çok seviyorum lakin istediğini yapamam.
C) Sanki beni bekliyor sokağın başında elinde çiçekle.
D) İstifasının gerekçesini açıklamak üzere bir basın bildirisi hazırlıyor.
E) Tenin buğdaysı, boyun bir başak kadardı.

2. Aşağıdakilerin hangisinde "yalnız" sözcüğü yay ayraç içindeki sözcük türüne örnek olamaz?
A) Dediğinize katılıyorum yalnız konuşmamız gereken bir konu daha var. (edat)
B) Kalabalıklar içinde kendini yalnız hissedenler için yazılmış bu şiir. (zarf)
C) Yalnız, çaresiz, yoksul, hasta insanlarla ilgilenmek bizim görevimiz. (sıfat)
D) Kardeşim uzun zamandır babadan kalma bu koca evde yalnızdı. (isim)
E) Doğduğu köyü son kez görmek istedi yalnız doktoru buna izin vermedi. (bağlaç)

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ile" sözcüğü edat olarak kullanılmamıştır?
A) Masanın üstündeki kutuyu mutfaktan aldığı bıçakla açtı.
B) Sahte pasaportla yurt dışına kaçmaya çalışan kadın yakalandı.
C) Sosyete pazarından güzel bir kazakla kadife pantolon almış.
D) Bu şehirde insanlar her yere bisikletle gidiyor.
E) Anlaşamayacağım insanlarla kaybedecek zamanım yok diye düşündü.

Seversin dünyayı doludizgin
ama o bunun farkında (I) değildir
ayrılmak istemezsin dünyadan
(II) ama o senden ayrılacak
yani sen elmayı seviyorsun (III) diye
elmanın da seni sevmesi şart mı?
Yani Tahir'i Zühre sevmeseydi (IV) artık
(V) yahut hiç sevmeseydi
Tahir ne kaybederdi Tahirliğinden?
4. Numaralanmış sözcükler ikişerli eşleştirilse hangisi dışarıda kalır?
A) I     B) II     C) III     D) IV       E) V

I. Delikanlı babasını sırtlayıp eve doğru yola çıkmıştı.
II. Dönüşü uzayınca kızı başka bir adamla evlendirdiler.
III. Yalnız kalınca bir süre Avrupa'da gezip tozmuş.
IV. Dünkü yangından ancak birkaç parça eşya kurtarabilmişler.
V. Kara Ali, çıkan dedikodulardan dolayı nişanı bozmak ister.
5. Numaralanmış cümlelerin hangisinde edat (ilgeç) kullanılmamıştır?
A) I    B) II    C) III    D) IV     E) V

6. Aşağıdaki dizelerin hangisinde "karşı" sözcüğü ilgeç olarak kullanılmamıştır?
A) ne olur sabaha karşı rıhtımda
çocuklar pia'yı görseler
B) Bir elleri vardı masallar içinde
Yazgıya karşı gelen
C) Ama dışarda yağmur var
Bir yaz sonu sıcağına karşı
D) Annem ki karşı durmuştu yıllarca
Onulmaz bir inceliğin yıkımına
E) Sele karşı terim
Gücüm dondu


7. Aşağıdaki dizelerin hangisinde “gibi” edatıyla kurulan öbek diğerlerinden farklı bir görevde kullanılmıştır?
A) 835 Satır adlı kitap Türk şiirinde bir bomba gibi patladı.
B) Bu kitap, onu geçmişi hiçe sayan bir şair gibi gösterdi.
C) Ölçüsüz yazanlar siyasi bir seçim yapmış gibi görünüyorlardı.
D) Bu şiirle kalbimi kuru bir yaprak gibi eline almıştı.
E) Tur şoförlüğü, turist rehberliği, çevirmenlik gibi işlerde çalıştı.

Geçiyordu tek tek ellerinden
yüzlerce yıldan beri
tozların kemirdiği sayfalar
kimisi silindi silinecek
kimisi dağılmak üzere
8. Bu dizelerde kaç edat kullanılmıştır?
A) 1       B) 2       C) 3       D) 4       E) 5

9. Aşağıdakilerden hangisinde "doğru" sözcüğü ilgeç olarak kullanılmıştır?
A) Sınavda dört yanlış bir doğruyu götürecekmiş.
B) Bence çok doğru bir karar verdiniz.
C) Sabaha doğru Bodrum'da oluruz, dedi.
D) Onlar Tanrı'nın gösterdiği doğru yoldadır.
E) Doğru bildiğin yoldan şaşma.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "için" edatı cümleye neden-sonuç anlamı katmıştır?
A) Kadrolu çalışan işçiler için herhangi bir sıkıntı görülmüyor.
B) Güzellik tarif edilemediği için şiirin de tarifi mümkün değildir.
C) Bu zor dönemde üreticimize destek vermek için bir dizi karar aldık.
D) Bu zavallı çocuğu Allah rızası için hoş gör.
E) Bu ziyareti iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri düzeltmek için yapıyoruz.

11. Aşağıdaki dizelerin hangisinde hem bağlaç hem edat kullanılmıştır?
A) Gök uzak, yer uykuda
Yalnız değilim ama
B) Az değildir, varmadan senin gibi yurduna,
Post verenler yabanın hayduduna kurduna
C) Bu şarkıyı ancak bir kız
Öldürülen sevgilisi için söyleyebilir
D) Fakat kamil adam olmak isterse
Elem çektiğine esef etmesin
E) Top gürleyip oruç bozulan lahzadan beri
Bir nurlu neşe kapladı kerpiçten evleri

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ile" edatı cümleye neden-sonuç anlamı katmıştır?
A) İnşaat sektöründeki durgunluğu grafiklerle anlatmaya çalıştı.
B) Okul müdürümüz ildeki toplantıya iki öğretmeniyle katıldı.
C) 1929 ekonomik kriziyle dünyada birçok insan işsiz kalmıştı.
D) Üç küçük çocukla burada nasıl yaşadığımızı düşündün mü hiç?
E) Ölümünün 10. yıl dönümünde onu saygı, sevgi ve hürmetle anıyoruz.

13. Aşağıdakilerin hangisinde edat grubu yüklem görevinde kullanılmıştır?
A) Ben dirilir yeniden ölürüm, ölmek eğer,
Bu kadar güzelleşir, bu kadar eşit olursa
B) Ne kadar yalnızız şu akşam vakti,
Bir selam bile yok artık verilen
C) Toprak kokan avuçlarımda güneş,
Ve urbam gibidir üstümde hüzün
D) Kendime göre karşılarken akşamı
Nane şekeri uzattı en tembeliniz
E) Bu denizli, çiçekli, kuşlu dünyada
Bir tek acılar mıdır payımıza düşen

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "tek" sözcüğü edat olarak kullanılmıştır?
A) Bizim tek suçumuz var o da hür bir insan gibi konuşmak.
B) Bu kadar olay yaşandı tek satır çıkmadı basında.
C) Yalnızlıktır aşkın tek yasası bir onu bilirim ben.
D) Tek acılar mıdır bizim payımıza düşen.
E) Sözlerini bildiği tek türkü de buydu zaten.

I. Saçları beline dek uzanan güleç yüzlü bir genç kızdı.
II. Yalnız sana anlatabilirdim tüm yaşananları.
III. En güzel şiirimi yazmadım zira aşık olmadım henüz.
IV. Sen sadece merhamet duyacaksın ölümün karşısında.
V. Söylenecek çok şey vardı ancak susmayı tercih ettik.
15. Numaralanmış cümlelerin hangilerinde ilgeç kullanılmamıştır?
A) I ve III    B) II ve V    C) III ve V    D) II ve IV     E) I ve IV

Şairin lisanı; nesir (I) gibi anlaşılmak (II) için (III) değil, fakat duyulmak (IV) üzere vücut bulmuş, musiki (V) ile söz arasında, sözden çok musikiye yakın, ortalama bir dildir.
16. Parçadaki numaralanmış sözcüklerden hangisi edat değildir?
A) I      B) II     C) III      D) IV      E) V

17. Aşağıdaki dizelerin hangisinde edat yoktur?
A) Aysel git başımdan ben sana göre değilim
B) Ama bundan dolayı kimseye hıncım yok
C) Sanki her şey bizimle var ve bizimle olacak
D) Bu yeryüzünde başka çarem kalmamış
E) Mum olduğu gibi kalsın akşamdan

Sokaklar bir yara (I) gibi, yüründükçe kanardı
Donup kalırdı sesim, o (II) buzdan yüreklere vurdukça
(III) Her ana ağıt yakmak (IV) için dudaklarını (V) aralık tutardı
Aklım, en güzel duyguların kıyılarında durdukça.
18. Dizelerdeki numaralanmış sözcükler ikili eşleştirilse hangisi dışarıda kalır?
A) I      B) II      C) III      D) IV       E) V

I. ne çok şey anlatılır ya da anlatılamaz
baskının direnmeye davetine
II. gölgeli bir bahçeye girer gibi
girebilmek usulcacık ihtiyarlığa
III. Bir türkü söylenmede kendiliğinden;
Nasıl dinlersen öyle, şen veya hazin.
IV. onun başına gelecekleri bir ben biliyorum
çünkü inandım onun bütün inandıklarına
V. Bugün kalbimi eski bir plak gibi
Öyle çok tersine çevirdim ki

19. Numaralanmış dizelerin hangilerinde hem edat hem bağlaç kullanılmıştır?
A) I ve V    B) II ve IV    C) I ve III    D) II ve III    E) IV ve V


Kitaplarım şeker sandığında
Kendi kitapların gibi aç
yolculuk canını sıkarsa eğer
ister götür onları beraberinde.
Bana yalnız
Yastığımın altındaki
Şiir kitabını bırak.
20. Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A) Belirtisiz ad tamlaması
B) Bağlaç
C) Birden fazla edat
D) Zaman belirteci
E) Dönüşlülük adılı




Cevaplar

1.B  2.A  3.C  4.D  5.C  6.D  7.E  8.B  9.C  10.B  11.A  12.C  13.C  14.D  15.C  16.E  17.D  18.E  19.E  20.D

1 yorum:

  1. Gerçekten muhteşem sorular konu anlatımı da çok iyi muhteşemsiniz başarılarınızın devamını dilerim (teşekkür ederim)

    YanıtlayınSil

Yorumlarınız bizim için önemli. Lütfen yorum yaparak daha iyi içerikler üretmemiz için bize destek olunuz.