Bay Muannit Sahtegi’nin Notları

Vüs'at O.Bener
Vüs'at O.Bener'in romanı.
Roman, günlükler şeklinde kurgulanmıştır.
Bay Muannit altmış yaşlarında huysuz, inatçı ve içki bağımlılığı olan bir adamdır. 
Muannit, inatçı; Farsça bir sözcük olan "sahtegi" ise sahte demektir.
Eserde Bay Muannit’in günlük yaşamı, kendiyle hesaplaşması, yaşadığı gelgitler, değişimler, sıkıntılar ve huzursuzluklar aktarılır.
Aynı zamanda şair ve yazar olan Bay Muannit’in tuttuğu bu notlar romanda karmaşık bir şekilde aktarılır.
1979’dan 1987'ye kadar geçen sürede tutulan notlarda ülkedeki siyasi ve sosyal olaylar Bay Muannit'in gözünden aktarılarak okuyucuya bir Türkiye panoraması da sunulur.
Bay Muannit, 36 yıllık devlet memurluğundan sonra 1978'de başdanışman iken emekliye ayrılmıştır. Emekli maaşıyla kıt kanaat geçinmeye çalışan Muannit, ara sıra aldığı küçük davalarla avukatlık da yapmaktadır.
Üç kez evlenen Bay Muannit Sahtegi'nin ilk karısı sekiz aylık hamileyken menenjit tüberkülozdan ölmüştür. Tatsız biten üç evliliğin ardından, bodrum katında eski bir dairede yalnız bir hayat sürerken Fatoş'u evlat edinmiştir.
Aralarında yirmi beş yaş olan Fatoş ile hayatını sürdüren Sahtegi, Fatoş’un yurt dışına eğitim almak için gitmesi üzerine 1979 yılından itibaren üç yıl önce yazmaya başladığı günlüklerini gözden geçirerek yeniden yazmaya koyulur. Fatoş'un gidişi Muannit Sahtegi’yi altüst etmiştir.
Bay Muannit Sahtegi’nin anlatısında yer alan kişiler Sahtegi’nin yakın çevresini oluşturur. Muannit Sahtegi’nin arkadaşı Nazike, İstanbul’dan Ankara’ya geldiği zamanlarda onu ziyaret eder. 1979 yılında yurt dışında bulunan Cevdet de onun yaşamında önemli bir yere sahiptir. Bay Muannit notlarında onunla yazışmalarını ve telefonlaşmalarını anlatır. Günlüklerinde arada sırada eve gelerek yemek pişiren ve temizlik yapan Sultan’dan da sık sık bahseder.

İlgili Sayfalar

👉 Vüs'at O.Bener

👉 Modernizmi Esas Alan Yazarlar

Yararlanılan Kaynak

Vüs'at O.Bener'in Yapıtlarına Anlatıbilimsel Bir Yaklaşım, Reyhan Tutumlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.