Körebe

Cenap Şahabettin
Cenap Şahabettin’in tek perdelik komedisi.
Görücü usulü ile evliliği tenkit eden eser 1917'de yayımlanmıştır.
Çağdaş gençlerin evlilik konusundaki düşüncelerine dayanan eser, bir töre komedisidir.
Eser, oldukça basit bir kurguya sahiptir.
Yalan, iki tiyatro eseri kaleme alan sanatçının diğer eseridir. Oyun, sahneye konmuş ancak kitap olarak basılmamıştır.

Özet

Yusuf Lemi Bey, boşanma davalarındaki başarılarıyla ün kazanmış bir avukattır. Boşanma davalarında şöhret kazandıkça yanlış evliliklerin vahim sonuçlarını görmüş, bu hayatî meseleden çekinir olmuştur. Görücü usulüyle yapılan evlilikleri körebe oyununa benzeten Lemi Bey görüşüp tanışmadan yapılacak bir evliliğe karşıdır. Buna rağmen annesi ile yengesi, ona uygun bir eş bulabilmek için birçok kez görücüye çıkar.
Kendisi için görülmeye gidilen son kız, Musavver Firkete gazetesi yazarlarından Bedia Hanım’dır. 20 yaşındaki Bedia Hanım, gazetede aile hayatına dair yazılar kaleme almaktadır. O da Lemi Bey gibi, evliliğin bir körebe oyununa dönüşmesinden korkmakta ve bu yüzden müstakbel eşini önceden görmek istemektedir.
Annesi Şehdâne ve yengesi Haslet Hanım, güzel ve akıllı bir kız olan Bedia’yı beğenir. İki kadın, görücü gittikleri evde genç kızın masasındaki bir mektubu gizlice alıp Lemi'ye getirirler. Bedia’yı görmeden karar vermek istemeyen Lemi Bey, mektubu arkadaşları Cüneyt ve Kâmuran ile okur. Mektupta moda düşkünü bir genç kızın evlenebileceği ideal erkek tasvir edilmektedir. Mektuptaki düşünceler, Lemi Bey'in yazılarından tanıdığı Bedia Hanım’ın kendisinde uyandırdığı izlenimden oldukça çok farklıdır.
Bu arada, iki kadın bir boşanma davasıyla ilgili görüşmek üzere çıkagelir. Bunlar Bedia Hanım ile arkadaşı Şükran’dır. Bedia, boşanma davası bahanesiyle kendisine görücü gönderen Lemi Bey’i görmek ve yakından tanımak istemiştir. Bedia, odada bekletildikleri sırada masanın üzerindeki mektubu görür. Bu, arkadaşı Nedime’nin kendisine yazdığı mektuptur. Nedime, imzasına nokta koymadığı ve mim’leri ayın’a benzettiği için mektubun yazarı Bedia gibi okunabilmektedir.
Bedia Hanım, mektup yüzünden 
Lemi Bey’in kendisi hakkında olumsuz bir kanaate sahip olduğunu anlar. Karşısındaki kadının Bedia olduğunu bilmeyen Lemi Bey ise hanımlarla evlilik usullerindeki yanlışlıklar üzerinde konuşup tartışırken mektup olayını anlatmaya başlar. Hanımlar da Bedia’yı iyi tanıdıklarını, mektubun ona ait olamayacağını ifade ederler.
İki kadın yan odaya geçtiklerinde içeriye giren Cüneyt, mektubun Bedia’nın olmadığı haberini getirir. Ardından Haslet Hanım, Bedia’yı tanıdıklarını söyleyen bu iki hanımla görüşmek isteyince durum anlaşılır.
Evleneceği erkeği görmeye gelen bir gelin adayı için yükselen itirazlara rağmen Lemi Bey aradığını bulmuştur.

İlgili Sayfalar

👉 Cenap Şahabettin

👉 Eser Özetleri

Yararlanılan Kaynak

Cenap Şahabettin'in Bir Oyunu: Körebe, Ali Donbay

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.