Türeyiş Destanı

  • Bir Uygur destanıdır. 
  • Türk İmparatorluğunun Göktürklerden sonraki halkası olan Uygur Türklerine ait bu destan ile soyun ilahî bir kaynağa bağlanması fikri bir kez daha işlenir. 
  • Türeyiş destanının elde bulunan özeti büyük bir destanın başlangıç kısmına benzemektedir. 
  • Türeyiş destanı, Göktürklerin Bozkurt Destanı ile büyük benzerlik gösterir. Hemen bütün Türk destanlarında karşımıza çıkan "kurt" motifi, bu iki destanda neslin başlangıcını ve sürekliliğini sağlayan ilahi bir motif olarak ele alınmıştır.
Özet
Eski Hun hükümdarlarından birinin çok güzel iki kızı vardı. O kadar güzeldiler ki Hunlar bu iki kızın da ancak tanrılarla evlenebileceklerine inanıyorlardı. Hükümdar da böyle düşündü. Kızlarını insanlardan uzak tutabilmek için ülkesinin kuzeyinde yüksek bir kule yaptırdı. Kızlarını bu kuleye bıraktı. Hükümdarın, kızlarıyla evlenmesi için yakarışlarla çağırdığı Tanrı nihayet bir bozkurt şeklinde geldi. Bu kızlarla evlendi. Bu evlenmeden doğan Dokuz Oğuz - On Uygur çocuklarının sesi Bozkurt sesine benzerdi. Bu çocuklar birer bozkurt ruhu taşıyarak çoğaldılar.
İlgili Sayfalar
Yaradılış Destanı 
Şu Destanı 
Alp Er Tunga Destanı
Ergenekon Destanı 
Bozkurt Destanı 
Attila Destanı 
Oğuz Kağan Destanı 
Göç Destanı 
 Yararlanılan Kaynak
Karşılaştırmalı Türk Destanları, M. Necati Sepetçioğlu

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.