Finten

Abdülhak Hamit Tarhan'ın manzum parçalar da içeren mensur oyunu.
Oyun İngiltere'de geçmektedir. Hırslı, güzel ve zengin bir kadın olan Finten'in en büyük hayali, İngiliz aristokrat sınıfına girebilmektir. Kanadalı olan Finten, Avustralya'da altın ticareti yapan, zengin ve yaşlı Mister Kros ile evlidir ancak amacına ulaşabilmek için Lord Dik'le yakınlaşır. Yaşlı kocası ve asalete çok önem veren Lord Dik’in annesi Finten'in önündeki iki büyük engeldir. Finten, Hintli uşağı Davalaciro’dan olma özürlü oğlunu da Lord Dik’ten olmuş gibi gösterir. Bu arada, Finten'e karşı nefretle aşk arasında gidip gelen duygular hisseden Davalaciro, çocuğun kendisinden olduğunu bilmemektedir. Eserde İngiliz sınıf sisteminin savunucusu durumundaki Leydi Dik, oğlunun asil olmayan, Kanadalı bir kadınla evlenmesini istemez. Hatta, torunu zannettiği ve köşe bucak insanlardan sakladığı torununa asil bir anne bulmaya çalışır.
Finten hizmetçisinin verdiği akılla Lord Dik’i üçüncü dereceden veremli bir kadınla evlendirmeyi düşünür. Plana göre asil olarak gösterilecek kadın, hasta olduğu için kısa bir süre sonra ölecek, çocuğun da ölen kadından olduğu söylenecektir. Bu arada Finten, engel olarak gördüğü kocasını öldürmesi için uşağı Davalaciro’yı Avustralya'ya gönderir. Kocasını uşağına öldürten Finten, asil sınıfa girebilmek için bir engeli daha ortadan kaldırdığını düşünmektedir.

Fitnen, bir sonraki hedefi için hastaneden veremli ve kimsesiz bir genç kadın bulur. Finten ve Doktor Thomas kadına, sözde babasından gelen sahte bir mektup okur. Mektuba göre bu kimsesiz kadın, aslında asil bir aileden gelmektedir ve adı da Blanch'tır. Asil olduğuna inandırılan kadın, doktor tarafından bayıltılır ve yetkililere kadının öldüğü söylenir. Bu plandan haberi olmayan Blanch, tabutun içinde baygın bir halde iken defnedilir. Doktor Thomas ve Finten bir süre sonra gelip Blanch'ı mezardan çıkarır. 
Finten sayesinde paraya, asalete ve bir eve sahip olan Blanch, hem kendisiyle ilgili gerçeği hem de Finten'in niyetini öğrenir. Finten ne kadar kötüyse Blanch o kadar iyi ve masumdur. Blanch, tüm bunlara rağmen Lord Dik ile evlenmeye razı olur ancak işler Finten’in düşündüğü gibi gitmez. Ölmesi beklenen güzel Blanch, Lord Dik ve Doktor Thomas ile çıktığı uzun seyahatte sağlığına kavuşmaya başlar. Sonuçta Finten'in korktuğu da başına gelir. Lord Dik ile Blanch birbirlerini sevmeye başlamıştır. 
Tüm bunlar yaşanırken Finten'in psikolojisi iyice bozulmuştur. Kocasını öldürsün diye gönderdiği Hintli Davalaciro hâlâ dönmemiştir. Yaşadığı vicdan azabıyla çeşitli hayaletler görmeye başlayan Finten, gerçekle hayali birbirinden ayıramaz hale gelmiştir.
Finten, Lord Dik’i kazanmak ve asalete kavuşmak adına giriştiği entrikalar tersine dönünce belki de tek sevdiği adama, uşağı Davalaciro’ya geri döner. Finten, özürlü oğlunu da Lord Dik’ten alır. Aşırı derecede kıskanç olan Davalaciro, bir kıskançlık krizi ile Lord Dik'in zannettiği çocuğu boğarak öldürür. Bunun üzerine Finten de Davalaciro’yu silahla vurur. İngiliz aristokrat sınıfına girmek adına entrikalar çeviren, cinayet işleyen Finten, hiçbir emeline ulaşamaz. Sonunda odasında bir mezar açılır ve bu mezar Finten’i içine alır.

İlgili Sayfalar

Abdülhak Hamit Tarhan

Tanzimat Tiyatrosu Eser Özetleri

Yararlanılan kaynaklar için Kaynakça sayfamıza bakınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.